Ce vom asculta în acest an la Gărâna Jazz Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-vom-asculta-in-acest-an-la-garana-jazz-festival/

Wolfgang Muthspiel, Håkon Kornstad (foto), Nguyên Lê, Vasil Hadžimanov Band şi Bobo Stenson se alătură lineup-ului final Gărâna Jazz Festival 21. Sunt aşteptate 12 trupe internaţionale în cele patru zile de jazz, din iulie, la poalele Munţilor Semenic.

Un articol de Liliana Matei|27 mai 2017

Au mai rămas mai puțin de două luni până la cel mai intens eveniment de jazz al anului. La 1000 de metri altitudine, sus în munți, între păduri, dealuri, lacuri și râuri, începe freamătul pregătirilor care anunță a 21-a ediție Gărâna Jazz Festival, o experiență de festival unică în Europa, care și-a păstrat misiunea de a celebra an de an întâlnirea dintre natură și muzică live. Din SUA, Norvegia, Cuba, Suedia, Italia, Vietnam, Austria sau Germania vin sunetele care vor umple anul acesta scena principală din Poiana Lupului: un line-up divers care te poartă în locuri necunoscute, deschizând drumul spre noi descoperiri muzicale.

Chitaristul austriac Wolfgang Muthspiel, descris de New York Times ”etalonul generației de chitariști de jazz contemporan”, își va uni forțele cu toboșarul Jeff Ballard, trompetistul Ralph Alessi, pianistul Gwilym Simcock și basistul Larry Grenadier. Gărâna deschide prima zi de festival, joi, 6 iulie, cu un quintet exploziv, care fuzionează vibrațiile funky ale muzicii soul-bop din anii 60, cu accente flamenco și sunete inspirate de universul acustic al lui Miles Davis. Li se alătură, ca new-entry în programul Gărana, Haakon Kornstad Quartet, în frunte cu renumitul saxofonist norvegian Håkon Kornstad, un muzician complet cu tehnică solidă care s-a remarcat prin melodii lirice suprapuse peste straturi sonore și acompaniamente orchestrale, inspirat mereu de pasiunea pentru operă. ”Pentru oricine are un minim interes în a descoperi opera sau muzica jazz, Kornstad reprezintă un muzician care trebuie ascultat măcar o dată în viață. O legendă modernă a muzicii jazz”, titrează publicația The Journal.

O prezență complet inedită în programul Gărâna Jazz Festival va fi grupul HÀ NÔI DUO and friends, format din chitaristul Nguyên Lê, muzician vietnamez născut în Paris și tânărul artist Ngô Hong Quang. Împreună aduc la viață ”sufletul Vietnamului”, o călătorie muzicală surprinzătoare care te poartă printre nori în munții vietnamezi și apoi te readuce într-o furtună electrică provocată cu măiestrie de chitara lui Lê. O experiență muzicală cu jazz asiatic, nemaiîntâlnită de publicul român, se va dezlănțuie vineri, pe 7 iulie, în Poiana Lupului.

Pianistul suedez Bobo Stenson, una dintre cele mai importante personalități ale jazz-ului European, va închide ultima seară de festival, duminică, 9 iulie. Bobo Stenson, recunoscut în toate colțurile lumii pentru stilul inconfundabil, a cântat ani în șir alături de mari muzicieni de jazz, artiști precum Charles Lloyd sau trompetistul Donald Cherry. O renaștere modernă a trio-ului de piano e adusă la viață de Bobo Stenson sub un principiu simplu și seren: arta de a lăsa melodia să curgă în voie. Fără prea multe intervenții, jazz-ul suedez își croiește drumul spre urechile și sufletul fiecărui ascultător prezent la ediția 21 a festivalului din Gărâna, așa cum a făcut-o în ultimele două decenii.

Line-up-ul internațional Gărâna Jazz Festival este completat de Vasil Hadžimanov Band, trupa din Serbia recunoscută pentru mixul de jazz, funk și world music, un sound balcanic ce anunță un concert plin de energie și improvizație.

GaranaJazzFestival - photo Horatiu SovaialaGărana Jazz Festival 2017 va avea loc între 6 și 9 iulie pe trei scene din Munții Banatului: Poaiana Lupului, satul Gărâna și biserica din Văliug. Line-up-ul internațional Gărâna Jazz Festival include 11 grupe muzicale de excepție, între care: Tonbruket, Melt Trio, Bill Frisell Trio, Enrico Rava – Tomasz Stanko Quintet, David Torn Sun of Goldfinger, Omar Sosa Quarteto Afrocubano, John Scofield Uberjam Band, Wolfgang Muthspiel, Håkon Kornstad, HÀ NÔI DUO, Vasil Hadžimanov Band și Bobo Stenson Trio. Programul complet pe zile este disponibil pe www.garana-jazz.ro.

Biletele pot fi achiziționate online, în avans prin Bilete.ro, la prețul de 300 de lei în varianta de abonament pentru patru zile de concerte sau 85 de lei în varianta de bilet pentru o singură seară de festival. Mai multe detalii despre ediția 21 a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală și de Est se regăsesc pe www.garana-jazz.ro și www.facebook.com/GaranaJazzFest.

Festivalul International de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 100.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtașit experiența jazz-ului de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Jan Garbarek, Mike Stern, Tom Harrell, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen, Nils Petter Molvaer, Jack Dejohnette, Kimmo Pohjonen și multi alții. Detalii pe www.garana-jazz.ro.

 

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.