Cel mai nou proiect de film al lui Gabriel Achim, „Crud şi gătit”, premiat la Festivalul din Salonic
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-nou-proiect-de-film-al-lui-gabriel-achim-crud-si-gatit-premiat-la-festivalul-din-salonic/

Cel mai nou proiect al lui Gabriel Achim, „Crud şi gătit”, a câştigat premiul Script 2 Film Workshops, oferit de Mediterranean Film Institute (MFI) la Agora – Crossroads Co-Production Forum din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Salonic (2-11 noiembrie). Premiul MFI Script 2 Film Workshops constă într-un program de training avansat, susţinut de importanţi profesori […]

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2012

Cel mai nou proiect al lui Gabriel Achim, „Crud şi gătit”, a câştigat premiul Script 2 Film Workshops, oferit de Mediterranean Film Institute (MFI) la Agora – Crossroads Co-Production Forum din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Salonic (2-11 noiembrie).

Premiul MFI Script 2 Film Workshops constă într-un program de training avansat, susţinut de importanţi profesori de scenaristică, producători şi experţi din industria filmului european şi american, realizat în cooperare cu Programul MEDIA al Uniunii Europene.

„El este nebunul, iar eu sunt actorul de comedie. Gândiţi-vă că ar fi putut fi invers”, spunea Chaplin despre Hitler, imediat după premiera celebrului film „Dictatorul”. Pornind de la această afirmaţie provocatoare,regizorul Gabriel Achim îşi propune să realizeze o ficţiune politică, un road-movie neobişnuit, o reprezentare în cheie absurd-comică a ultimei aventuri imaginare a dictatorului Ceauşescu care, deghizat în Moş Gerilă şi însoţit de neîndemânaticul inginer Petre Petre, încearcă să scape de o întreagă naţiune furioasă, aflată pe urmele lui, potrivit unui comunicat.

„Crud şi gătit” va fi o coproducţie România-Franţa-Germania, va avea o distribuţie internaţională, iar filmările vor avea loc în decembrie 2013. Scenariul filmului este scris de Gabriel Achim şi Cosmin Manolache, director de imagine va fi George Chiper-Lillemark, care a semnat şi imaginea lungmetrajului de debut al regizorului – „Visul lui Adalbert” -, ce a avut premiera în România în primăvara acestui an. Dan Burlac va fi producătorul delegat al filmului.

 În 2009, lungmetrajul „Visul lui Adalbert” a câştigat premiul cel mare – Baltic Event Best Project Award – la piaţa de proiecte a Festivalului de Film Black Nights de la Tallinn. Despre „Visul lui Adalbert”, prestigioasa publicaţie The Hollywood Reporter spunea că este un debut „executat cu siguranţă”, care prezintă cu umor „o felie de viaţă”.

 

Sursa: Mediafax

11
/11
/13

Regizorul Andrei Gruzsniczki și actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr. vor lua parte la proiecția în premieră mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum” azi, la Festivalul Internațional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie).

11
/11
/13

Cea mai nouă producție a companiei independente de teatru și film Create.Act.Enjoy, din Cluj-Napoca, este un spectacol de teatru-dans, creat pentru spații alternative. ,,Lost in Transition” pornește de la ideea că societatea de astăzi se află într-un moment de răscruce: între comoditate și acțiune, între stagnare și reacție, între rutină și inovație.

11
/11
/13

Marți, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la Institutul Francez, Sala Elvire Popesco, are loc lansarea albumului Sonoro Conac, care cuprinde lucrările fotografului Șerban Mestecăneanu și texte scrise de Luiza Zamora, cu un concept grafic semnat de Corina Duma.

11
/11
/13

CRONICĂ DE CONCERT „Un artist îşi asumă riscuri”, aşa s-ar putea sintetiza ceea ce pianista Valentina Lisitsa a împărtăşit cu jurnaliştii şi publicul bucureştean pe parcursul zilei de 5 noiembrie 2013, la Ateneul Român.

11
/11
/13

Timp de trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

11
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Inspirat din nuvela cu acelaşi titlu a lui Mircea Eliade şi promovat ca primul horror românesc, „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, este un film de o platitudine regretabilă, care nu doar că nu produce fiorii scontaţi, dar frizează uneori şi ridicolul.