Cenzură sau puritanism?
https://www.ziarulmetropolis.ro/cenzura-sau-puritanism/

Manchester Art Gallery a retras temporar un tablou din perioada victoriană – „Hylas and the Nymphs”, de JW Waterhouse – în care apar adolescente nud într-o acţiune menită să „încurajeze dezbaterea” despre cum astfel de imagini ar trebui afişate în epoca modernă. În urma reacţiilor apărute în mediul online tabloul a fost expus din nou, la o săptămână de la retragere.

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2018

Galerie de artă din Manchester neagă cenzura în cazul unui tablou victorian cu nimfe pe care l-a retras din expoziţie, după ce decizia a stârnit reacţii neplăcute pe reţelele sociale, galeriafiind învinuită de puritanism şi atitudine „politically correct”.

Curatoarea Clare Gannaway a afirmat că „este vorba despre probleme controversate despre gen, rasă şi reprezentare” în galerie. „Dar vrem să vorbim despre asta cu oamenii”. Ea a negat acuzaţiile aduse galeriei de a cenzura tabloul din 1896.

Ca urmare a răspunsurilor venite în urma retragerii tabloului – atât pe site-ul galeriei cât şi online – capodopera lui Waterhouse „Hylas and the Nymphs” a fost expusă din nou publicului la Manchester Art Gallery din 3 februarie.

„Tabloul, care face parte din colecţia extrem de apreciată a galeriei – a fost temporar retras de pe simeză pentru un proiect al galeriei la care lucrează împreună cu artista contemporană Sonia Boyce”, au explicat reprezentanții galeriei, care speră ca „experimentul să stimuleze dialogul, nu doar din partea locuitorilor, ci din partea pasionaţilor de artă din toată lumea”.

Foto: Hylas and the Nymphs, de JW Waterhouse – facebook

16
/11
/20

O expoziție de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spațiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artiști, printr-o reacție în lanț: de la Răzvan Anton și până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.