Ce cărți recomandă Bill Gates pentru vacanța de vară?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-carti-recomanda-bill-gates-pentru-vacanta-de-vara/

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a dezvăluit lista lui anuală de cărţi de citit în timpul verii, toate sub 400 de pagini.

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2015

Pe șase dintre ele le puteți cumpăra de la târgul online de carte Librex. Iată-le:

1. Hyperbole and a half de Allie Brosh – Editura Vintage (384 pagini)
(disponibilă în limba engleză)

Este o carte bazată pe blogul scriitoarei în care aceasta folosește tehnica retrospecției și ilustrează desene comice pentru a reanima momente amuzante din copilăria ei.

Scrisă la persoana I, vocea narativă este suprinzător de sinceră în timp ce vorbește despre gânduri pe care mulți dintre noi am fi prea timizi pentru a le exprima.

Are un umor inteligent și sincer, motiv pentru care constituie o alegere ideală pentru o după-amiază de relaxare.

2. Magia realității de Richard Dawkins – Editura Humanitas (272 pagini)
(disponibilă în limba română)

Richard Dawkins este un biolog de dezvoltare evoluționistă de la Universitatea Oxford care are un talent în a face știința placută și distractivă.

Cartea sa, Magia Realității, raspunde la întrebări precum “cum s-a format universul” sau “ce cauzează cutremurele” pe înțelesul tuturor, folosind ilustrații și schițe.

Bill Gates  îl consideră pe Dawkins unul dintre cei mai talentați scriitori de material științific.
3. What if? de Randall Munroe – Editura Houghton Mifflin Harcourt (320 pagini)
(disponibilă în limba engleză)

Inspirată după blogul său, XKCD, What If, de Randall Munroe conține o colecție de “răspunsuri științifice la întrebări absurde”.

Premisa este simplă: oamenii pun întrebări legate de fizică, biologie, chimie, iar autorul încearcă să le ofere un răspuns rezonabil în parametrii științei. Întâlnim întrebări precum “de la ce înălțime trebuie să dai drumul unei bucăți de carne astfel încât să fie gătită până când atinge pământul?” sau “Când vor fi mai multe profile ale oamenilor decedați decât ale celor în viață pe Facebook?”

Răspunsurile autorului, deși amuzante, sunt precise din punct de vedere științific.
Distractivă și informativă, cartea este lectura perfectă pentru persoanele preocupate de întrebări abstracte.

4. On Immunity de Eula Biss – Graywolf Press, (216 pagini)
(disponibilă în limba engleză)

O carte cu caracter social în care autoarea, academic de profesie, analizează ce se ascunde în spatele fobiei de a fi vaccinat.

Este un studiul concentrat pe refuzul adulților de a-și vaccina copii în ciuda faptului că majoritatea studiilor proclamă vaccinele ca și miracole ale medicinei moderne.

Este o lectură interesantă și informativă care dezabate atât păreri pro cât și contra, încurajând cititorul să își folosească propria judecată în luarea unei decizii.

5. How to lie with statistics de Darrell Huff, (128 pagini)
(disponibilă în limba engleză)

Scurtă și usor de citit, “How to lie with statistics” se adresează celor interesați de știința statisticilor. Cartea a fost publicată în 1954, dar este la fel de relevantă astăzi ca și atunci.

Este un material informativ care dezbate problema exagerării numerelor cu scopul de a induce în eroare consumatorul. Această carte fost recomandată de Bill Gates și cu alte ocazii, deci se pare că este un must read de vară!

 

6. Should we eat de Vaclav Smil – Wiley Blackwell (276 pagini)
(disponibilă în limba engleză)

Unul dintre autorii preferați ai lui Bill Gates, Vaclav Smil este o autoritate în rândul academicilor preocupați de ecologie și protecția mediului. “Should we eat?” își dorește să atragă atenția asupra problemelor naturale cu care ne confruntăm din cauza consumului exagerat de carne.

Vaclav Smil analizează rolul cărnii în nutriția evoluției omului și pune întrebări importante despre cât de eficientă este industria alimentației la nivel global.

Dacă vrei o carte interesantă care să dea naștere unor dezbateri serioase, dar interesante, nu trebuie să-ți scape “Should we eat?”.

“Fiecare dintre aceste cărți m-a facut să mă gândesc, să râd sau, în anumite cazuri, ambele.” adaugă Bill Gates în final.

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.