Ce nu știați despre istoria Societăţii Române de Radiodifuziune
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-nu-stiati-despre-istoria-societatii-romane-de-radiodifuziune/

Societatea Română de Radiodifuziune emite oficial prima emisiune pe unde în anul 1928, la data de 1 noiembrie . Începând cu acestă dată, putem spune că tot ce s-a emis în eter s-a constituit în Arhiva Radio.

Un articol de Marian Șușu|2 septembrie 2020

  • „Fonoteca de Aur” a Societăţii Române de Radiodifuziune s-a constituit în anul 1978 la recomandările tuturor redacţiilor din radio?
  • Prima bandă magnetică , cu număr de inventar şi cotă, a apărut în anul 1958?
  • Interpreţii de muzică, de toate genurile, încă din anul 1935 , în urma unor selecţii riguroase, intrau în direct la microfonul Radiodifuziunii Române?
  • În anul 1937, marele compozitor George Enescu a condus comisia de selecţie a tinerelor talente româneşti, în vederea apariţiei  acestora în direct la microfonul Radiodifuziunii Române?
  • Noul sediu al Societăţii Române de Radiodifuziune a fost dat în folosinţă în anul 1953?
  • În decembrie 1958, Maria Tănase a făcut primele înregistrări în studiourile Radiodifuziunii Române?
  • Arhiva Radio deţine numeroase înregistrări de voce ale unor scriitori celebri precum Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Geo Bogza, Nichita Stănescu, Marin Sorescu şi alţii…?
  • Primele cuplete „Stroe  şi Vasilache” s-au înregistrat în studiourile Radiodifuziunii Române în anul 1935?
  • La aniversarea celor 80 de ani de existenţă , în urma votului ascultătorilor, selecţia de 80 de melodii votate a fost  transpusă pe un Album Aniversar „80 de ani de muzica în 80 de ani de radio” pentru care Radioul a primit Discul de Platină?
  • În Arhiva Radiodifuziunii Române  sunt depozitate primele concerte ale Festivalului George Enescu Ediţia I, septembrie  anul 1958, ediţie la care au participat nume sonore precum dirijorii Constantin Silvestri, Mihail Jora, Sir John Barbirolli, sau, violoniştii Yehudi Menuhin , elevul lui George Enescu, şi David Oistrah?

Sursa informațiilor:

Serviciul Partimoniu Cultural şi Arhive

Societatea Română de Radiodifuziune

13
/01
/25

INVITAȚIE O expoziție, un concert și un spectacol de poezie pun în lumină forța și farmecul creației autohtone. Trei dintre evenimentele culturale anunțate în capitală pentru 15 ianuarie, din anul 2010 Ziua Culturii Naționale, vă invită să descoperiți și să admirați câteva fațete ale culturii din România.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.