Chutney se joacă pentru copiii cu autism
https://www.ziarulmetropolis.ro/chutney-se-joaca-pentru-copiii-cu-autism/

Evenimentul „Cufărul cu zâmbete – Fii special pentru un copil special“ are loc sâmbătă, 26 octombrie între orele 12.00 şi 19.00, în cafeneaua La mine-n copac, str. Lipscani nr. 43, Pasajul Șelari. Spectatorii pot face donaţii în obiecte şi pot vedea, printre altele, şi spectacolul „Chutney“.

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2013

Evenimentul „Cufărul cu zâmbete – Fii special pentru un copil special“ are loc sâmbătă, 26 octombrie, între orele 12.00 şi 19.00, în cafeneaua La mine-n copac (str. Lipscani nr. 43, Pasajul Șelari) și include spectacolul Chutney.

Cufărul cu zâmbete este singurul eveniment artistico-educativ dedicat strângerii de lucruri pentru copiii aflați în grija Centrului de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din orașul Buzău.

Artiști din domeniul teatral, precum și cel muzical, s-au alăturat inițiativei de ajutorare a copiilor marginalizați.

Programul evenimentului Cufărul cu zâmbete – Fii special pentru un copil special este următorul: între orele 12.00-16.00 pisicile străzii, Streetcats, s-au gătit special pentru atelierul de joacă.

Ulterior, între orele 16.00-17.30, spectatorii vor asista la întâlnirea culturală dintre bucătărie şi teatru prin vizionarea spectacolului „Chutney“ – cu actorii Istvan Teglas, Valentina Popa şi Vitalie Bichir. Chutney este singura piesă de teatru în care actorii gătesc şi joacă în acelaşi timp.

Chutney – un spectacol plin de viaţă

Vitalie Bichir spune că se afla la ceainăria de la Teatrul Act şi abia citise cartea „Kitchen“ de Banana Yoshimoto. „Îmi plăcuse, iar piesa trebuia să fie cu ceremonia ceaiului japonez. Între timp, am aflat că pentru a prezenta ceremonia ceaiului trebuie să fii iniţiat în treaba asta, nici măcar nu te poţi atinge de obiectele acelea.”

Citiţi şi: Călătorie în adevărata bucătărie a teatrului 

„Pentru japonezi e o chestie sacră. Iniţial păstrasem numele japoneze şi ne-am dat seama că românii nu erau obişnuiţi cu liniştea aceea specifică şi atunci a trebuit să-i schimbăm numele, să luăm povestea din roman şi s-o românizăm. ”

Chutney

Vitalie Bichir şi Istvan Teglas, în spectacolul Chutney

La final, după „Chutney“, de la ora 17.30 până la ora 19.00, oamenii veniţi pentru fapte bune vor avea parte de un  concert instrumental condus de  Muse Quartet. Grupul instrumental Muse Quartet este un cvartet clasic îmbrăcat în formă nonconformistă. Repertoriul abordat cuprinde muzică de film, tangouri, jazz, blues şi cover-uri.

Înființat în 2012, Centrul pentru copiii cu autism din Buzău se ocupă de integrarea în societate a 139 de copii, dintre care 39 sunt abandonați de părinții lor.

Copiii, cu vârste între 3 și 16 ani, au nevoie de hăinuțe, jucării de lemn, șervețele umede și scutece de unică folosință (pamperși). Obiectele strânse în urma evenimentului de pe 26 octombrie, vor fi transportate a doua zi la centrul din Buzău.

Info:

La acest eveniment nu se acceptă donații în bani. Toate donațiile trebuie să se încadreze în lucrurile necesare tratamentului celor 139 de copiii autişti, acestea fiind: şerveţele umede, scutece de unică folosinţă, jucării de lemn şi hăinuţe.

Foto credit: Cătălina Flămînzeanu, spectacolul Chutney

19
/06
/14

Festivalul Național de Teatru “Toma Caragiu” a propus într-o marți, la Ploiești, evitând cu eleganță cele trei ceasuri rele prevestite de mai de mult, premiera spectacolului “Chip de foc” (“Fireface”), după un text absolut nebun al dramaturgului german Marius von Mayenburg (42 de ani).

19
/06
/14

În zilele noastre în care rețele sociale dezvăluie pas cu pas fiecare amănunt din viața unui om, ne-a mai rămas un singur loc în care putem fi surprinși sau uimiți de oameni – sala de teatru. 

19
/06
/14

„A face (cuiva) capul calendar” este o expresie folosită adesea când ne întâlnim cu cineva care vorbește prea mult. De asemenea, este utilizată atunci când vrem să transmitem mesajul că suntem copleșiți de prea multe informații. Dar de ce „calendar”, și nu „almanah” sau „revistă”?

18
/06
/14

Se joacă pe scena Naționalului din București “Anonimul venețian”, spectacol-studiu coordonat de însuși Ion Caramitru. Doar doi actori – Ilinca Goia și Ioan Andrei Ionescu, o splendidă ilustrație muzicală (de Vasile Manta) și, mai ales, indimenticabilul text al lui Giuseppe Berto (vă este cunoscut, poate, pentru “Il male oscuro”).

18
/06
/14

Într-o după-amiază de iunie am participat la repetițiile spectacolului „Distopie. Shakespeare. Remix“, care deschide proiectul numit Noua Generație de creatori – 9G, care se va desfășura la Sala Mică a Teatrului Național București, în datele de 20, 21 și 22 iunie, la ora 20.00.

18
/06
/14

Filmul My Name is Salt (Elveția / India 2013), povestea a mii de familii din India care trăiesc din sarea pe care o colectează în deșert, este câștigătorul Marelui Premiu al ediției a treia de Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni.

17
/06
/14

Marele regizor polonez Krzysztof Zanussi afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis realizat la TIFF, că nu există decât un pas între succes și eșec, că premiile sunt folositoare, că a făcut compromisuri în timpul comunismului, că tinerii își vând astăzi prea ușor libertatea și că ceea ce contează este să te comporți decent în viață.

17
/06
/14

Festivalul Naţional de Teatru (25 octombrie – 2 noiembrie 2014) organizează în zilele de 18 şi 19 iulie a.c., la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala mică, o audiţie în vederea selecţiei pentru un workshop condus de Răzvan Mazilu - unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi dansatori şi coregrafi.

17
/06
/14

În perioada 16-22 iunie are loc a doua ediție a Festivalului de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, eveniment cultural ce reunește 44 de producții teatrale radiofonice din 21 de țări participante. Audițiile spectacolelor au accesul gratuit și se desfășoară la Grand Hotel Continental, Calea Victoriei nr 56. Despre conceptul festivalului ne vorbeşte Attila Vizauer (regizor), directorul Departamentului de teatru și divertisment al Societății Române de Radiodifuziune.

16
/06
/14

Vineri, 20 iunie (19.00), la Sala Radio, veţi avea plăcerea de a asculta, în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, una dintre simfoniile care au născut cele mai multe dezbateri ideologice: Simfonia a VII-a în do major – Leningrad, creaţie a compozitorului rus Dmitri Şostakovici.