„Charleston”, de Andrei Creţulescu, premiera americană la Festivalul de Film de la Chicago
https://www.ziarulmetropolis.ro/charleston-de-andrei-cretulescu-premiera-americana-la-festivalul-de-film-de-la-chicago/

„Charleston”, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu, a fost selecţionat în competiţia „New Directors” a Festivalului de Film de la Chicago, care va avea loc în perioada 12 – 26 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|20 septembrie 2017

În secţiunea „New Directors” au fost selectate 16 lungmetraje din ţări precum Belgia, Germania, Argentina, Chile, Iran, Polonia şi Danemarca.

„Charleston”, singurul film românesc proiectat la cea de-a 53-a ediţie a festivalului, este povestea  dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbaţi şi femeia pe care au pierdut-o amândoi. Protagoniştii Şerban Pavlu şi Radu Iacoban sunt secondaţi de Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguţă, Gabriela Popescu, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache şi Alina Berzunţeanu.

Premiera mondială a filmului a avut loc în luna august, în competiţia internaţională a Festivalului de la Locarno. Tot în octombrie, „Charleston” va fi proiectat în Polonia şi în Germania, în cadrul festivalurilor de la Varşovia şi Braunschweig.

„Charleston” va avea premiera naţională în primăvara anului viitor.

La ediţia din acest an a festivalului, actorul de teatru şi film Patrick Stewart va primi trofeul pentru întreaga carieră – Gold Hugo Career Achievement Award.

Foto: Charleston -Adi Marineci

 

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.