Cea de-a șasea ediție a Bucharest Photofest, între 1 – 10 octombrie la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-de-a-sasea-editie-a-bucharest-photofest-intre-1-10-octombrie-la-bucuresti/

Bucharest Photofest, ajuns la cea de-a şasea ediţie în 2021, este un festival-platformă care şi-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale şi relevante repere din fotografia autohtonă şi internaţională.

Un articol de Petre Ivan|28 septembrie 2021

Bucharest Photofest se desfășoară în perioada 1 – 10 octombrie în mai multe spații din București și reunește în cele 10 zile și 10 locuri de desfășurare peste 35 de evenimente: expoziții, proiecții de film, showcases, discuții și dezbateri, portfolio reviews, concerte live și invitați speciali din Franța, Italia, Spania, Maroc, Algeria, Ungaria, Germania, Cehia, Statele Unite ale Americii, Moldova și nu numai.

Evenimentele vor avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Victoria Hub, Golden Tulip Bucharest, Uzina Coffee, Goethe-Institut., Cărturești Modul, Cărturești Carusel, Centrul Ceh și Deschis Gastrobar iar deschiderea oficială va avea loc vineri, 1 octombrie, de la ora 19:30, la Cinema Muzeului Țăranului, cu proiecția filmului Bergman: A Year in a Life (r. Jane Magnusson, Suedia, 2018, 117 min., în selecția oficială din 2018 a Festivalului de Film de la Cannes și la BFI London Film Festival).

Bucharest Photofest își propune să fie cel mai important festival de fotografie din România, ce transformă fotografia într-un instrument de educație vizuală, creând contextul pentru dezbaterea unor teme importante ale actualității socio-politice și cultural-umane.

Rezistența este perspectiva prin care ediția din 2021 a Bucharest Photofest vorbește despre oameni, valori, locuri și, în mod special, despre fotografi și munca acestora, despre maniera prin care ei rezistă din punct de vedere al creativității, al valorilor și eticii sau chiar al abordării de business.

„Rezistența este un concept; ne privește pe toți. Este capacitatea noastră, a tuturor, de a ne manifesta conform setului de valori pe care l-am deprins. Este capacitatea de a depăși provocările sociale, politice, culturale. Este dorința de a ne manifesta cultural. Este ceea ce am reușit să facem după o perioadă de pandemie prin care a trebuit să trecem toți. Este succesul oamenilor care aspiră să trăiască cu demnitate chiar dacă sunt discriminați sau modul în care aleg să nu renunțe la valorile lor universale.“ – Ionuț Trandafirescu, fondatorul Bucharest Photofest.

Printre expozițiile de fotografie care pot fi vizitate pe durata evenimentului se numără Faces of Autism a tânărului fotograf David Stescu, un proiect ce și-a propus, prin portrete ale copiilor, tinerilor sau adulților cu autism, să exploreze multiplele fațete ale autismului; Among you de M’hammed Kilito, ce documentează identitatea unei serii de tineri marocani care își cer dreptul de a fi diferiți și care celebrează diversitatea; Curaj!, expoziția Cultura la dubă realizată în parteneriat cu Goethe-Institut, ce reunește portretele unor artiști români și germani, precum și fragmente din poveștile lor, publicate pe platforma de jurnalism independent Cultura la dubă; „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, care propune o retrospectivă a muncii lui Jiří Jírů, fotograful personal al preşedintelui Václav Havel din 1993 până în 2000; Peru. Resistance de Gabriel Șerban, dedicată unei țări care nu și-a epuizat istoria, bogățiile și poveștile ancestrale – o țară care rezistă, Boabe de Negru și Speranță, de Vladimir Gheorghiu, un omagiu adus scenei locale de muzică și concertelor organizate pe durata pandemiei la Uzina Coffee din București; Resistance, în parteneriat cu platforma dedicată fotografiei Wipplay.

Bucharest Photofest aduce și proiecții de film, printre care Beyond the Bolex (r. Alyssa Bolsey, SUA, 2018, 91 min, câștigător al celui mai bun realizator emergent la Newport Beach Film Festival 2019 și câștigător al celui mai bun film documentar la Dallas Videofest 2019, în selecție oficială la Raindance Film Festival 2019), Cultures of Resistance (r. Iara Lee, 2010, 73 min) și Side by Side (prezentat de Keanu Reeves), dar și două scurtmetraje recente ale faimosului fotograf și producător american Chris Burkard.

21
/02
/17

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" organizează în perioada 27 februarie - 8 martie Târgul "De Mărțișor", eveniment prin care își propune promovarea "vechiului obicei al dăruirii, la început de primăvară, a micilor obiecte artizanale cu rol protector".

17
/02
/17

Cu prilejul „Zilei Brâncuși ” care se sărbătorește la nivel național în fiecare an, la 19 februarie, MNAR prezintă în perioada 19-26 februarie 2017 o selecție de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu și pe de altă parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuși care, în unele imagini, apare alături de sculpturile sale.

13
/02
/17

Deschiderea ediției din acest an a Carnavalului de la Veneția (11-28 februarie) a fost marcată de un show acvatic spectaculos, la care au participat, ca în fiecare an, numeroși vizitatori. Show-ul inaugural, pus în scenă pe Canalul Cannaregio, a celebrat sâmbătă seara temele frumuseții, mării și vanității, printr-o paradă a creaturilor marine.

30
/01
/17

Expoziţia itinerantă "Lumea turcică din Munţii Altai până în Balcani", ce aduce in fata publicului 33 de picturi în ulei semnate de tot atâţia artişti din 17 ţări, se va deschide pe 1 februarie, de la ora 18.30, la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Naţional.

21
/12
/16

Tabloul "Țărăncuțe" ("De la fântână") de Nicolae Grigorescu a fost adjudecat, marți seară, la prețul de 320.000 de euro, la licitația de iarnă a Artmark, devenind cea mai bine vândută lucrare din acest an. Printre vedetele serii s-au mai numărat "Intimitate" de Nicolae Tonitza, "Car cu boi la amiază" de Nicolae Grigorescu, "Pod" de Adrian Ghenie sau "Pieta" de Corneliu Baba.

19
/12
/16

Romfilatelia a editat o nouă emisiune de mărci poştale tematice în cadrul proiectului „Stele de aur ale scenei şi ecranului”. Cele şase timbre ale acestui proiect filatelic au aceeaşi valoare nominală, de 4,50 lei, şi prezintă Stele de Aur ale scenei româneşti, în imagini de colecţie: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Ilinca Tomoroveanu, Alexandru Arşinel, Ion Caramitru, Costel Constantin.

15
/12
/16

Ateneul Român găzduiește instalația documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.

14
/12
/16

O schiță anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitații franceză de către un medic pensionar. Casa de licitație Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o "descoperire extraordinară".

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.