UNFINISHED aduce tăcerea în prim-plan. Evenimentul multidisciplinar revine la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/unfinished-aduce-tacerea-in-prim-plan-evenimentul-multidisciplinar-revine-la-bucuresti/

Ajuns deja la cea de-a opta ediţie, festivalul multidisciplinar UNFINISHED va avea loc în perioada 22-24 septembrie 2023 şi se va desfăşura în HOUSE OF IDEAS (Casa şi Grădina Universitarilor) din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2023

Cu o comunitate de peste 20.000 de oameni, din peste 71 de țări, UNFINISHED invită participanții să se înscrie la un exercițiu de tăcere și ascultare, festivalul devenind o oportunitate de a celebra frumusețea liniștii într-o lume plină de zgomot.

Timp de 3 zile, sub tema SILENCE, participanții vor putea explora în cadrul festivalului EXPERIENȚE unice – workshop-uri, ateliere, experimente sociale – CONVERSAȚII interactive, MOMENTE ARTISTICE autentice – concerte, DJ seturi, dans, teatru – INSTALAȚII imersive create de artiști locali și internaționali, momente de WELLNESS – yoga, mindfulness, fitness – și mult așteptatele sesiuni de conectare TASTE – celebrele reuniuni în jurul mesei, degustări de vin, conversații în jurul focului.

Capucine Gros, directorul artistic al festivalului, a declarat că „tema ediției de anul acesta este un apel la tăcere, dar mai ales la ascultare. Credem că tăcerea este atât de strâns legată de mai toate aspectele vieții – de la democrație, cenzură și putere, până la natură, respect și secrete – încât SILENCE este un unghi cu adevărat valoros din care nu numai că am putea învăța despre ce anume ne leagă pe toți, dar ne poate ajuta să găsim și soluții pentru a ne asculta mai bine.” 

Regizorul laureat cu premiul Emmy, Topaz Adizes, pe scena UNFINISHED

Printre speakerii confirmați de anul acesta se numără Topaz Adizes – scriitor, regizor și arhitect în designul experiențelor, al cărui documentar interactiv {THE AND} a câștigat în 2015 premiul Emmy și premiul World Press Photo; Rafaela Sahyoun – dansatoare, coregrafă și profesoară de dans, implicată în mai multe proiecte pedagogice artistice; Ligia Giatti – director de operațiuni la Mesa, un sistem de lucru bazat pe echipă, conceput pentru a rezolva rapid provocări complexe; John Evans – muzician ce experimentează la limita dintre soul, blues, electronică și house și Edouard Millot – antreprenor, membru  Climatosfera și formator Climate Fresk.

Mai multe detalii și speakeri confirmați se pot regăsi pe website-ul festivalului: https://unfinished.ro/line-up/ și pe canalele de social media: Facebook, Instagram, Linkedin și Twitter.

Cristian Movilă, fondatorul festivalului UNFINISHED, a declarat că „2023 nu face excepție de la regulă. UNFINISHED este în primul rând o comunitate de indivizi complet diferiți, dar care împărtășesc aceeași viziune, curiozitate și deschidere către învățare non-stop. Din acest motiv, misiunea noastră este să conectăm oameni care la prima vedere par să nu aibă nicio legătură unul cu celălalt, dar a căror interacțiune poate genera niște conversații extrem de revelatoare. Așa că, ediția de anul acesta va aduce la aceeași masă arhitecți cu specialiști în tehnologie, coregrafi cu antreprenori, naturaliști cu psihoterapeuți și suntem convinși că intersecția acestor domenii complet diferite va avea un rezultat valoros și memorabil. Important este să-i ascultăm cu adevărat”.

Cum poți participa la UNFINISHED?

Ca în fiecare an, participarea în festival costă timp și implicare. Unica modalitate de a avea acces în comunitatea UNFINISHED este prin completarea unei aplicații, în care cei interesați trebuie să povestească despre ei, despre valorile și motivația lor și despre ce aduc în festival cu prezența lor. Sesiunea de înscriere se va deschide pe site-ul www.unfinished.ro, la începutul lunii iulie, și vor fi acceptați 3141 participanți.

Despre UNFINISHED

Desfășurat sub înaltul patronaj al Parlamentului European, UNFINISHED este primul festival multidisciplinar din România și a fost creat de Fundația Eidos ca o experiență în continuă evoluție. Din 2016 și până acum, Unfinished a avut peste 250 de invitați printre care co-fondatorul Pixar, Alvy Ray Smith, directorul artistic pentru linia masculină Louis Vuitton, Virgil Abloh, artista multipremiată, Marina Abramovic, strategul digital din timpul administraţiei Obama, muzicianul Nicolas Jaar și Esther Perel, cel mai cunoscut psihoterapeut specialist în relaţii de cuplu.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.