Ce nu știați despre istoria Societăţii Române de Radiodifuziune
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-nu-stiati-despre-istoria-societatii-romane-de-radiodifuziune/

Societatea Română de Radiodifuziune emite oficial prima emisiune pe unde în anul 1928, la data de 1 noiembrie . Începând cu acestă dată, putem spune că tot ce s-a emis în eter s-a constituit în Arhiva Radio.

Un articol de Marian Șușu|2 septembrie 2020

  • „Fonoteca de Aur” a Societăţii Române de Radiodifuziune s-a constituit în anul 1978 la recomandările tuturor redacţiilor din radio?
  • Prima bandă magnetică , cu număr de inventar şi cotă, a apărut în anul 1958?
  • Interpreţii de muzică, de toate genurile, încă din anul 1935 , în urma unor selecţii riguroase, intrau în direct la microfonul Radiodifuziunii Române?
  • În anul 1937, marele compozitor George Enescu a condus comisia de selecţie a tinerelor talente româneşti, în vederea apariţiei  acestora în direct la microfonul Radiodifuziunii Române?
  • Noul sediu al Societăţii Române de Radiodifuziune a fost dat în folosinţă în anul 1953?
  • În decembrie 1958, Maria Tănase a făcut primele înregistrări în studiourile Radiodifuziunii Române?
  • Arhiva Radio deţine numeroase înregistrări de voce ale unor scriitori celebri precum Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Geo Bogza, Nichita Stănescu, Marin Sorescu şi alţii…?
  • Primele cuplete „Stroe  şi Vasilache” s-au înregistrat în studiourile Radiodifuziunii Române în anul 1935?
  • La aniversarea celor 80 de ani de existenţă , în urma votului ascultătorilor, selecţia de 80 de melodii votate a fost  transpusă pe un Album Aniversar „80 de ani de muzica în 80 de ani de radio” pentru care Radioul a primit Discul de Platină?
  • În Arhiva Radiodifuziunii Române  sunt depozitate primele concerte ale Festivalului George Enescu Ediţia I, septembrie  anul 1958, ediţie la care au participat nume sonore precum dirijorii Constantin Silvestri, Mihail Jora, Sir John Barbirolli, sau, violoniştii Yehudi Menuhin , elevul lui George Enescu, şi David Oistrah?

Sursa informațiilor:

Serviciul Partimoniu Cultural şi Arhive

Societatea Română de Radiodifuziune

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.

29
/08
/22

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, începând cu ora 19.00, la CREART – SALA TEATRELLI din București (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național George Enescu și cu susținerea Kaufland România, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează concertul de deschidere a turneului național FIORI E COLORI.