Începe ediția 30 a Festivalului Internațional de Teatru Sibiu!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-editia-30-a-festivalului-international-de-teatru-sibiu/

Între 23 iunie – 2 iulie, Sibiul vibrează iar de energia FITS. Al treilea festival de teatru şi arte performative din Europa are anul acesta tema „Miracol”. Despre magia FITS şi în mod special spectacolele sale outdoor, în interviul de mai jos.

Un articol de Cristina Enescu Aky|22 iunie 2023

Ediția de anul acesta a celebrului Festival de la Sibiu va include participanți din 75 de țări și în total peste 800 de evenimente, dintre care peste jumătate sunt gratuite. Teatru, dans, circ contemporan, concerte, spectacole pentru copii (de toate vârstele) dar și conferințe de presă, expoziții, lansări de carte, evenimentul de decernare a unor noistele pe Aleea Celebrităților, Platforma de Arte Vizuale etc.– așadar un număr și o varietate mare de evenimente așteaptă publicul din Sibiu, din țară și din multe părți ale lumii. Ca în fiecare an, festivalul include și acum două mari categorii de evenimente: indoor (în diferite săli din zona centrală a Sibiului și în Parcul Astra) și outdoor (stradale) gratuite. Acestea din urmă adună la fiecare ediție mii de oameni în cele 10 zile ale evenimentului, și sunt una din atracțiile majore ale festivalului.

Selecționerul și coordonatorul secțiunii outdoor a FITS, Dan Bartha-Lazăr, ne-a oferit câteva detalii despre experiențele care îi așteaptă pe spectatori în cadrul spectacolelor outdoor programate. Mai multe informații despre festival găsiți pe site-ul www.sibfest.ro precum și în aplicația mobilă FITS.

Dan Bartha-Lazăr, selecționerul și coordonatorul secțiunii outdoor a FITS 

Cum se împletesc spectacolele indoor cu cele outdoor în structura FITS, și ce fel de public au fiecare?

E greu de făcut o împărțire, însă e clar că publicul de outdoor a ajuns din ce în ce mai mult să devină și un public de indoor – mă refer la publicul care nu era un obișnuit al sălilor de spectacol, care se întâlnea pe stradă întâmplător cu evenimentele din cadrul Festivalului, sau poate care trecea prin centrul Sibiului special pentru că auzise de spectacolele stradale și venea special pentru ele. Desigur, programul evenimentelor indoor și al celor outdoor se suprapune de multe ori, e inevitabil având în vedere că sunt în total peste 800 de evenimente la ediția de anul acesta. În consecință sugerez spectatorilor, pe cât posibil, să aleagă spectacolele indoor pe care le doresc iar între ele să participe și la diferite spectacole outdoor, ca să poată profita cât mai mult de ambianța superbă creată de acestea peste tot în oraș.

Cum se încadrează selecția outdoor de anul acesta în tema acestei ediții, „Miracol”?

Cred că miracol este tot ce s-a întâmplat de-a lungul celor 29 de ani de festival de până acum. Tot ce s-a petrecut la fiecare dintre edițiile anterioare, și ce e programat și în cadrul acestei a 30-a ediții, înseamnă și miracol dar și multă muncă. Eu totdeauna pun laolaltă cele două M-uri, Miracol și Muncă, pentru că este nevoie de un efort incredibil pentru a crea miracolul numit FITS. Uneori chiar râdem între noi în cadrul echipei, când suntem întrebați de diferite persoane din afara festivalului „De ce petreceți atâta timp la teatru, pentru festival?… că doar nu e complicat – invitați niște companii, ele joacă și apoi pleacă.” Totul pare foarte simplu, dar este un mecanism extraordinar de complex, cu tot felul de constrângeri și de situații care apar în mod neprevăzut. Odată chiar am făcut o încercare de a cumpăra un soft pus la dispoziție de o firmă care organizează festivaluri cap-coadă. După două întâlniri cu echipa noastră cei din partea respectivei firme au renunțat, pentru că au înțeles de ce nu se poate face așa ceva la Festivalul de la Sibiu.

Piața Mare din Sibiu, la o ediție anterioară a FITS

Care sunt tipurile de spectacole pe care le vom vedea anul acesta în diferitele locații outdoor din Sibiu?

Ca întotdeauna, am încercat să oferim o gamă cât mai variată de genuri pentru cât mai multe gusturi. Este un festival care adună la Sibiu un număr enorm de oameni, și e clar că nu avem cum să fim pregătiți pentru un astfel de public dacă nu venim cu o ofertă foarte diversă. Pornim astfel de la spectacole de mari dimensiuni, cele din Piața Mare, avem și obișnuitele și foarte apreciatele spectacole de paradă desfășurate pe Pietonala Bălcescu, de asemenea spectacolele de circ și cele pentru copii și întreaga familie din Piața Mică, apoi în Piața Habermann avem spectacole de muzică și dans, spectacole mici și medii ca dimensiuni și durată dar de mare efect, care adună în fiecare zi mii de oameni în acel loc superb.

La ce fel de public vă așteptați anul acesta?

După toate semnele, afluxul de oameni va fi unul foarte mare anul acesta. Am văzut deja prin Sibiu grupuri de străini cu ghizi, care își făceau traseele prin centrul istoric – e prima dată după încheierea pandemiei când văd atât de mulți străini aici, până acum veneau doar în număr mic, în familie. Ne așteptăm la cifre de public ce probabil vor depăși recordul de anul trecut. Și spectacolul de drone din deschiderea și închiderea festivalului sigur va aduna mulți oameni în locul obișnuit, parcarea din piața teatrului.

Și în final, o invitație către cei încă indeciși…?

FITS este realmente o sărbătoare, iar asta se simte în tot orașul – întregul Sibiu devine pe durata FITS o mare scenă în aer liber. Atmosfera asta, tot ce se întâmplă aici pe durata evenimentului, este cu adevărat o experiență unică, de neratat. Eu îi îndemn cu cea mai mare sinceritate pe oameni să aibă încredere în ceea ce am construit noi în toți acești ani la Sibiu, și ar fi păcat să nu ajungă mai cu seamă la această ediție aniversară. E un eveniment și un efort al întregului oraș, toate instituțiile și autoritățile sunt conectate și lucrează pentru reușita acestui Festival.

Cover foto: FITS 2022 (credit Sebastian Marcovici)

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.