„Umăr la umăr”. Cămașa cu altiță, expusă la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/umar-la-umar-camasa-cu-altita-expusa-la-paris/

Cămaşa cu altiţă iese din spaţiul convenţional de expunere şi ajunge, pentru prima dată la sediul UNESCO din Paris, într-o expoziţie intitulată „Umăr la umăr – Sărbătorirea comunităţii şi a artei ţesutului bluzelor tradiţionale din România şi Republica Moldova”. 

Un articol de Ziarul Metropolis|4 iulie 2023

Evenimentul include și o componentă de new media, deschisă începând cu 6 iulie, timp de o săptămână.

Expoziția marchează aniversarea a 20 de ani de la intrarea în vigoare a Convenției pentru salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial și celebrează înscrierea, la 1 Decembrie 2022, a Dosarului „Arta cămășii cu altiță – un element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Nu întâmplător expoziția care se va deschide pe 6 iulie la Paris poartă numele Umăr la umăr – spune Simona Miculescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotentiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO: „Așa cum am muncit umăr la umăr pentru promovarea și înscrierea cămășii cu altiță în Patrimoniul mondial imaterial, avem bucuria ca, între 6 și 13 iulie, împreună cu colegii din Republica Moldova, să prezentăm, în superba vitrină globală care este UNESCO, această expoziție care are atât o dimensiune tangibilă – cămășile cu altiță expuse – cât și una virtuală, universul în care intră vizitatorii prin intermediul ochelarilor VR”.

Simona Miculescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotentiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO

Experiența în realitatea augmentată prezentă în această expoziție este incitantă și constituie o premieră atât pentru România cât și pentru UNESCO, datortă efortului conjugat al specialiștilor de la Universitatea Politehnică și al celor de la Universitatea Națională de Cinematografie și Film „I.L. Caragiale” din București. Vizitatorii vor avea ocazia să înțeleagă mai bine specificul acestui element de patrimoniu imaterial, prin intermediul realității virtuale, care îi va transpune în mijlocul unor comunități care țes, al unor festivaluri și nunți tradiționale, într-o lume în care cămașa cu altiță are rolul principal și își devoalează toate secretele.

„Eu aș sugera fiecărui român să se documenteze puțin ca să vadă cât de bogată este această simbolistică a cămășii cu altiță. Am fost absolut fascinată de diversitatea și complexitatea sa. Din respect pentru propria identitate culturală, merită să sondăm puțin și să intrăm mai adânc în universul cămășii cu altiță. Ar trebui, totodată, să o prețuim, să o promovăm și să o protejăm mult mai mult”. (Simona Miculescu)

Detalii pe www.unesco.org.

Parteneri: Ministerul Culturii al României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe al României, Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene al Republicii Moldova, Muzeul Țăranului Român din București, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Universitatea Politehnică București, Universitatea Națională de Cinematografie și Film “I.L. Caragiale” din București.



26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.