Ce povesteste portul popular romanesc la Muzeul Satului
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-povesteste-portul-popular-romanesc-la-muzeul-satului/

O expoziţie cu tema „Ce povesteşte portul popular românesc”, semnată Adina Nanu, se va deschide, miercuri, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.Cea de-a 15-a expoziţie a Adinei Nanu, „Ce povesteşte portul popular românesc”, reuneşte costume şi piese din colecţia familiei, cât şi unele piese oferite de prieteni.  În această nouă viziune expoziţională sunt explicate […]

Un articol de Andrada Văsii|5 decembrie 2012

O expoziţie cu tema „Ce povesteşte portul popular românesc”, semnată Adina Nanu, se va deschide, miercuri, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.Cea de-a 15-a expoziţie a Adinei Nanu, „Ce povesteşte portul popular românesc”, reuneşte costume şi piese din colecţia familiei, cât şi unele piese oferite de prieteni. 

În această nouă viziune expoziţională sunt explicate aspectele infinit variate ale portului românesc, înscrise într-un tipar unitar, specific ţării noastre, fiind urmărit drumul veşmintelor de la sat, confecţionate din pânză şi lână, la cele purtate la curtea regală, din mătase cu fir de aur şi înapoi la hainele de sărbătoare din satele româneşti.

Sunt prezentate şi câteva studii de caz şi ipoteze de lucru, de pildă asimilarea în costumul pădurencelor a vestimentaţiei de epocă a doamnelor nobile de la Castelul Huniazilor, secolul al XV-lea sau influenţa vestimentaţiei central- europene şi scoţiene în croiul gacilor din Oaş (pantaloni-fustă) cu trimiteri spre croiul kilt-ului scoţian din secolul al XVII-lea (influenţe transmise prin Olanda, Franţa sau Austria).

La organizarea expoziţiei au participat membrii familiei doamnei Adina Nanu: fiica acesteia, Unda Pop – prof. univ. dr. Universitatea Naţională de Arte (UNA), Ana Stanciu – dr. asistent universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) şi Iosif Oprescu – lector univ. dr. la UNA.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada decembrie 2012 – februarie 2013.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, unul dintre importanţii specialişti români în costum, prof. univ. dr. Adina Nanu este autoarea singurei istorii a costumului publicată în România.

De peste 50 de ani, Adina Nanu predă cursuri de Istoria Artelor, Istoria Stilurilor şi a Costumului la Universitatea Naţională de Arte şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

 

 

 

Sursa: Agerpres

15
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ... în urmă cu 562 de ani (pe 15 aprilie 1452) s-a născut Leonardo da Vinci, artist, om de știință și inventator, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Renaşterii? Pentru a nu vă strica această minunată zi, vă prezentăm pe scurt doar 10 curiozităţi despre Leonardo da Vinci:

15
/04
/14

Scurtmetraje regizate de Nicolae Constantin Tănase şi Dorian Boguţă se numără printre titlurile selectate în programul românesc prezentat la Short Film Corner, un eveniment necompetitiv destinat profesioniştilor din cinema care are loc în timpul Festivalului de Film de la Cannes.

14
/04
/14

În România există puţin peste 30 de cinematografe, 78% din orașele ţării nu au nicio sală de cinema funcțională, iar numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii '90. APFR şi TIFF au demarat o campanie prin care vor schimbe soarta "Marelui Ecran".

14
/04
/14

Un recital extraordinar şi un concert cu Orchestra Naţională Radio vor avea loc la Sala Radio din Bucureşti, pe 23, respectiv 25 aprilie. Sărbătorile Pascale se prelungesc, astfel, cu două sărbători dedicate muzicii şi celui mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Mozart.

14
/04
/14

Lecţia de violoncel, Tarelkin, Acum ori niciodată, Un tramvai numit dorinţă, Oscar şi tanti Roz, Mobilă şi durere, Mă mut la mama, Parchează maşina la Harvard!, Trei piese scurte fără sex - iată câteva dintre spectacolele pe care le puteţio vedea în această săptămână la teatrele din Capitală.

13
/04
/14

Noul Cinematograf al Regizorului Român vă propune o seară de film cu un concept inedit: blind-date cu un film, în data de 18 aprilie, la ora 20:00.

11
/04
/14

Actorul Florin Zamfirescu împlineşte 65 de ani, pe 12 aprilie. E un moment în care îşi priveşte viitorul în ochi şi se vede jucând. Se vede chiar şi însurat, cu o doctoriţă. Şi se mai gândeşte şi la sănătate, şi la roluri, şi la cei 42 de ani în teatru, ca actor şi ca profesor.

11
/04
/14

Luna aceasta se împlinesc 120 de ani de la naşterea marelui dramaturg, romancier, filosof şi poet Camil Petrescu. Cu ocazia acestei aniversări, TVR 2 difuzează luni, 14 aprilie, de la ora 20.10, spectacolul „Iată femeia pe care o iubesc” de Camil Petrescu, în regia lui Cornel Todea.