Ce cărți recomandă Bill Gates pentru vacanța de vară?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-carti-recomanda-bill-gates-pentru-vacanta-de-vara/

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a dezvăluit lista lui anuală de cărţi de citit în timpul verii, toate sub 400 de pagini.

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2015

Pe șase dintre ele le puteți cumpăra de la târgul online de carte Librex. Iată-le:

1. Hyperbole and a half de Allie Brosh – Editura Vintage (384 pagini)
(disponibilă în limba engleză)

Este o carte bazată pe blogul scriitoarei în care aceasta folosește tehnica retrospecției și ilustrează desene comice pentru a reanima momente amuzante din copilăria ei.

Scrisă la persoana I, vocea narativă este suprinzător de sinceră în timp ce vorbește despre gânduri pe care mulți dintre noi am fi prea timizi pentru a le exprima.

Are un umor inteligent și sincer, motiv pentru care constituie o alegere ideală pentru o după-amiază de relaxare.

2. Magia realității de Richard Dawkins – Editura Humanitas (272 pagini)
(disponibilă în limba română)

Richard Dawkins este un biolog de dezvoltare evoluționistă de la Universitatea Oxford care are un talent în a face știința placută și distractivă.

Cartea sa, Magia Realității, raspunde la întrebări precum “cum s-a format universul” sau “ce cauzează cutremurele” pe înțelesul tuturor, folosind ilustrații și schițe.

Bill Gates  îl consideră pe Dawkins unul dintre cei mai talentați scriitori de material științific.
3. What if? de Randall Munroe – Editura Houghton Mifflin Harcourt (320 pagini)
(disponibilă în limba engleză)

Inspirată după blogul său, XKCD, What If, de Randall Munroe conține o colecție de “răspunsuri științifice la întrebări absurde”.

Premisa este simplă: oamenii pun întrebări legate de fizică, biologie, chimie, iar autorul încearcă să le ofere un răspuns rezonabil în parametrii științei. Întâlnim întrebări precum “de la ce înălțime trebuie să dai drumul unei bucăți de carne astfel încât să fie gătită până când atinge pământul?” sau “Când vor fi mai multe profile ale oamenilor decedați decât ale celor în viață pe Facebook?”

Răspunsurile autorului, deși amuzante, sunt precise din punct de vedere științific.
Distractivă și informativă, cartea este lectura perfectă pentru persoanele preocupate de întrebări abstracte.

4. On Immunity de Eula Biss – Graywolf Press, (216 pagini)
(disponibilă în limba engleză)

O carte cu caracter social în care autoarea, academic de profesie, analizează ce se ascunde în spatele fobiei de a fi vaccinat.

Este un studiul concentrat pe refuzul adulților de a-și vaccina copii în ciuda faptului că majoritatea studiilor proclamă vaccinele ca și miracole ale medicinei moderne.

Este o lectură interesantă și informativă care dezabate atât păreri pro cât și contra, încurajând cititorul să își folosească propria judecată în luarea unei decizii.

5. How to lie with statistics de Darrell Huff, (128 pagini)
(disponibilă în limba engleză)

Scurtă și usor de citit, “How to lie with statistics” se adresează celor interesați de știința statisticilor. Cartea a fost publicată în 1954, dar este la fel de relevantă astăzi ca și atunci.

Este un material informativ care dezbate problema exagerării numerelor cu scopul de a induce în eroare consumatorul. Această carte fost recomandată de Bill Gates și cu alte ocazii, deci se pare că este un must read de vară!

 

6. Should we eat de Vaclav Smil – Wiley Blackwell (276 pagini)
(disponibilă în limba engleză)

Unul dintre autorii preferați ai lui Bill Gates, Vaclav Smil este o autoritate în rândul academicilor preocupați de ecologie și protecția mediului. “Should we eat?” își dorește să atragă atenția asupra problemelor naturale cu care ne confruntăm din cauza consumului exagerat de carne.

Vaclav Smil analizează rolul cărnii în nutriția evoluției omului și pune întrebări importante despre cât de eficientă este industria alimentației la nivel global.

Dacă vrei o carte interesantă care să dea naștere unor dezbateri serioase, dar interesante, nu trebuie să-ți scape “Should we eat?”.

“Fiecare dintre aceste cărți m-a facut să mă gândesc, să râd sau, în anumite cazuri, ambele.” adaugă Bill Gates în final.

10
/06
/16

„Evul Mediu a rămas, dacă nu meseria mea, hobby-ul meu – şi tentaţia constantă –, şi îl văd în toate, transpărând în lucrurile de care mă ocup, care nu par medievale şi totuşi sunt.” (Umberto Eco)

06
/06
/16

Cea de a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurată în perioada 1 - 5 iunie la Romexpo, și-a închis porțile, organizatorii și reprezentanții editurilor raportând vânzări mai mari decât la ediția din 2015 a târgului.

03
/06
/16

Cartea „Naufragii”,  de Akira Yoshimura (Humanitas Fiction, 2016) este dintre acele întâmplări rare cu forţa de a deveni o bornă. Viaţa cititorului se împarte firesc: înainte şi după „Naufragii”.

03
/06
/16

Unul dintre cele mai așteptate momente ale ediţiei din acest an a Bookfest îl constituie masa rotundă dedicată lui Amos Oz, cel mai important prozator și eseist contemporan israelian, ale cărui cărți au fost traduse cu succes în seria de autor de la Editura Humanitas Fiction. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 18.00, la Scena AGORA.

01
/06
/16

La cele peste 30 de evenimente Humanitas din cadrul Bookfest (1-5 iunie), desfăşurate la standul editurii, la standul Israelului - ţara invitată de onoare, şi la Scena Agora, vor vorbi Ana Blandiana, Fania Oz- Salzberger, Lucian Boia, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Teodor Baconschi, Ioana Pârvulescu, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Radu Paraschivescu, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea, Tatiana Niculescu Bran, Radu Vancu, Ciprian Măceşaru, Cosmin Ciotloş, Dan-Liviu Boeriu, Ioan Stanomir.

01
/06
/16

Astăzi, în ziua în care se deschide târgul de carte Bookfest, unde îşi va relansa ultimul roman, Solenoid, scriitorul Mircea Cărtărescu împlineşte 60 de ani. Tot astăzi îşi serbează ziua de naştere şi soţia sa, poeta Ioana Nicolaie.

31
/05
/16

Fotografii, scrisori de la prieteni și iubiți, unele manuscrise inedite, în total 120 de documente, martore ale iubirilor și ale activității scriitorului francez Marcel Proust, au fost scoase la licitație de casa Sotheby's la Paris.

30
/05
/16

Israel, țara invitată de onoare la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest (1-5 iunie), le propune iubitorilor de carte să își inventarieze, iar apoi să își lanseze visele. Pornind de la motto-ul ales pentru a promova prezența Israelului la Bookfest – „Never Stop Dreaming” –, organizatorii au ales să construiască standul sub forma unei fabrici de vise: vizitatorii sunt invitați să își aștearnă gândurile pe hârtie, pentru ca apoi, printr-un mecanism secret, acestea să fie lansate în aer.

29
/05
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale, Iulian Tănase povestește despre textele revelatorii, despre poeziile (proaste) din tinerețe  și despre o buclă a sincronicității cu un anume domn Gwyn. 

28
/05
/16

„Ea şi El. Biografia unei relaţii”, cea mai noua apariție din Seria de autor Aurora Liiceanu de la Edituira Polirom, va fi lansată la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2016, sîmbătă, 4 iunie, ora 16.00, la standul Editurii Polirom, pavilionul C2, Romexpo.