Cehov, 155 de ani de la naștere – TVR 2 difuzează spectacolul „Trei surori”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cehov-155-de-ani-de-la-nastere-tvr-2-difuzeaza-spectacolul-trei-surori/

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă în această seară, la TVR 2, spectacolul „Trei surori” de A. P. Cehov, în regia lui Cornel Todea. 2015 marchează împlinirea a 155 de ani de la naşterea lui A. P. Cehov (n. 29 ianuarie 1860 – d. 15 iulie 1904). În memoria acestuia, Casa de Producţie TVR a programat spre difuzare, pe parcursul anului 2015, piese ale cunoscutului dramaturg rus.

Un articol de Petre Ivan|26 ianuarie 2015

Cehov, 155 de ani de la naștere / Prima dintre acestea este capodopera „Trei surori”, a cărei ecranizare TVR poartă amprenta maestrului Cornel Todea (traducere: Moni Ghelerter și V. Jianu). Spectacolul, care a avut premiera tv în anul 1993.

Cea mai mare dorință a surorilor Olga (Mirela Gorea), Mașa (Raluca Penu) și Irina (Ana Ciontea) este să se întoarcă la Moscova, acolo unde s-au născut… Cu toate acestea, dorința lor se pierde într-o așteptare continuă, strecurată printre intrigi, conflicte și amintiri.

Tensiunile cresc din cauza patimii fratelui lor, Andrei (Adrian Titieni), pentru jocurile de noroc. Disperat și constrâns de datorii, acesta ajunge chiar în situația de a ipoteca, fără consimțământul surorilor, casa în care locuiesc.

Andrei nu este singurul care suferă transformări de-a lungul anilor, și Natalia (Maia Morgenstern), cea care i-a devenit soție, se schimbă din clipa mutării în casa acestora…

Din distribuția spectacolului mai fac parte: Radu Duda (în rolul lui Kulîghin), Șerban Ionescu (Verșinin), Valentin Uritescu (Cebutîkin), Mihai Bisericanu (Tuzenbah), Claudiu Istodor (Solionîi), Mihai Verbițchi (Fedotik), Cristian Irimia (Rode), Ica Matache (Anfisa), Eugen Apostol (Ferapont). Director de imagine: Ovidiu Drugă. Decoruri: Vasile Rotaru. Costume: Eugenia Botănescu.

Imagine din Trei surori, în regia lui Cornel Todea

Imagine din Trei surori, în regia lui Cornel Todea

Anul acesta reprezintă și un prilej de comemorare a celui care a semnat pentru acest spectacol adaptarea și regia artistică, ca pentru multe alte producții de teatru TVR: regretatul regizor Cornel Todea, de la nașterea căruia se vor împlini 8 decenii (n. 18 noiembrie 1935 – d. 30 august 2012).

„Nunta” de A. P. Cehov – în februarie, la TVR 2

În luna februarie, Teatrul Național de Televiziune readuce în fața telespectatorilor o altă creație cehoviană, păstrată în Arhiva de Aur TVR – „Nunta”, de data aceasta în regia artistică a lui Beatrice (Bleonț) Rancea (premiera tv: 1994).

În distribuție: Dorin Rambu, Marilena Chelaru, Luminița Militaru, Robert Radoveanu, Vasile Toma, Zoltan Lovas, Luminița Erge, Marius Capota, Ionuț Brancu, formația instrumentală condusă de Mihai Turcitu. Spectacolul va fi difuzat luni, 9 februarie, de la ora 20.10, la TVR 2.

„Unchiul Vanea” de A. P. Cehov – online, pe TVRplus.ro

Imagine din Trei surori, în regia lui Cornel Todea

Imagine din Trei surori, în regia lui Cornel Todea

Iubitorii dramaturgiei rusești pot urmări online, pe TVRplus.ro, cea mai recentă montare a Casei de Producție TVR după o piesă de Cehov – „Unchiul Vanea”, spectacolul-eveniment cu o distribuție de excepție, montat în vara anului trecut în studiourile TVR, în regia artistică a maestrului Yuri Kordonsky (realizat în coproducţie cu Teatrul L.S. Bulandra).

Distribuţia: Victor Rebengiuc, Ana Ioana Macaria, Mariana Mihuţ, Coca Bloos, Horaţiu Mălăele, Andreea Bibiri, Cornel Scripcaru, Ionel Mihăilescu, Demeter András.

Partea I şi Partea a II-a

Până la finele acestui an, Casa de Producție TVR a programat și ecranizarea altor piese ale marelui dramaturg rus, printre care și „Salonul 6”, în regia lui Vitalie Lupașcu, și „Trei surori”, în versiunea regizorală a lui Dominic Dembinski (preluat de la Teatrul de Stat din Constanța și montat recent în studiourile TVR), două spectacole noi ale căror filmări au fost deja finalizate.

Foto: A. P. Cehov, Trei surori – wikipedia, tvr

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.