Andreea Hristu, de la A la Z
https://www.ziarulmetropolis.ro/andreea-hristu-de-la-a-la-z/

Dacă vreţi să aflaţi care a fost parola primului e-mail al actriţei Andreea Hristu, o veţi afla aici. Veţi mai afla şi care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar şi care este cea mai preţioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

Un articol de Dan Boicea|10 ianuarie 2024

A – amintiri. Din ce în ce mai multe, mai bogate, mai colorate, semn că trăiesc o viață bună.

B – Brașov. Orașul copilăriei mele. Am avut noroc.

C – călătorii. Ador! Mă încarcă, mă relaxează, mă bucură și mă entuziasmează ca nimic altceva.

D – determinare. E ceea ce m-a făcut să rezist în meseria asta.

E – educație, în sensul unui proces permanent și continuu de dezvoltare a sinelui și adaptare a acestuia la contextul social. Serios, nu se poate altfel.

F – familie. Fie că e cea în care te-ai născut sau cea pe care ți-o creezi, e atât de important să ai prin preajmă oameni cu care te simți acasă. În sens metaforic și de geolocație, că și aia e importantă.

G – gătit. Îmi place. Nu sunt cine știe ce virtuoasă în arta culinară, dar mă preocupă ceea ce mănânc. E o formă de selfcare. Și de grijă pentru cei dragi. Presupun că e o moștenire transgenerațională de la „F”.

H – heteroscedasticitate. Prima mea parolă de e-mail. 20 de caractere. Ambițioasă de mică.

I – Iulius. Soțul meu, partenerul meu, omul meu, pe care îl iubesc și îl admir pe zi ce trece mai mult.

J – jurnal/journaling. E ceva minunat în felul în care gândurile trec din minte în corp și apoi pe hârtie. Plus că scrisul de mână e extraordinar de intim.

K – Kundera. Unul dintre autorii mei preferați. Poate pentru că avem, istoric vorbind, puncte tangențiale care scurtcircuitează înțelegerea universului din romanele sale. A murit anul acesta.

L – Luna. Câinele meu, parte din mine.

M – munte. Mai degrabă decât mare. Cu tot tacâmul: bocanci, rucsac, cort, slănină cu ceapă, ceai cu rom. Și, evident, Luna.

N – nor. Un cuvânt frumos.

O – o fată.

P – plasticitate, permeabilitate, adaptabilitate, plurivalență. Cuvinte deștepte. Concepte și mai și. Ce bine ar fi dacă am fi.

Q – Queen. Muzica cu care am crescut, alături de Beatles, Abba, Rolling Stones, The Who. Tatăl meu încă mai are CD-urile (piratate, desigur, la începutul anilor ’90).

R – recunoștință. Pentru ceea ce sunt, ce am, ce trăiesc. Pune lucrurile în perspectivă.

S – schadenfreude, intraductibil din germană, un fel de bucurie pentru moartea caprei vecinului. Sau ce simt eu când nu mă duc cu mașina în oraș.

T – timp. Cea mai valoroasă resursă pe care o avem. Păcat că trebuie să pierzi destul până să realizezi asta.

U – „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Primul spectacol care m-a marcat, studentă fiind.

V – violoncel. Instrumentul cu care mi-aș fi dorit o relație de simbioză.

W – Winnicott, Donald. Un domn foarte amabil care a ajutat mulți părinți și copii.

X – X-FEST Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Excelsior. O să ziceți că e promo, dar chiar am văzut niște spectacole minunate. A avut prima ediție acum în 2023, la mai multe!

Y – Yoga. E o practică zilnică pentru mine, interior/exterior, de echilibru, forță și concentrare.

Z – o generație. Pe care apoi o clasificăm ca la zodii. Ce ființe simpliste suntem, cum avem nevoie să punem în cutiuțe cu etichete totul, doar ca să putem funcționa.

Unde joacă Andreea Hristu

Andreea Hristu poate fi văzută în spectacolele Teatrului Excelsior, și mai ales în hiturile actualei stagiuni: „(R)EVOLUȚIE. Ghid de supraviețuire în Secolul XXI“ – regia Radu Nica și în „Două ore cu pauză“ – regia Gianina Cărbunariu. La Teatrul Avangardia joacă în „Sherlock Holmes si Jack Spintecătorul“, regia Ricard Reguant.



20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

12
/02
/24

Actorul Matei Arvunescu percepe vulnerabilitatea ca pe o lecție de actorie, îl citează pe marele Gabo, încercând să explice cum viața ar putea avea un sens și crede că „revoluție“ e un cuvânt cu mare greutate. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.