Câteva cuvinte despre noul turneu al lui Tudor Gheorghe
https://www.ziarulmetropolis.ro/cateva-cuvinte-despre-noul-turneu-al-lui-tudor-gheorghe/

Toatã lumea aşteaptã noul turneu al lui Tudor Gheorghe.   Fie cã vã place ‘’Au înnebunit salcâmii’’, ori ,, Dorul cãlãtor’’, poate ,, Mi-e dor de ea’’, sau ,,Au fãcut copiii noştri dinṭi ’’, de ce nu şi ,, La fereastra cu gutuir’’, pânã şi ,, Albatrosul ucis’’ un concert cu Tudor Gheorghe trebuie vãzut […]

Un articol de Andrada Văsii|18 ianuarie 2013

Toatã lumea aşteaptã noul turneu al lui Tudor Gheorghe.

 

Fie cã vã place ‘’Au înnebunit salcâmii’’, ori ,, Dorul cãlãtor’’, poate ,, Mi-e dor de ea’’, sau ,,Au fãcut copiii noştri dinṭi ’’, de ce nu şi ,, La fereastra cu gutuir’’, pânã şi ,, Albatrosul ucis’’ un concert cu Tudor Gheorghe trebuie vãzut cel puṭin o datã în viaṭã. Şi acum aveṭi ocazia prin intermediul noului sãu turneu ‘’ Ce-am avut şi ce-am pierdut’’.

 

In Bucureşti pe 1 aprilie, dupã Craiova în Râmnicu Vâlcea, Ploieşti, Târgovişte, Piteşti , Iaşi şi Suceava. Cu mai mult de 26 de albume lansate, Tudor Gheorghe transcende domeniul artistic. Complex, melodios, cutremurãtor şi puṭin febril. Poezie transpusã pe muzicã, o salã emoṭionatã şi un artist total care transmite mai mult decât ar putea înṭelege un simplu consumator de artã.

 

Se spune cã în faṭa actului artistic trebuie sã te duci ca un vas gol: fãrã impresii, fãrã pãreri preconcepute, fãrã temeri, fãrã dogmã, fãrã de aşteptãri. Sã te duci şi atât. Cu toate acestea, este destul de greu sã nu ai aşteptãri de la un concert al lui Tudor Gheorghe în momentul în care cunoşti capitalul simbolic al acestui artist. Astfel, evenimentele din cadrul acestui turneu se prefigureazã a fi extraordinar de încãrcate emoṭional.

24
/08
/16

Filmul lui Cristian Mungiu "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", câștigătorul premiului Palme d'Or în 2007, ocupă, în opinia criticilor consultați de BBC Culture, locul al 15-lea, într-un sondaj al celor mai bune 100 de filme ale acestui secol. Pe primele trei locuri s-au clasat: "Mulholland Drive" - David Lynch, "In the Mood for Love" - Wong Kar-wai şi "There Will Be Blood" - Paul Thomas Anderson.

24
/08
/16

Într-o vreme în care cinematografele și mai ales vizionările la „video” propuneau în special filme cu actori care fie rupeau norma la frumusețe sau rupeau adversarii în bătaie, m-am trezit ridicat de pe scaun de un domn, nici înalt, nici frumos – conform standardelor clasice, nici pletos, nici musculos. Revedeam filmul „Operațiunea monstrul” (scenariul: Titus Popovici / regia: Manole Marcus) și o seară de luni stătea să se sfârșească în brațele unei dimineți de marți, iar eu brusc vroiam să fiu Corneliu (Marin Moraru). Să pot explica, fumând fie și un cocean de porumb, cum am ales lingurița și am lansat milimetric în buza stufului de unde am recuperat monstrul într-o încleștare în care îi simțeam forța lui colosală.

23
/08
/16

Compozitorul și organistul german din perioada barocă, Johann Sebastian Bach, este unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Familia și muzica au fost universul vieții lui.

23
/08
/16

Am călătorit cu trenul după o pauză consistentă, mai lungă de un deceniu. Habar nu mai avem despre felul cum mai arată interiorul vagoanelor și nici despre „fauna” care le populează. Ziua era una liberă pentru tot poporul, destinația una de relaxare (Brașov), deci bănuiesc că publicul era puțin diferit de cel obișnuit. Oricum, prima impresie, a interiorului vagoanelor, a fost una bună, prin comparație cu ceea ce era în vremurile când făceam naveta săptămânal pe ruta București – Găești.

23
/08
/16

Cinematografia românească va fi prezentă în perioada 1-3 septembrie la Roma, în celebrul parc Villa Borghese, cu proiecții de filme în premieră, în cadrul ultimei etape a Romania Film Festival ediția 2016.

23
/08
/16

“Ritmul în care trăim, configuraţia fiecărei zile (din care răgazurile, perioadele de otium fertil sunt, practic, evacuate) reduc până la o limită îngrijorătoare timpul rezervat altădată lecturii.” – Andrei Pleşu. Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu - reper al vieţii publice şi academice româneşti - împlineşte, astăzi, 68 de ani.

22
/08
/16

Viaţa publică, destul de firavă în sec. al XVII-lea, se desfăşura mai ales în cafenele. Cea dintâi atestată documentar a fost a lui Kara Hamie, în 1667, pe un loc învecinat cu biserica Doamnei de azi. În vremea lui Constantin Brâncoveanu, pe Calea Şerban Vodă (podul Beilicului) se înşirau destule cafenele, toate la dispoziţia mai cu seamă a turcilor.

22
/08
/16

„Nu există cuvinte...a plecat un actor și un Om de Geniu! Marin Moraru. Dumnezeu să-l odihnească. Marinuș.." - Oana Pellea. Sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului Marin Moraru va fi depus luni seară la Biserica Colțea din Capitală. Înmormântarea artistului va avea loc miercuri, în jurul orelor prânzului, la Cimitirul Belu, pe Aleea Artiștilor.

22
/08
/16

Între 14 și 18 septembrie, va avea loc prima ediție a festivalului PELÍCULA – LATIN AMERICA FILM & EXPERIENCE. Iubitorii filmului vor putea viziona pelicule conectate puternic cu 8 țări din America Latină: Argentina, Brazilia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, Venezuela și Uruguay. Sunt în total 15 filme care pot fi văzute la Cinema Elvira Popescu, Instituto Cervantes de Bucarest, POINT sau Journey Pub.

22
/08
/16

Fundaţia Geo Barton prezintă spectacolul „Aici nu-i de joacă” după Pauline Daumale, regia Catrinel Dumitrescu, duminică 4 septembrie, de la ora 20.30, în Grădina Televiziunii Române, în cadrul proiectului „Teatru în TVR”.

22
/08
/16

Cel mai așteptat thriller românesc al anului, Câini, în regia lui Bogdan Mirică, a câștigat două premii la Festivalul de la Sarajevo, unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa. Sâmbătă seara, la gala de închidere, Gheorghe Visu a urcat pe scenă pentru trofeul Heart of Sarajevo acordat celui mai bun actor. Un al doilea premiu oferit filmului a fost Mențiunea Specială a Juriului. Din 23 septembrie, Câini intră pe ecranele din România, distribuit de Transilvania Film.

21
/08
/16

„Suntem ce sunt amintirile noastre.” - Marin Moraru. Cunoscutul actor a decedat duminică după-amiază, la Spitalul Elias. În vârstă de 79 de ani, actorul Marin Moraru (Marinuș, pentru prieteni) a fost unul dintre cei mai mari actori români ai generației sale. Înmormântarea va avea loc miercuri, la Cimitirul Belu, pe Aleea Artiștilor.