UPDATE. Conferinţa TNB cu Neagu Djuvara se amână!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-am-facut-in-ultima-suta-de-ani-neagu-djuvara-la-conferintele-tnb/

Deşi acceptase cu plăcere invitaţia lui Ion Caramitru de a deschide noua serie a Conferinţelor Teatrului Naţional, din motive de sănătate, Neagu Djuvara a decis să amâne conferinţa programată pe 2 octombrie 2016, la Sala Studio.

Un articol de Petre Ivan|8 septembrie 2016

Aflat la incredibila vârstă de 100 de ani, Neagu Djuvara inaugurează pe 2 octombrie 2016, de la ora 11.00, la Sala Studio a TNB, o nouă stagiune a Conferințelor Teatrului Național.

În urmă cu 10 ani, Neagu Djuvara lansa noua serie a Conferințelor Teatrului Național, reînnodând, la inițiativa lui Ion Caramitru, o tradiție îndelungată și de înalt reper cultural a TNB.

După trei conferințe susținute de-a lungul unui deceniu, Neagu Djuvara, aflat la incredibila vârstă de 100 de ani, inaugureazăNeagu Djuvara pe 2 octombrie 2016, ora 11.00, la Sala Studio, o nouă stagiune a Conferințelor Teatrului Național.

Aşa cum scria Andrei Pleșu, Neagu Djuvara „dinamitează – fără frivolitate – ideea că știința istoricului trebuie să fie acră, țeapănă, atrăgătoare doar pentru câțiva colegi scorțoși”. Tocmai de aceea, scrierile sale se bucură de reeditări și tiraje importante, iar interviurile sale, pline de farmec, haz sau ironie sunt savurate și intens popularizate în mediul virtual sau prin viu grai.

Titlurile celor trei conferințe susținute de Neagu Djuvara la Teatrul Național București sunt: Războiul de 77 de ani; O scurtă experiență cu Serviciile occidentale de spionaj; Neagu Djuvara: Actor și interpret de poezie.

Biletele se pot achiziţiona de la Casa de bilete a TNB, precum şi online pe mystage.ro

Foto: Neagu Djuvara, la Conferințele TNB – facebook, TNB

Citiţi şi:
28
/01
/20

Joi, 30 ianuarie, de la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cișmigiu va fi gazda unui dialog despre Bucureștiul cărților și al scriitorilor. Cele două autoare ale volumului Dicționar de locuri literare bucureștene, Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu, și invitații lor, criticii literari Dan C. Mihăilescu, Mihai Zamfir și Angelo Mitchievici, vor fi ghizi într-o recartografiere a orașului prin ficțiune.

28
/01
/20

Îndeobște, afacerile premiilor literare din România sunt banale și jalnice reglări de conturi între găști, se desfășoară între oameni care ar intra toți într-o debara sau într-o cabină telefonică. Certuri mari, mize mici.

27
/01
/20

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 29 ianuarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38), la o seară dedicată lui Ezra Pound, poet și eseist, reprezentant de marcă al modernismului literar și unul dintre cei mai inovatori gânditori ai secolului XX. Radu Vancu, scriitor, Cosmin Ciotloș, critic literar și Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction vor prezenta cele două volume ale ediției coordonate de Horia – Roman Patapievici dedicate scriitorului american: Opere I.Poezii 1908 –1920, traduceri de Mircea Ivănescu și Radu Vancu, aflat la al doilea tiraj în limba română după debutul din 2015, și Opere II.ABC-ul lecturii.Ghid spre Kulthură, recent apărut și lansat în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2019. În partea a doua a evenimentului, actrița Mirela Oprișor va citi din poeziile din Ezra Pound.

22
/01
/20

Albumul „Gigi Căciuleanu – OmulDans“ va fi lansat, miercuri, pe 22 ianuarie 2020, de la ora 19.00, la Maison Maurice Béjart, în prezenţa autoarei şi a lui Gigi Căciuleanu, alături de numeroase personalități culturale și diplomatice, în cadrul Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA, coordonat de Institutul Cultural Român, alături de Europalia International din Belgia.

22
/01
/20

Volumul „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu“, de criticul Magda Mihăilescu, va fi lansat joi, 23 ianuarie 2020, ora 18.00, în Sala mare a Institutului Cultural Român.

21
/01
/20

„Gradul de încredere în pseudoştiinţă este direct proporţional cu gradul de neîncredere în ştiinţă”. E una dintre afirmațiile din noua carte a lui Alex Doppelgänger, publicată în colecția Știință a Editurii Humanitas, „Pământul este plat!”.

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

15
/01
/20

O revizitare a biografiei eminesciene prin intermediul fragmentelor de amintiri lăsate de 7 dintre aceia care l-au cunoscut îndeaproape pe poet, precum Ioan Slavici sau I. L. Caragiale.

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.