Ce nu știați despre istoria Societăţii Române de Radiodifuziune
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-nu-stiati-despre-istoria-societatii-romane-de-radiodifuziune/

Societatea Română de Radiodifuziune emite oficial prima emisiune pe unde în anul 1928, la data de 1 noiembrie . Începând cu acestă dată, putem spune că tot ce s-a emis în eter s-a constituit în Arhiva Radio.

Un articol de Marian Șușu|2 septembrie 2020

  • „Fonoteca de Aur” a Societăţii Române de Radiodifuziune s-a constituit în anul 1978 la recomandările tuturor redacţiilor din radio?
  • Prima bandă magnetică , cu număr de inventar şi cotă, a apărut în anul 1958?
  • Interpreţii de muzică, de toate genurile, încă din anul 1935 , în urma unor selecţii riguroase, intrau în direct la microfonul Radiodifuziunii Române?
  • În anul 1937, marele compozitor George Enescu a condus comisia de selecţie a tinerelor talente româneşti, în vederea apariţiei  acestora în direct la microfonul Radiodifuziunii Române?
  • Noul sediu al Societăţii Române de Radiodifuziune a fost dat în folosinţă în anul 1953?
  • În decembrie 1958, Maria Tănase a făcut primele înregistrări în studiourile Radiodifuziunii Române?
  • Arhiva Radio deţine numeroase înregistrări de voce ale unor scriitori celebri precum Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Geo Bogza, Nichita Stănescu, Marin Sorescu şi alţii…?
  • Primele cuplete „Stroe  şi Vasilache” s-au înregistrat în studiourile Radiodifuziunii Române în anul 1935?
  • La aniversarea celor 80 de ani de existenţă , în urma votului ascultătorilor, selecţia de 80 de melodii votate a fost  transpusă pe un Album Aniversar „80 de ani de muzica în 80 de ani de radio” pentru care Radioul a primit Discul de Platină?
  • În Arhiva Radiodifuziunii Române  sunt depozitate primele concerte ale Festivalului George Enescu Ediţia I, septembrie  anul 1958, ediţie la care au participat nume sonore precum dirijorii Constantin Silvestri, Mihail Jora, Sir John Barbirolli, sau, violoniştii Yehudi Menuhin , elevul lui George Enescu, şi David Oistrah?

Sursa informațiilor:

Serviciul Partimoniu Cultural şi Arhive

Societatea Română de Radiodifuziune

17
/09
/21

Astăzi începe de-a 7-a ediție a Danube Rock Sounds, festivalul de rock din Galați, ce are loc între 17 și 19 septembrie pe Plaja Dunărea. Este primul eveniment important organizat pe plaja recent inaugurată și promite o atmosferă de neuitat și multă distracție.

17
/09
/21

Tiberiu Soare se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio în concertul de sâmbătă, 18 septembrie, din cadrul seriei Concerte și Recitaluri de la Ateneul Român. Solista acestui concert este Alisa Weilerstein, una dintre cele mai apreciate violonceliste ale zilelor noastre. În program vor fi lucrări de Ceaikovski (Serenada pentru orchestră și coarde și Variațiunile rococo pentru violoncel și orchestră) și Haydn (Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră).

17
/09
/21

La 100 de ani de la instituționalizare, Opera Națională București deschide Stagiunea Centenară, intitulată simbolic „Opera 100”, cu spectacolul „Tosca” de G. Puccini, invitat special fiind celebrul bas-bariton Sir Bryn Terfel. Cele două reprezentații vor fi programate în zilele de 1 și 3 octombrie, începând cu ora 18:30. Alături de cel mai mare bas-bariton din lume, în distribuțiile celor două spectacole se vor regăsi nume sonore ale primei scene lirice a țării.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

26
/08
/21

Timp de 4 weekenduri, Weekend Sessions la Grădina Botanică prezintă artiști independenți și reunește antreprenori locali din platforma roditorfoodmarket.ro în cadrul unui program de sesiuni acustice de muzică clasică, jazz, alternative&indie, dar și sesiuni de poezie și proiecții de film într-unul dintre cele mai frumoase spații verzi din București.

26
/08
/21

Dirijorul Ion Marin a primit rolul de Consul onorific al României la Lugano, titulatură ce devine mai mult decât o recunoaștere a eforturilor sale constante de diplomație culturală din ultimele decenii, confirmând implicarea sa permanentă în consolidarea relațiilor bilaterale culturale și diplomatice dintre Elveția și România, în excepționala sa carieră de aproape 40 de ani de performanță artistică.