Cele mai bune filme pentru tineri vin la KINOdiseea YOUTH
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-bune-filme-pentru-tineri-vin-la-kinodiseea-youth/

Ediţia a VIII-a a festivalului KINOdiseea se va desfăşura în perioada 10-20 noiembrie, la Bucureşti, şi va include pentru prima dată o competiţie internaţională de filme pentru adolescenţi: KINOdiseea Youth.

Un articol de Liliana Matei|22 octombrie 2016

Noua secțiune va prezenta 10 filme despre maturizare, aventură și iubire, printre care „Sing Street”, „Sparrows”, „My name is Emily”, dar și filmul românesc „La drum cu tata”. KINOdiseea 2016 aduce actori și regizori premiați la importante festivaluri internaționale, care se vor întâlni cu publicul tânăr în cadrul sesiunilor de întrebări deschise.

Tematica acestui an – „You can do anything!” – se va regăsi în subiectele abordate de majoritatea filmelor din ediția acesta.

Istorii despre muzică și dragoste, consolare și maturizare, acceptare și grijă, aventură și necunoscut în cele zece filme memorabile din noua secțiune competitivă a festivalului, dedicată publicului cu o vârstă de peste 14 ani și cinefililor.

„Sparrows”, din Islanda, în regia lui Rúnar Runarsson, a câștigat premiul Golden Seashell pentru cel mai bun film la San Sebastian Film Festival, 4 premii la Les Arcs European Film Festival și se află în cursa pentru cel mai bun film la Oscarurile din 2017. Regizorul nominalizat la Oscar Rúnar Rúnarsson, tratează în acest film tranziția ezitantă a unui băiat înspre viața adultă. Personajul se luptă cu părțile întunecate ale traiului dintr-un orășel de provincie, forțat să devină bărbat.

„Sing Street”, în regia lui John Carney, ne întoarce în timp, în Dublin-ul anilor 80′, văzut prin ochii unui băiat de 14 ani pe nume Conor. Acesta caută o scăpare dintr-o casă plină de certurile părinților și probleme financiare, încercând, în același timp, să se adapteze unei noi școli, unde elevii și profesorii sunt duri.

„My Name is Emily” în regia lui Simon Fitzmaurice, este deja celebra poveste realizată prin strângere de fonduri de către Simon Fitzmaurice, în timp ce suferea de neiertătoarele simptome ale bolii neuronului motor. Regizorul irlandez este singura persoană din lume care a realizat un film în timp ce suferea de SNM. „My name is Emily” a câștigat Discovery Award la Dublin IFF. După moartea neașteptată a mamei sale și după ce tatăl ei este internat într-un spital psihiatric, Emily este trimisă la o familie adoptivă din Dublin. După ce a trăit mult timp cu speranța speranța că tatăl ei va fi externat din spital și vor trăi din nou împreună, aceasta pleacă într-o aventură alături de colegul ei, Arden, pentru a-și scoate tatăl din clinică. În aventura lor, cei dor tineri vor învăța multe depre viață, moarte și renunțare.

„La drum cu tata” în regia Ancăi-Miruna Lăzărescu, are o poveste plasată în anul 1968 și îi prezintă pe frații Mihai și Emil, de origine româno-germană, care locuiesc în Arad și au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt față de tatăl lor bolnav. Într-o zi, sosește vestea că tatăl lor poate fi operat la Dresda, iar ei întâlnesc în calea lor spre RDG, tancurile care aveau să fie implicate în Primăvara de la Praga.

Filmele din secțiunea KINOdiseea YOUTH vor fi jurizate de un juriu de adolescenți și de un juriu de profesioniști din industria filmului, printre care se numără actrița Maria Dinulescu.

KINOdiseea este unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru copii din Europa Centrală și de Sud-Est și se va desfășura la Cinema PRO, Cinema Eforie, Cinema Elvira Popescu, Noul Cinematograf al Regizorului Român și Hollywood Multiplex.

28
/01
/15

Actorul american Sean Penn va primi premiul César pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a 40-a ediţii de acordare a prestigioaselor trofee franţuzeşti dedicate cinematografiei, care se va desfăşura pe 20 februarie, la Paris.

26
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Un lucru e cert, iar „American Sniper”/„Lunetistul american” nu face decât să-l reconfirme: lui Clint Eastwood îi plac drapelul american, luptele şi, mai presus de orice, armele.

25
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Our Sunhi”, penultimul film al prolificului regizor sud-coreean Hong Sang-soo, un răsfățat al marilor festivaluri, a fost premiat în 2013 la Locarno pentru regie și a fost inclus recent de revista franceză Cahiers du Cinema în topul pe 2014.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

23
/01
/15

Unul dintre cele mai discutate titluri în competiția Oscarurilor din acest an este Whiplash, drama unui student aflat la începutul unei anevoioase experienţe: transformarea în bateristul central al celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Filmul intră în cinematografele din România pe 6 februarie.

23
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Cu „Boyhood”, probabil cel mai de succes film al său, Richard Linklater readuce cinematograful la origine, reafirmându-i capacitatea unică de a înregistra scurgerea timpului. Este un film despre fiecare din noi, despre vârstele prin care trecem fără a le conştientiza până la capăt.

22
/01
/15

Guvernul rus va prelua controlul în privinţa lansărilor cinematografice, în încercarea de a proteja şi promova producţiile locale. Vladimir Medinsky, ministrul rus al Culturii, a declarat că măsura luată va asigura refacerea bugetelor producţiilor locale, potrivit unor articole din presă.

22
/01
/15

Lungmetrajul “AFERIM!” în regia lui Radu Jude va avea premiera mondială pe 11 februarie la Berlinale. Pelicula a fost selectată în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, eveniment ajuns la cea de-a 65-a ediție și care se va desfășura în perioada 5-15 februarie 2015.