Celebrul tablou al lui Delacroix „Libertatea conducând poporul”, vandalizat de o vizitatoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/celebrul-tablou-al-lui-delacroix-libertatea-conducand-poporul-vandalizat-de-o-vizitatoare/

Celebrul tablou al lui Delacroix „Libertatea conducând poporul”, simbolizând elanul revoluţionar francez, a fost victima unui act de vandalism, joi seara, din partea unei vizitatoare a muzeului Luvru din Lens unde este expusă pânza, a anunţat vineri instituţia de cultură, transmite AFP.   Cu puţin înaintea închiderii muzeului, o femeie de 28 de ani a […]

Un articol de Andrada Văsii|8 februarie 2013

Celebrul tablou al lui Delacroix „Libertatea conducând poporul”, simbolizând elanul revoluţionar francez, a fost victima unui act de vandalism, joi seara, din partea unei vizitatoare a muzeului Luvru din Lens unde este expusă pânza, a anunţat vineri instituţia de cultură, transmite AFP.

 

Cu puţin înaintea închiderii muzeului, o femeie de 28 de ani a trasat cu markerul o inscripţie în partea inferioară a tabloului.

Ea a fost imediat reţinută de un paznic şi de un vizitator, apoi predată poliţiei şi plasată în arest, a precizat muzeul, care a depus plângere.

„La o primă vedere, inscripţia, superficială, ar trebui să poată fi curăţată cu uşurinţă”, menţionează comunicatul, precizând că tabloul va fi expertizat şi, în funcţie de rezultat, se va decide dacă pânza va fi deplasată sau nu pentru restaurare.

„Libertatea conducând poporul”, capodopera de mari dimensiuni pictată de Eugene Delacroix în 1830, este inspirată din zilele revoluţionare de 27,28 şi 29 iulie ale aceluiaşi an, intrate în istorie ca „Les Trois Glorieuses”. Ea este expusă la Muzeul Luvru din Lens, deschis în decembrie 2012 şi care a primit deja 250.000 de vizitatori.

Sursa: Agerpres

24
/02
/14

Pentru a marca împlinirea a 307 ani de la naşterea lui Carlo Goldoni, Televiziunea Română a programat difuzarea uneia dintre cele mai cunoscute piese ale marelui dramaturg italian – „Mincinosul”. Spectacolul de teatru tv din Arhiva de Aur poate fi urmărit la TVR 2 şi online pe TVRplus.ro în această seară, de la ora 19.10.

23
/02
/14

Filmul "12 ani de sclavie", actorii Matthew McConaughey şi Cate Blanchett şi regizorul Alfonso Cuaron sunt favoriţi la "Oscar 2014", potrivit cotelor afişate de casele de pariuri online, care par să aibă ca "indicator" lista premianţilor de la gala Globul de Aur.

23
/02
/14

O poveste „respingătoare” cu un duce afemeiat și un bufon cocoșat, pe care îl cheamă Rigoletto. O muzică superbă din care sigur cunoașteți măcar o arie („La donna è mobile”) și o montare nouă, inspirată de era Prohibiției din Chicago-ul anilor '20, la Opera Națională București.

23
/02
/14

Marţi, 25 februarie, de la ora 19.30, la Sala Majestic a Teatrului Odeon, în cadrul proiectului „Fabulamundi. Playwriting Europe”, va avea loc spectacolul-lectură „Umbre” de Marilia Samper, în regia lui Vlad Cristache, traducerea fiind semnată de Florin Galiș și Iunia Mircescu. Trei familii marcate de o pierdere: un cuplu căsătorit care se destramă după dispariția […]

22
/02
/14

Astăzi se împlinesc 21 de ani de la lansarea albumului Pablo Honey, primul al formației Radiohead. Albumul conține primul hit al trupei, Creep. Titlul albumului provine de la un scheci al unor comici americani (Jerky Boys), în care un personaj face o farsă telefonică, spunându-i păcălitului „Pablo, honey? Please come to Florida!” („Pablo, dragă? Te […]

22
/02
/14

Un costum, un turban, o garnitură compusă dintr-o poşetă, pantofi, cordon şi o haină de blană de vulpe care i-au aparţinut Elenei Ceauşescu, dar şi o sabie aurită şi o blană de leopard, un trofeu de vânătoare, ale lui Nicolae Ceauşescu, vor fi scoase la licitaţie pe 6 martie, de Artmark.

21
/02
/14

Producţiile nipone "Călătorie în trei", "Brave Story", "Soarele apune în districtul 64" şi "Roua cerului" vor fi proiectate la Zilele Filmului Japonez, în perioada 25 - 28 februarie, la Cinemateca Română, sala Jean Georgescu din Bucureşti.

21
/02
/14

O fată se îndepartează de la drumul ei. O mamă tot timpul departe. O bunică decisă să facă ultimul pas. Un lup în căutarea victimei. Un vânător care-şi caută direcţia... Totul ca-ntr-un ring de box. Este vina individului pentru faptele sale? Sau a societăţii care l-a ghidat? ‘dontcrybaby’ - luni 24 februarie, în Club Control.

21
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 21 februarie (1972) a fost lansat romanul Marele singuratic, pentru care Marin Preda a primit premiul Uniunii Scriitorilor? Marele singuratic, care continuă lumea moromeţiană, este romanul fiului, al lui Niculae, în care apare neaşteptat şi tatăl, marele personaj Ilie Moromete. El îşi încheiase istoria în volumul doi al Moromeţilor, dar prezenţa sa devine posibilă prin plasarea peripeţiilor lui Niculae într-un timp anterior morţii tatălui său. Notorietatea lui Preda va atinge apogeul opt ani mai târziu, o dată cu ieşirea de sub tipar a volumului Cel mai iubit dintre pământeni, ultimul său roman, la lansarea căruia, sub asaltul numărului impresionant de admiratori, s-au spart vitrinele librăriei.