Ceau, Cinema! – Timișoara intră în „zona euro” a cinemaului
https://www.ziarulmetropolis.ro/ceau-cinema-timisoara-intra-in-zona-euro-a-cinemaului/

Ceau, Cinema! (Festival de buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, cu proiecţia documentarului Chuck Norris vs Comunism, la Grădina de Vară „Capitol”, de la ora 22.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2015

Începând de miercuri, timişorenii au parte de cinci zile cu proiecţii în aer liber, întâlniri cu oameni din lumea filmului, ateliere inedite şi concerte. Evenimentele vor avea loc în mai multe spații din Timişoara (incluzând Casa Artelor, AMBASADA şi Cuib d’Arte), dar şi în proaspăt renovatul cinematograf din comuna Gottlob.

Programul complet e disponibil pe site-ul festivalului.

Cinefilii timişoreni vor putea face cunoştinţă cu filmele intrate în Competiţia pentru trofeul Ceau, Cinema! începând de miercuri, 22 iulie.

Primele două filme vor fi proiectate la Casa Artelor, de la ora 18: Îngerul atotputernic (The Mighty Angel, Polonia, 2014), în regia lui Wojchiech Smarzowski şi Cădere liberă (Free Fall, Ungaria, 2014), de Gyorgy Palfi.

A doua zi de festival va avea drept laitmotiv filmul documentar. Joi, 23 iulie, de la ora 18, la Casa Artelor va fi proiectat filmul Afară (Outside, 2014), al regizorului româno-german Andrei Schwartz, iar simultan la AMBASADA vor fi prezentate două calupuri de scurtmetraje documentare şi de animaţie selectate de organizatorii festivalului DOK Leipzig.

Acestea din urmă vor fi precedate de o cine-conversaţie despre filmul documentar de la ora 16, cu Irina Margareta Nistor, Ceauregizorii Răzvan Georgescu și Florin Iepan, şi criticul de film Lucian Maier. Dezbaterea este moderată de Lucian Ionică.

Vineri, 24 iulie, va fi ziua dedicată iubitorilor filmului de animaţie, aducând spectatorilor o selecţie de scurtmetraje animate alese de Felix Petrescu (Waka_X) sub titlul „Vinerea animată”, de la ora 18 şi 20, la demisolul Casei Artelor, şi în reluare de la ora 22 la AMBASADA.

Această locaţie va mai găzdui şi două ateliere dedicate filmului de animaţie şi benzilor desenate, de la ora 18 şi, respectiv, ora 20, în prezenţa unor autori cunoscuţi ai ambelor genuri.

Ziua se va încheia cu lungmetrajul de animaţie Jean, băiatul lunii (Moon Man, Franţa, Germania, 2012), proiectat de la ora 22 în Curtea cu castan a Casei Artelor.

Sâmbătă, în a patra zi de Festival, cinefilii sunt invitaţi la Cinema Gottlob, pentru (re)întâlnirea cu câteva titluri româneşti foarte discutate în ultimul an: De ce eu? de Tudor Giurgiu (prezentat cu sprijinul Libra Film), de la ora 14, Paşaport de Germania de Răzvan Georgescu (adus cu sprijinul Hi Film), de la ora 18, şi Aferim! de Radu Jude (prezentat cu sprijinul Mulberry Development şi Parada Film), de la ora 22.

În aceeaşi zi, de la ora 20:30 va fi proiectat la AMBASADA controversatul film ucrainean Tribul (The Tribe, 2014) de Miroslav Slaboshpitsky.

Tot la Gottlob, publicul va putea participa, sâmbătă şi duminică, la întâlniri cu actrița Andreea Vasile, regizorul Răzvan Georgescu și actorul Toma Cuzin. Filmul câştigător în cadrul Competiţiei Ceau, Cinema! va fi proiectat duminică, de la ora 22, pe Stadionul Gottlob.

Ceau, Cinema! este organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală și este primul festival din Timișoara dedicat filmului european.

A doua ediţie se va desfășura în Timişoara şi Gottlob, în perioada 22-26 iulie 2015. Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare la librăriile Cărtureşti (str. Mercy și Iulius Mall), la cafeneaua Klapka (str. A. Pacha nr. 8) și la AMBASADA, cu preţuri care încep de la 10 RON.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii și instituții locale

Mai multe detalii şi programul complet  al festivalului sunt disponibile pe site-ul festivalului şi pe pagina de facebook, www.facebook.com/ceaucinema.

 The Mighty Angel (Polonia, 2014), filmul care va deschide festivalul Ceau, Cinema!

Foto: Ceau, Cinema! – ceaucinema.ro

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.