Societatea Română de Radiodifuziune emite oficial prima emisiune pe unde în anul 1928, la data de 1 noiembrie . Începând cu acestă dată, putem spune că tot ce s-a emis în eter s-a constituit în Arhiva Radio.
Un articol de Marian Șușu|2 septembrie 2020
- „Fonoteca de Aur” a Societăţii Române de Radiodifuziune s-a constituit în anul 1978 la recomandările tuturor redacţiilor din radio?
- Prima bandă magnetică , cu număr de inventar şi cotă, a apărut în anul 1958?
- Interpreţii de muzică, de toate genurile, încă din anul 1935 , în urma unor selecţii riguroase, intrau în direct la microfonul Radiodifuziunii Române?
- În anul 1937, marele compozitor George Enescu a condus comisia de selecţie a tinerelor talente româneşti, în vederea apariţiei acestora în direct la microfonul Radiodifuziunii Române?
- Noul sediu al Societăţii Române de Radiodifuziune a fost dat în folosinţă în anul 1953?
- În decembrie 1958, Maria Tănase a făcut primele înregistrări în studiourile Radiodifuziunii Române?
- Arhiva Radio deţine numeroase înregistrări de voce ale unor scriitori celebri precum Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Geo Bogza, Nichita Stănescu, Marin Sorescu şi alţii…?
- Primele cuplete „Stroe şi Vasilache” s-au înregistrat în studiourile Radiodifuziunii Române în anul 1935?
- La aniversarea celor 80 de ani de existenţă , în urma votului ascultătorilor, selecţia de 80 de melodii votate a fost transpusă pe un Album Aniversar „80 de ani de muzica în 80 de ani de radio” pentru care Radioul a primit Discul de Platină?
- În Arhiva Radiodifuziunii Române sunt depozitate primele concerte ale Festivalului George Enescu Ediţia I, septembrie anul 1958, ediţie la care au participat nume sonore precum dirijorii Constantin Silvestri, Mihail Jora, Sir John Barbirolli, sau, violoniştii Yehudi Menuhin , elevul lui George Enescu, şi David Oistrah?
Sursa informațiilor:
Serviciul Partimoniu Cultural şi Arhive
Societatea Română de Radiodifuziune