Chris Simion-Mercurian, Maia Morgenstern și Cătălina Flămânzeanu lansează proiectul „Care dintre noi” la Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/chris-simion-mercurian-maia-morgenstern-si-catalina-flamanzeanu-lanseaza-proiectul-care-dintre-noi-la-londra/

Joi 28 martie, la sediul Institutului Cultural Român din Londra, cunoscuta regizoare şi autoare Chris Simion-Mercurian invită publicul britanic la un eveniment special prilejuit de lansarea volumului său autobiografic „Care dintre noi” / “Which One of Us”.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2019

Publicat la Editura Trei în ediție bilingvă și realizat împreună cu fotografa Cătălina Flămînzeanu, albumul reprezintă o incursiune intimă ce relatează, prin imagini și text, parcursul autoarei în lupta cu cancerul la sân.

După turneul de succes organizat în România în decursul anului 2018, lansarea cărții va fi însoțită, în capitala britanică, nu doar de prezentarea filmului realizat de Cătălina Flămînzeanu cu fotografiile din album, dar și, în premieră absolută, de un spectacol de teatru ce recrează această călătorie de viață tulburătoare prin interpretarea inegalabilei actrițe Maia Morgenstern. Acesteia i se vor alătura, pe deja cunoscuta scenă teatrală din Belgravia, trei tineri actori români stabiliți la Londra – George CorodeanuBeatrice Ragea și Magda Dimitrescu.

„Care dintre noi” / “Which One of Us” prezintă experiența majoră-magică a lui Chris Simion după ce, în 2017, a fost diagnosticată cu cancer la sân. Aceasta nu este, însă, o carte despre boală, durere, suferinţă sau întuneric, ci una despre iubire, iertare și evoluție. „Diagnosticul a fost, pentru mine, o situaţie-limită de viaţă. Fiecare dintre noi poate avea propria lui situaţie extremă şi cred că ţine doar de unghiul pe care-l alegi ca să ieşi sau ca să intri şi mai adânc în haos, în delir. Eu am ales să văd partea plină a paharului şi când paharul era gol. […] Am ieșit pe plus, acest diagnostic mi-a reamintit ce e esențial. Am primit această boală ca pe un dar. Nu ca pe o nenorocire. Și am simțit neîncetat că Dumnezeu e cu mine”, a declarat regizoarea.

Chris Simion este recunoscută pentru viziunea ei modernă, originală și curajul ei estetic. A absolvit două facultăţi – Teatrologie şi Regie, a debutat la vârsta de 16 ani și a regizat 29 de spectacole. În adolescență, a primit o bursă de un an la Sanskriti Kendra în New Delhi. Artista a înfiinţat, alături de Pascal Bruckner, compania de teatru D’AYA. Pe lângă cariera ei in teatru, Chris este și scriitoare, având mai multe cărți publicate: „40 de zile”, „În fiecare zi, Dumnezeu se roagă la Mine”, „Ce ne spunem când nu ne vorbim” și „Imperativele adolescenței”.

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.

14
/12
/20

Până pe 28 martie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Piranesi. Arhitecturi și fantasme, deschisă din 5 decembrie 2020. Expoziția aniversează 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, anunță organizatorii.

12
/12
/20

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 12-20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 și 20 decembrie – evenimentul Am venit să colindăm „Florile Dalbe”.

04
/12
/20

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul Proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

03
/12
/20

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul cu strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

27
/11
/20

Galeria Estopia București deschide astăzi expoziția „Not Natural”, de Andrada Feșnic. La aproape doi ani de la prima expoziție solo a artistei la Estopia – care a coincis atunci chiar cu deschiderea galeriei – Andrada Feșnic revine la București cu o nouă serie de lucrări realizate integral pe durata ultimului an.

27
/11
/20

Libertatea, egalitatea și democrația sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa și, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potențialul intelectual a jumătate din populație prin constrângerea femeilor.