Cel mai longeviv actor, omagiat la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-longeviv-actor-omagiat-la-timisoara/

Teatrul Naţional din Timişoara îl sărbătoreşte pe cel mai longeviv actor al său, Vladimir Jurăscu. Artistul a împlinit, ieri (24 aprilie), nouă decenii de viaţă, şapte dintre acestea dedicate scenei timişorene. În 2015, UNITER i-a conferit reputatului actor premiul pentru întreaga activitate.

Un articol de Petre Ivan|25 aprilie 2017

Dacă la începutul carierei sale și-a pus amprenta pe roluri importante în marile teatre ale României, Vladimir Jurăscu, prin personajele pe care le-a interpretat timp de 45 de ani pe această scenă, și-a legat definitiv destinul de istoria Teatrului Naţional.

Mai mult decât atât, Vladimir Jurăscu a devenit, prin întreaga sa activitate, un reper, o permanență  în viaţa și în memoria culturală a Timişoarei.

Dintre cele peste 350 de roluri interpretate în longeviva sa carieră, amintim doar: Regele Lear, Sile în „Mobilă şi durere” de Teodor Mazilu, Despot în „Despot vodă” după Vasile Alecsandri, Hallmar în „Raţa sălbatică” de Ibsen, celebrul Bască din „Studiu osteologic…” de D.R. Popescu, Marchizul în „Velasquez” de A.B. Vallejo, Verșinin, dar și, mulți ani mai târziu, Ferapont în „Trei surori” de Cehov, Shylock în „Neguțătorul din Veneția”, Agamiță Dandanache în „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale sau Robert din „O viață în teatru”, spectacol creat, de altfel, în onoarea sa.

În anul 2015, senatul UNITER a recunoscut locul pe care pe Vladimir Jurăscu îl ocupă în istoria teatrului românesc, conferindu-i premiul pentru întreaga activitate.

Teatrul Național a fost – și va rămâne mereu – casa de suflet a actorului Vladimir Jurăscu, iar pașii săi vor fi pentru totdeauna întipăriți în scândura acestei scene.

În numele tuturor celor din fața și din spatele scenei, ca și în numele publicului care l-a iubit și l-a aplaudat mai bine de jumătate de secol, Teatrul Național din Timișoara face o reverență  în fața unui mare actor: Vladimir Jurăscu.

Foto: Vladimir Jurăscu – ro.tntimisoara.com

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.