Cele mai iubite mașini retro românești, în expoziția „Mașini de altădată”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-iubite-masini-retro-romanesti-in-expozitia-masini-de-altadata/

Inconfundabilele automobile româneşti care au scris istorie, Dacia, Oltcit şi ARO, pot fi admirate, în perioada 6-22 noiembrie, la Mega Mall, în cadrul expoziţiei „Maşini de Altădată”.

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2020

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere, la nivelul 0 și 1 al mall-ului, 10 modele de mașini retro românești și chiar și un exemplar al celebrei motociclete Carpați, din colecțiile unor pasionați de mașini vintage. Mai mult, va fi organizată și o serie de tururi ghidate de către bloggerul și jurnalistul auto Alin-Alexandru Ionescu (Mașinistul) în cadrul cărora participanții pot afla mai multe despre istoria autoturismelor expuse. Tururile vor fi desfășurate în weekendurile 7-8 și 14-15 noiembrie, în intervalul 14.00-20.00. Persoanele interesate pot participa în limita locurilor disponibile.

Cei care vor vizita Mega Mall vor putea vedea șase modele autentice Dacia, trei mașini ARO, un Oltcit și o motocicletă Carpați. Din colecție face parte și o Dacia 2000 fabricată în 1982, care a fost utilizată chiar de Nicolae și Elena Ceaușescu pentru vizitele de lucru. Mașina poate fi remarcată în numeroase filmări ale perioadei respective. De asemenea, din expoziție mai fac parte și modelul Dacia 1310 Miliția produsă în 1982, sau Dacia 1300 Taxi, din același an, parte a unui lot limitat de 500 de astfel de automobile. Vizitatorii vor avea la dispoziție și modele de Dacia care au stârnit legende urbane în anii 1970, cum ar fi Dacia 1300 break, produsă într-un stoc limitat, și comercializată doar în schimbul valutei. Legenda spune că românii care își doreau o Dacia 1300 Break, dar nu aveau valută, apelau la intermediari pentru a intra în posesia ei.

Publicul va descoperi și un Oltcit Special, produs în 1986, un automobil de dimensiuni mai mici, destinat tinerilor. Trei modele de ARO, printre care și o autospecială de Miliție, poreclită „Regina Nopții”, se numără printre exponate.

Ultima, dar nu cea din urmă, la Mega Mall va fi expusă și faimoasa motocicletă Carpați. Între 1959 și 1965 au fost produse aproximativ 5000 de motorete Carpați la Uzina „6 Martie” Tohani de la Zărnești. Pentru popularizarea acestora, s-au organizat competiții monomarcă și chiar și curse pe circuit.

Publicul poate vizita expoziția din 6 noiembrie, la nivelul 0 și 1 al Mega Mall, iar accesul este gratuit.

Expoziția „Mașini de altădată” face parte din seria de evenimente inițiată de Mega Mall pentru a aduce mai aproape de publicul larg povești și obiecte de muzeu românești, într-un mod cât mai accesibil. Printre expozițiile educative găzduite de Mega Mall în 2020 se numără „Muzeul Jucăriilor”, „Can Art&Design Festival”, „Școala de altădată” și muzeul pop-up „Made in RO: publicitate și branduri românești”.

27
/03
/18

În fiecare an, în 27 martie sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului. Anul acesta, Centrul de Cultură Arcuș împreună cu Teatrul Andrei Mureșanu, în parteneriat cu proiectul artistic Romanian Actors by Simion Buia, vizibil pe www.romanianactors.com, organizează o expoziție unică de fotografie.

21
/03
/18

14 tineri animatori din România și Republica Moldova au realizat animațiile pentru un scurtmetraj documentar despre Street art-ul bucureștean în cadrul celei de-a zecea ediții ale atelierului intensiv de animație Animation Worksheep, organizat de festivalul Anim’est. Clipurile animate vor fi proiectate sâmbătă, 24 martie, în cadrul petrecerii de închidere a ediției aniversare, ce va avea loc la Club Control. Documentarul integral va fi lansat în cadrul  celei de-a treisprezecea ediții ale festivalului Anim’est, toamna aceasta.

21
/03
/18

Ajunsă anul acesta la cea de-a 14-a ediție, Noaptea Muzeelor, organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, se va desfășura pe 19 mai. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal și evenimentelor conexe, Noaptea Muzeelor invită publicul să descopere și anul acesta oferta culturală a muzeelor, a organizațiilor culturale, a asociațiilor și a galeriilor de artă din București și din țară.