Charlie Chaplin, autorul total, la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/charlie-chaplin-autorul-total-la-muzeul-national-al-literaturii-romane-din-iasi/

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează miercuri, 2 martie, cu începere de la ora 17:00, şedinţa a XX-a din seria nouă a Prelecţiunilor Junimii. Evenimentul se va desfăşura în Galeriile Pod-Pogor iar prelector va fi Mihai Fulger, redactorul-şef al Cinematecii Române, jurnalist, critic şi selecţioner de film, care va susţine o conferinţă cu tema „Autorul total – Charlie Chaplin”.

Un articol de Petre Ivan|1 martie 2016

Programul serii cuprinde și lansarea volumului „Un comic vede lumea: „Note de călătorie 1931-1932”, scris de faimosul artist Charlie Chaplin.

Apărut la sfârșitul anului 2015 la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, volumul conţine impresiile lui Chaplin din călătoria efectuată între februarie 1931 şi iunie 1932 în Europa şi Asia după lansarea filmului „Luminile oraşului”.

În timpul călătoriei, Chaplin a întâlnit personalităţi ca Winston Churchill, Mahatma Gandhi, Albert Einstein, H.G. Wells şi alţii, care au devenit sursă de inspiraţie pentru următoarele sale creaţii cinematografice.

Discuțiile pe marginea operei scrise ale lui Charlie Chaplin vor fi urmate de proiecția filmului „Luminile orașului/City Lights”, apărut în anul 1931, și de o dezbatere cu membrii Clubului Logos de la Colegiul „Mihai Eminescu”.

Sedința a XX-a din seria nouă a Prelecțiunilor Junimii este organizată în parteneriat cu Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Clubul Logos – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate”.

Foto: Charlie Chaplin – www.muzeulliteraturiiiasi.ro

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.