Ce vedem în august la Grădina BIS Teatru?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-vedem-in-august-la-gradina-bis-teatru/

Ca şi în alţi ani, în luna august Grădina BIS Teatru va găzdui o stagiune de vară ce va oferi 15 reprezentaţii ale spectacolelor din repertoriul BIS, patru dintre acestea fiind plăsmuite în perioada de izolare şi post-izolare.

Un articol de Liliana Matei|3 august 2020

Primul dintre acestea este programat pe 6 și pe 7 august, de la ora 21:00. A fost o dată în ‘46, în regia lui Adrian Neacșu este o poveste de dragoste între doi tineri Helena (Alis Pelle) și Viktor (Alin Turcu) care se cunosc în Moscova abia dezmeticită din coșmarul marii conflagrații mondiale. Iubirea lor ține piept vremurilor tulburi, urmând parcă modulațiile partiturilor lui Chopin, luând mereu alte forme: joacă, frică, nerăbdare, gelozie, bucurie.

Al doilea spectacol din program este „Povestea poveștilor” (8 și 9 august, de la ora 19:00), în regia lui Bogdan Sărătean. Având la bază un scenariu inspirat din textul lui Creangă, dramatizarea este plină de umor, spirit ludic și personaje pitorești: Eminescu (Alin Turcu), Creangă (Dumitru Stegărescu) și Tinca Vartic (Andrada Grosu).

Claudiu Fălămaș va oferi trei spectacole tip performance pornind de la versurile unor poeți cunoscuți: Trenul cu 2 locomotive (13 august, ora 20:00), Beat Bukowski, recomandat peste16 ani (20 august, ora 20:00), CTRL+ ALT + DEL (27 august, ora 20:00).

Din program mai face și o nouă premieră, ce poate fi văzută pe 16 august, de la ora 20:30. Este vorba despre Născut în 2000, în regia lui Bogdan Sărătean, cu actrițele Aneea Axentea, Andrada Grosu, Alexandra Roatiș și Shama Leah, toate născute în preajma anilor ʼ90 și ajunse la vârsta importantei decizii de a aduce pe lume un copil. Spectacolul împletește elementul biografic cu cel politico-social, textul fiind generat într-un proces de colaborare între regizor și actrițe pe baza experiențelor personale ale acestora în ceea ce privește maternitatea.

Organizatorii anunță că se vor respecta cu strictețe normele legale și sanitare în vigoare, purtarea măștii fiind obligatorie. Accesul în grădină este permis cu 30 de minute înainte de începerea evenimentului. Achiziționarea biletelor se face online, de pe platforma iabilet.ro, la prețul de 40 lei (single) și 70 lei (double). Biletele double sunt pentru două persoane (cuplu/ familie/ prieteni). În seara spectacolului, la intrare, va fi disponibil un număr limitat de bilete la prețul de 50 lei/ persoană.

„Am deschis Grădina, cu stranii emoții, în 26 iunie 2020, cu proaspătul spectacol Povestea Poveștilor, după Ion Creangă, cu un public de 20 de persoane. Nu avem finanțatori, nu avem sponsori, te avem doar pe tine, spectatorule. Și mai avem ceva: o poftă nebună de a juca spectacolele astea scornite de noi, de a te face să zâmbești, să cugeți, să-ți pui întrebări și să ne pui întrebări. Vom juca aici, la Grădina BIS, în aer liber. Vom respecta toate normele sanitare și îți vom oferi tot confortul posibil. Pentru asta muncim de mai bine de șase săptămâni. Pentru noi este un pariu riscant, aflat pe muchia suicidului financiar, nu? E un demers din seria totul sau nimic. În același timp, e momentul să aflăm dacă tu, spectatorule, ai nevoie de noi. Pentru că noi, desigur, nu existăm decât prin prisma prezenței și a existenței tale. Multe necunoscute ne bântuie dar avem o singură certitudine – Grădina asta minunată, Grădina BIS, cu artiștii care îi dau viață și cu spectacolele plăsmuite de ei. Mai avem nevoie doar de tine, spectatorule, pentru ca magia să înceapă”, iată invitația adresată publicului sibian de echipa BIS Teatru din Sibiu.

 

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".