Ce citim în august: recomandă Desirée Halaseh (scriitoare-călătoare)
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-in-august-recomanda-desiree-halaseh-scriitoare-calatoare/

Recomandările de lectură pentru acest sfârşit de vară vin de la Desirée Halaseh, autoarea volumului „Spaţiul dintre nori. Cu rucsacul prin India” (ed. Polirom). Ce ne propune Desirée? Ficţiune semnată de o poloneză, un italian şi un american.

Un articol de Alina Vîlcan|27 august 2018

Desirée Halaseh este, înainte de toate, o călătoare. A văzut mare parte din lume, din India până în Transnistria, din Iordania până în Togo, din Cuba până în Thailanda sau în Indonezia sau în Myanmar (foto). Despre călătoriile sale, scrie în National Geographic Traveler și în Suplimentul de Cultură, dar și pe blogul ei – DesireeHalasheh.com.  Între două drumuri, ne-a lăsat rândurile care urmează, despre trei titluri de neratat pentru iubitorii de literatură, pe care nu veți regreta luându-le în valiză.

Și ce-ai mai citit în ultima vreme, mă întreabă Claudia, omul bun la toate de la editura Polirom, dar mai ales la recomandări de carte nouă. Dispare în spatele unei uși albe, care se închide molcom ca ultima lună de vară din anul ăsta doar pentru a apărea câteva secunde mai târziu cu două volume noi nouțe în brațe. O poloneză și un italian.

Olga Tokarczuk. Rătăcitorii (ed. Polirom, 2018)

Olga Tokarczuk. „Probabil unul dintre cei mai mari scriitori în viaţă de care n-ai auzit” (The Bookseller) a câștigat Man Booker Prize International 2018 pentru volumul „Rătăcitorii”. O serie de povești scurte și fragmente despre nomadismul contemporan îmbinate cu povești orientale și mult suspans. Un om își pierde nevasta, copilul și pe cale de consecință mintea într-o vacanță aparent banală de pe o insulă. Romanul se joacă cu mitul unei vechi secte religioase din Rusia secolului XIX conform căruia singura posibilitate de a scăpa de răul absolut este de a fi permanent în mișcare (bonus point din partea mea de la început) și experiențele de călătorie ale autoarei în prezent prin aeroporturi și hoteluri și printre altele, cu descrierea ultimului drum al inimii lui Chopin de la Paris la Varşovia.

Paolo Cognetti, Băiatul sălbatic (ed. Polirom, 2018)

Autobiografie cu care rezonez întrutotul, despre nevoia de izolare a unui om care și-a pierdut bucuria de a trăi. După zece ani în care a stat departe de munte, hotărăște să închirieze o cabană aflată la 1900 metri altitudine și să trăiască simplu alături de o mână de localnici. Mi-a adus aminte de Henry David Thoreau și „Walden”, o carte care mi-a pus numeroase întrebări despre propria mea izolare, recent petrecută în mijlocul unei păduri de pe lângă Iași, pe timp de iarnă. Paolo Cognetti scrie un jurnal de călătorie, pe alocuri meditativ, care te va provoca să reflectezi la propria ta singurătate.

„Dacă muntele este o încercare pentru trup şi minte, atunci e deopotrivă o provocare pentru limbaj. Impetuos şi limpede ca un torent, limbajul cărţii lui Paolo Cognetti se măsoară cu peisajul şi cu el însuşi.(Le Courrier)

Jonathan Safran Foer, Iată-mă (ed. Humanitas, 2017)

„Mimarea unei relații bazate pe iubire făcuse suportabilă lipsa unei relații bazate pe iubire. Te-am scutit de chestii absolut nevinovate, care n-ar fi avut nici un motiv să te supere, dar cu toate astea te-ar fi făcut ferfeniță. Nici un copil nu știe când sfârcul se retrage pentru ultima oară din gura lui. A nu avea de ales e tot o alegere. Ceea ce ar dezvălui o zgârietură minusculă, într-un loc vulnerabil. OK, mulțumesc pentru tot, toată lumea afară.”

Radiografia unei despărțiri. Totul a pornit atunci când Julia Bloth descoperă că Jacob o înșală. O familie de evrei stabilită în America e nu numai portretul unei drame de familie, dar elaborează un tablou mai amplu al fragilității statului Israel și al integrității sale pe termen lung. O poveste tragică, pe alocuri comică a nepermanenței și firului încâlcit ce străbate iluzia căminului perfect în lumina imperfecțiunilor naturii umane.

Foto: Iulian Ursachi

25
/06
/16

Miercuri, 29 iunie, ora 19.00 va avea loc la Librăria Humanitas Cişmigiu o seară dedicată romanului „Calea Idei Brown” de Ricardo Piglia, una din cele mai importante voci ale literaturii hispano-americane contemporane. La eveniment vor participa Tania Radu, critic literar, Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare şi jurnalist cultural şi Alina Cantacuzino, traducătoarea romanului.

21
/06
/16

"2084 e mai dur decât Supunere, descriind un adevărat totalitarism religios.” - Michel Houellebecq. Miercuri, 22 iunie, ora 19.00, iubitorii de carte sunt aşteptaţi la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru o seară dedicată romanului "2084. Sfârşitul lumii", de Boualem Sansal, distins cu Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015.

10
/06
/16

„Evul Mediu a rămas, dacă nu meseria mea, hobby-ul meu – şi tentaţia constantă –, şi îl văd în toate, transpărând în lucrurile de care mă ocup, care nu par medievale şi totuşi sunt.” (Umberto Eco)

06
/06
/16

Cea de a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurată în perioada 1 - 5 iunie la Romexpo, și-a închis porțile, organizatorii și reprezentanții editurilor raportând vânzări mai mari decât la ediția din 2015 a târgului.

03
/06
/16

Cartea „Naufragii”,  de Akira Yoshimura (Humanitas Fiction, 2016) este dintre acele întâmplări rare cu forţa de a deveni o bornă. Viaţa cititorului se împarte firesc: înainte şi după „Naufragii”.

03
/06
/16

Unul dintre cele mai așteptate momente ale ediţiei din acest an a Bookfest îl constituie masa rotundă dedicată lui Amos Oz, cel mai important prozator și eseist contemporan israelian, ale cărui cărți au fost traduse cu succes în seria de autor de la Editura Humanitas Fiction. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 18.00, la Scena AGORA.

01
/06
/16

La cele peste 30 de evenimente Humanitas din cadrul Bookfest (1-5 iunie), desfăşurate la standul editurii, la standul Israelului - ţara invitată de onoare, şi la Scena Agora, vor vorbi Ana Blandiana, Fania Oz- Salzberger, Lucian Boia, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Teodor Baconschi, Ioana Pârvulescu, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Radu Paraschivescu, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea, Tatiana Niculescu Bran, Radu Vancu, Ciprian Măceşaru, Cosmin Ciotloş, Dan-Liviu Boeriu, Ioan Stanomir.

01
/06
/16

Astăzi, în ziua în care se deschide târgul de carte Bookfest, unde îşi va relansa ultimul roman, Solenoid, scriitorul Mircea Cărtărescu împlineşte 60 de ani. Tot astăzi îşi serbează ziua de naştere şi soţia sa, poeta Ioana Nicolaie.

31
/05
/16

Fotografii, scrisori de la prieteni și iubiți, unele manuscrise inedite, în total 120 de documente, martore ale iubirilor și ale activității scriitorului francez Marcel Proust, au fost scoase la licitație de casa Sotheby's la Paris.

30
/05
/16

Israel, țara invitată de onoare la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest (1-5 iunie), le propune iubitorilor de carte să își inventarieze, iar apoi să își lanseze visele. Pornind de la motto-ul ales pentru a promova prezența Israelului la Bookfest – „Never Stop Dreaming” –, organizatorii au ales să construiască standul sub forma unei fabrici de vise: vizitatorii sunt invitați să își aștearnă gândurile pe hârtie, pentru ca apoi, printr-un mecanism secret, acestea să fie lansate în aer.

29
/05
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale, Iulian Tănase povestește despre textele revelatorii, despre poeziile (proaste) din tinerețe  și despre o buclă a sincronicității cu un anume domn Gwyn.