Ce concerte aduce Classix Festival 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-concerte-aduce-classix-festival-2021/

Cea de-a doua ediţie a Classix Festival se desfăşoară la Iaşi, în perioada 14-18 martie 2021.

Un articol de Liliana Matei|9 martie 2021

Acesta debutează sub conceptul atemporalității și marchează revitalizarea experiențelor artistice în contextul social curent pandemic și adaptarea ei la publicul contemporan.

Duminică, 14 martie, orele 19:30, are loc concertul Classix Aeterna, la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, susținut de artiștii: Dragoș Andrei Cantea – pian, Filip Papa – violoncel, Andrei Chirilă – vioară, Mihai Ailenei – clarinet. Acest eveniment marchează premieră ieșeană a compoziției lui Olivier Messiaen – Cvartetul pentru sfârșitul timpului, una dintre cele mai importante lucrări creștine din repertoriul cameral modern, precedată de o meditație sonoră sub semnătura lui  Arvo Pärt. Proiecțiile vizuale în interiorul catedralei definesc experiența sincretică și oferă o particularitate devenită deja trăsătură distinctă a festivalului.

Luni, 15 martie, orele 19:00, are loc concertul Trenduri Caleidoscopice, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, eveniment realizat cu sprijinul Forumului Cultural Austriac. Cu o efervescență care ilustrează îndeaproape aventura clasică contemporană, Trio-ul vienez Artio debutează în România. Programul concertului include Trio-ul în si bemol major pentru clarinet (vioară), violoncel și pian al lui Ludwig van Beethoven, Kurt Estermann – Fragmente I pentru vioară, violoncel și pian (2019) și Antonín Dvořák – Trio Nr. 4 în mi minor, op. 90 “Dumky”.

Marți, 16 martie, orele 19:00, are loc concertul Tango vs. Jazz, în Foaierul Palatului Culturii din Iași. Cu susținerea Centrului Ceh București, artiștii invitați reprezintă un duo efervescent și original: Kristina Vocetková – violoncel și Milan Řehák – acordeon. Trăirile și pasiunea tangoului se întrepătrund cu elemente de jazz și aristocrație pragheză în repertoriul concertului: Astor Piazzolla –  Libertango, Milonga del angel, Oblivion, Le Grand Tango, Ave Maria, Escualo și  José Bragato: Graciela y buenos aires & Milontan.

Miercuri, 17 martie, orele 19:00, are loc concertul Ecouri Intime, în Aula Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Institutul Francez. Spațiul intim al aulei va fi gazda ideală a unui recital seducător și profund al lui Rémi Jousselme, chitarist francez de renume mondial, definit de interdisciplinaritate. Compozițiile interpretate în cadrul concertului sunt: Joaquín Rodrigo – Tiento Antiguo, Joaquin Turina – Ràfaga, Jacques Duphly – La Forqueray, La De la Tour, Rondeau Tendre, La Millettina, Maurice Ravel – Pavane pour une infante défunte și Federico Mompou, din “Suita Compostelana”: Prelude, Coral, Canción, Muñeira

Joi, 18 martie, orele 19:00, în încheierea festivalului, are loc concertul Classix In Perpetuum, organizat în parteneriat cu Centrul Cultural German din Iași, în sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii. Pianistul german Alexander Krichel prezintă două suite: virtuoza expoziție de tablouri sonore –  Tablouri dintr-o expoziție a lui Modest Mussorgsky și fuziunea dintre folclor românesc și tendințe impresioniste în Suita Nr. 2 pentru pian în re major, op. 10, compusă de George Enescu.

Seria dialogurilor educaționale Classix-In-Focus se va desfășura online: marți, 16 martie, și miercuri, 17 martie, de la orele 13:00 – live, pe pagina de Facebook a Classix Festival. Sesiunile marchează dialoguri cu entități precum Steinway & Sons, rețeaua nordică baltică Act-in-Art și Fundația Dextra a DNB Sparebankstiftelsen, una dintre cele mai importante instituții bancare nordice, activ implicată în viața culturală scandinavă.

Classix Festival anunță debutul unei noi aventuri clasice contemporane în cea mai imprevizibilă perioadă a existenței noastre. Concertele vor fi difuzate online pe pagina de Facebook a organizatorilor și vor permite prezența publicului în săli conform reglementărilor în vigoare la momentul respectiv.

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Website: www.classixfestival.ro

Facebook: https://www.facebook.com/classixFestival/

Instagram: https://www.instagram.com/classixfestival/

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.