Ceau, Cinema! – Timișoara intră în „zona euro” a cinemaului
https://www.ziarulmetropolis.ro/ceau-cinema-timisoara-intra-in-zona-euro-a-cinemaului/

Ceau, Cinema! (Festival de buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, cu proiecţia documentarului Chuck Norris vs Comunism, la Grădina de Vară „Capitol”, de la ora 22.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2015

Începând de miercuri, timişorenii au parte de cinci zile cu proiecţii în aer liber, întâlniri cu oameni din lumea filmului, ateliere inedite şi concerte. Evenimentele vor avea loc în mai multe spații din Timişoara (incluzând Casa Artelor, AMBASADA şi Cuib d’Arte), dar şi în proaspăt renovatul cinematograf din comuna Gottlob.

Programul complet e disponibil pe site-ul festivalului.

Cinefilii timişoreni vor putea face cunoştinţă cu filmele intrate în Competiţia pentru trofeul Ceau, Cinema! începând de miercuri, 22 iulie.

Primele două filme vor fi proiectate la Casa Artelor, de la ora 18: Îngerul atotputernic (The Mighty Angel, Polonia, 2014), în regia lui Wojchiech Smarzowski şi Cădere liberă (Free Fall, Ungaria, 2014), de Gyorgy Palfi.

A doua zi de festival va avea drept laitmotiv filmul documentar. Joi, 23 iulie, de la ora 18, la Casa Artelor va fi proiectat filmul Afară (Outside, 2014), al regizorului româno-german Andrei Schwartz, iar simultan la AMBASADA vor fi prezentate două calupuri de scurtmetraje documentare şi de animaţie selectate de organizatorii festivalului DOK Leipzig.

Acestea din urmă vor fi precedate de o cine-conversaţie despre filmul documentar de la ora 16, cu Irina Margareta Nistor, Ceauregizorii Răzvan Georgescu și Florin Iepan, şi criticul de film Lucian Maier. Dezbaterea este moderată de Lucian Ionică.

Vineri, 24 iulie, va fi ziua dedicată iubitorilor filmului de animaţie, aducând spectatorilor o selecţie de scurtmetraje animate alese de Felix Petrescu (Waka_X) sub titlul „Vinerea animată”, de la ora 18 şi 20, la demisolul Casei Artelor, şi în reluare de la ora 22 la AMBASADA.

Această locaţie va mai găzdui şi două ateliere dedicate filmului de animaţie şi benzilor desenate, de la ora 18 şi, respectiv, ora 20, în prezenţa unor autori cunoscuţi ai ambelor genuri.

Ziua se va încheia cu lungmetrajul de animaţie Jean, băiatul lunii (Moon Man, Franţa, Germania, 2012), proiectat de la ora 22 în Curtea cu castan a Casei Artelor.

Sâmbătă, în a patra zi de Festival, cinefilii sunt invitaţi la Cinema Gottlob, pentru (re)întâlnirea cu câteva titluri româneşti foarte discutate în ultimul an: De ce eu? de Tudor Giurgiu (prezentat cu sprijinul Libra Film), de la ora 14, Paşaport de Germania de Răzvan Georgescu (adus cu sprijinul Hi Film), de la ora 18, şi Aferim! de Radu Jude (prezentat cu sprijinul Mulberry Development şi Parada Film), de la ora 22.

În aceeaşi zi, de la ora 20:30 va fi proiectat la AMBASADA controversatul film ucrainean Tribul (The Tribe, 2014) de Miroslav Slaboshpitsky.

Tot la Gottlob, publicul va putea participa, sâmbătă şi duminică, la întâlniri cu actrița Andreea Vasile, regizorul Răzvan Georgescu și actorul Toma Cuzin. Filmul câştigător în cadrul Competiţiei Ceau, Cinema! va fi proiectat duminică, de la ora 22, pe Stadionul Gottlob.

Ceau, Cinema! este organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală și este primul festival din Timișoara dedicat filmului european.

A doua ediţie se va desfășura în Timişoara şi Gottlob, în perioada 22-26 iulie 2015. Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare la librăriile Cărtureşti (str. Mercy și Iulius Mall), la cafeneaua Klapka (str. A. Pacha nr. 8) și la AMBASADA, cu preţuri care încep de la 10 RON.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii și instituții locale

Mai multe detalii şi programul complet  al festivalului sunt disponibile pe site-ul festivalului şi pe pagina de facebook, www.facebook.com/ceaucinema.

 The Mighty Angel (Polonia, 2014), filmul care va deschide festivalul Ceau, Cinema!

Foto: Ceau, Cinema! – ceaucinema.ro

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.