Martin Scorsese, Urs de Aur onorific la Festivalul de Film de la Berlin
https://www.ziarulmetropolis.ro/martin-scorsese-urs-de-aur-onorific-la-festivalul-de-film-de-la-berlin/

Celebrul regizor, producător şi scenarist american Martin Scorsese va primi un Urs de Aur onorific pentru întreaga sa carieră, la cea de-a 74-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, în cadrul unei ceremonii de premiere la Berlinale Palast, pe 20 februarie.

Un articol de Ionuţ Mareş|27 decembrie 2023

„Pentru oricine consideră cinematografia arta de a modela o poveste într-un mod deopotrivă complet personal și universal, Martin Scorsese este un model de neegalat. Filmele sale au însoțit istoria noastră ca spectatori și oameni, personajele sale au trăit și au crescut în noi, viziunea sa asupra istoriei și omenirii ne-a ajutat să înțelegem și să ne întrebăm cine suntem și de unde venim”, spun cei doi directori ai Berlinalei, Mariëtte Rissenbeek și Carlo Chatrian, citaţi pe site-ul festivalului.

Killers of the Flower Moon, cel mai recent film, este una dintre cele mai mari realizări ale sale. După cum a spus atât de elocvent însuși Scorsese, filmul este un „omagiu care recunoaște amploarea terorii pe care comunitatea Osage a experimentat-o și unul care ar putea oferi, de asemenea, un fel de consolare”. Este o mare plăcere să urăm bun venit încă o dată unui bun prieten al festivalului și să-i oferim cel mai prestigios premiu de onoare al nostru”, adaugă cei doi.

Începând cu anii 1970, regizorul, laureat al Premiului Oscar, este unul dintre cei mai influenți cineaști. Filmografia italiano-americanului cu rădăcini siciliene cuprinde peste 70 de titluri. Multe dintre lucrările sale au marcat istoria filmului, iar versatilitatea operei sale este unică.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără „Taxi Driver” (1975, Palme d’Or la Cannes în 1976), „Raging Bull” (1980, Competiția Berlinale – În afara competiţiei, în 1981), „After Hours” (1985, Cel mai bun regizor la Cannes în 1986), „The Color of Money” (1986), „Goodfellas” (1990), „Cape Fear” (1991, Competiţia Berlinale, în 1992), „The Age of Innocence” (1993), „Casino” (1995), „Gangs of New York” (2002, Competiţia Berlinale – În afara competiţiei, în 2003), „The Aviator” (2004), „The Departed” (2006), „Shine a Light” (2008, Filmul de deschidere de la Berlinale), „Shutter Island” (2010, Competiţia Berlinale – În afara competiţiei), „Hugo” (2011), „The Wolf of Wall Street” (2013), „Silence” (2016) şi „The Irishman” (2019).  O altă proiecţie la Berlinale a fost versiunea în lucru a documentarului „The 50 Year Argument”.

Cel mai recent lungmetraj al său, „Killers of the Flower Moon”, produs de Apple Original Films, a fost votat recent cel mai bun film al anului 2023 de către renumita asociație americană de film National Board of Review și a fost numit unul dintre primele zece filme ale anului de către Institutul American de Film. De asemenea, a fost desemnat cel mai bun film al anului de către The New York Times, The New Yorker și The New York Film Critics Circle.

Martin Scorsese este, de asemenea, foarte dedicat patrimoniului cinematografiei. Cu The Film Foundation, el susține restaurarea și distribuția filmelor clasice.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.