Cele mai iubite mașini retro românești, în expoziția „Mașini de altădată”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-iubite-masini-retro-romanesti-in-expozitia-masini-de-altadata/

Inconfundabilele automobile româneşti care au scris istorie, Dacia, Oltcit şi ARO, pot fi admirate, în perioada 6-22 noiembrie, la Mega Mall, în cadrul expoziţiei „Maşini de Altădată”.

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2020

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere, la nivelul 0 și 1 al mall-ului, 10 modele de mașini retro românești și chiar și un exemplar al celebrei motociclete Carpați, din colecțiile unor pasionați de mașini vintage. Mai mult, va fi organizată și o serie de tururi ghidate de către bloggerul și jurnalistul auto Alin-Alexandru Ionescu (Mașinistul) în cadrul cărora participanții pot afla mai multe despre istoria autoturismelor expuse. Tururile vor fi desfășurate în weekendurile 7-8 și 14-15 noiembrie, în intervalul 14.00-20.00. Persoanele interesate pot participa în limita locurilor disponibile.

Cei care vor vizita Mega Mall vor putea vedea șase modele autentice Dacia, trei mașini ARO, un Oltcit și o motocicletă Carpați. Din colecție face parte și o Dacia 2000 fabricată în 1982, care a fost utilizată chiar de Nicolae și Elena Ceaușescu pentru vizitele de lucru. Mașina poate fi remarcată în numeroase filmări ale perioadei respective. De asemenea, din expoziție mai fac parte și modelul Dacia 1310 Miliția produsă în 1982, sau Dacia 1300 Taxi, din același an, parte a unui lot limitat de 500 de astfel de automobile. Vizitatorii vor avea la dispoziție și modele de Dacia care au stârnit legende urbane în anii 1970, cum ar fi Dacia 1300 break, produsă într-un stoc limitat, și comercializată doar în schimbul valutei. Legenda spune că românii care își doreau o Dacia 1300 Break, dar nu aveau valută, apelau la intermediari pentru a intra în posesia ei.

Publicul va descoperi și un Oltcit Special, produs în 1986, un automobil de dimensiuni mai mici, destinat tinerilor. Trei modele de ARO, printre care și o autospecială de Miliție, poreclită „Regina Nopții”, se numără printre exponate.

Ultima, dar nu cea din urmă, la Mega Mall va fi expusă și faimoasa motocicletă Carpați. Între 1959 și 1965 au fost produse aproximativ 5000 de motorete Carpați la Uzina „6 Martie” Tohani de la Zărnești. Pentru popularizarea acestora, s-au organizat competiții monomarcă și chiar și curse pe circuit.

Publicul poate vizita expoziția din 6 noiembrie, la nivelul 0 și 1 al Mega Mall, iar accesul este gratuit.

Expoziția „Mașini de altădată” face parte din seria de evenimente inițiată de Mega Mall pentru a aduce mai aproape de publicul larg povești și obiecte de muzeu românești, într-un mod cât mai accesibil. Printre expozițiile educative găzduite de Mega Mall în 2020 se numără „Muzeul Jucăriilor”, „Can Art&Design Festival”, „Școala de altădată” și muzeul pop-up „Made in RO: publicitate și branduri românești”.

22
/05
/18

Între 20 și 29 aprilie, la hub-ul cultural POINT a avut loc NOVA, festival de noi tehnologii în artele performative. La invitația POINT, peste 30 de creatori și artiști români și internaționali au ținut workshopuri, conferințe, performance-uri.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

17
/05
/18

Joi, 17 iunie, în ziua Înălțării Domnului, România va sărbători și Ziua Eroilor. Cu această ocazie, vor fi organizate 172 de evenimente-sincron în diferite comunități (sate, comune, orașe, consilii județene, școli, licee, muzee, biblioteci, universități, asociații culturale și sociale, teatre, mănăstiri) din România și din Republica Moldova, având ca scop omagierea eroilor veterani și a foștilor deținuți politici, care au contribuit prin sacrificiul lor la crearea și menținerea României pentru noi, cei de astăzi, și pentru generațiile următoare.

16
/05
/18

În seara de 19 mai, cu ocazia celei de-a 14-a ediţii a evenimentului "Noaptea Muzeelor", publicul din întreaga ţară va avea posibilitatea de a vizita aproximativ 180 de muzee şi de a beneficia de pe urma unor activităţi culturale şi curatoriale propuse de peste 40 de prieteni ai muzeelor.

15
/05
/18

One Night Gallery, cea mai inovatoare galerie de artă vizuală din România, se extinde pentru cea de-a cincea ediție cu o expoziție intinerantă în care arta vine mai aproape de spectatori, într-o experienţă multisenzorială care foloseşte realitatea virtuală, realitatea augmentată și videomappingul. Pe data de 19 mai, Samsung aduce One Night Gallery la Teatrul Odeon, iar lucrările artistei Raluca Băraru vor transforma spațiul din Calea Victoriei 40, pentru o noapte, într-o scenă care se va remarca printr-un ludic noir, specific personajelor create de ea.

12
/05
/18

Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO vă invită la vernisajul expoziției „Pictori comentaţi de Petre Oprea”, deschisă în perioadă 15 mai – 13 iunie la Muzeul Colecțiilor de Artă.

11
/05
/18

"După ce am fotografiat timp de doi ani distrugerea arhitecturală din epoca Ceaușescu, am decis să relatez fotografic viața de zi cu zi a oamenilor.", spunea, în urmă cu 5 ani, într-un reportaj BBC Andrei Pandele, fotograful (şi arhitectul) care a surprins, începând din 1970, România în vremea opresiunii comuniste.

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.

07
/05
/18

Comunitatea “Domnițe cu altițe” vă invită duminică, 13 mai 2018, la cea de-a doua ediție a Paradei Portului Popular românesc în București. Parada va străbate Calea Victoriei pana în Centrul Vechi, la Hanul lui Manuc.