Cinci cineaste selectate pentru participarea la Rezidența FemArt 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-cineaste-selectate-pentru-participarea-la-rezidenta-femart-2021/

Cinci cineaste aflate la început de carieră vor participa la Rezidenţa FemArt 2021 – o săptămână intensivă de training şi mentorat, organizată de către Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC) la Bucureşti, în perioada 3–8 octombrie.

Un articol de |19 august 2021

Proiectele filmelor de lung metraj ale cineastelor Carina-Gabriela Dașoveanu, Corina Andrian, Brijitta Kanyaro, Monica Elena Pascu și Anelise Salan au fost selectate în urma participării la Apelul – Concurs de proiecte, derulat în cadrul programului FemArt în perioada 30 mai – 15 iulie 2021.

„În selecția din acest an avem o regizoare masterandă la UNATC – Carina-Gabriela Dașoveanu, premiată recent la Festivalul internațional de film de la Cannes, la secțiunea Cinefondation, o artistă pluridisciplinară, absolventă cu „Distinction in MA Filmmaking Directing Fiction” la Goldsmiths University of London – Corina Andrian, o actriță absolventă a Film Academy Vienna, cu pregătire și în scenaristică – Brigitta Kanyaro, o editoare cu studii masterale – Monica Elena Pascu, care este și absolventă de arte vizuale, precum și o jurnalistă  – Anelise Sălan, absolventă de master în jurnalism, dar și a cursurilor de documentar de la Balkan Documentary Center, ZagrebDox și Aristotele Workshop. Fiecare dintre ele și-a încercat deja puterile într-un scurt metraj și mă bucur că putem să le oferim șansa să dezvolte și câte un proiect de lung metraj în contextul Rezidenței FemArt. Mulțumim încă o dată partenerilor care au făcut acest proiect posibil – AFCN, UCIN, Institutul Francez din București și Goethe-Institut. Prin Asociația Română a Femeilor în Cinema sperăm să aducem egalitatea de șanse artistelor ce provin din diferite domenii ale artelor și să favorizăm realizarea filmelor atipice, inovatoare”, a declarat Anca Damian, membru al comitetului de selecție și al board-ului ARFC.

Pe parcursul Rezidenței FemArt, tinerele vor beneficia de o săptămână interactivă de lucru cu specialiști în domeniu pentru dezvoltarea proiectelor propuse și, totodată, de o serie de evenimente conexe – proiecții de film, serii de traininguri personalizate și masterclass-uri – finalizată cu o sesiune de pitching. La finalul acestei perioade, vor fi acordate trei premii pentru cele cinci aflate în rezidență: o bursă în valoare de 1.750 de euro, o bursă de tip consultanță de scenariu și una de participare la o platformă internațională de coproducție.

Apelul – Concurs de proiecte Rezidența FemArt 2021 s-a adresat tuturor creatoarelor care au scris, realizat sau produs până în prezent cel puțin un film de scurtmetraj și se află în stadiul de dezvoltare cu primul sau al doilea film de lungmetraj. Comisia de selecție a proiectelor câștigătoare a fost formată din Anca Damian, Anamaria Antoci și Ana Drăghici.

Rezidența FemArt este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), realizat cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România și Aparte Film, în parteneriat cu Institutul Francez din România, Art No More – Premiile Sofia Nădejde, Goethe-Institut și Bucharest International Experimental Film Festival.

Parteneri media: AGERPRES, Bookhub, București FM, CAȚAVENCII, E-Zeppelin, Fashion Premium Magazine, IQAds, Modernism, MovieNews, Observator Cultural, Radio Romania Cultural, Revista Psychologies, Spot Media, Suplimentul de cultură, Ziarul Metropolis, Zile și Nopti

Mai multe informații despre program sunt disponibile pe:

– Pagina web a ARFC – https://arfc.ro/rezidenta-femart-2021/

– Pagina de Facebook ARFC- https://www.facebook.com/AsociatiaRomanaAFemeilorInCinema

Asociația Română a Femeilor în Cinema susține egalitatea de gen și șanse în industria cinematografică prin sprijinul acordat regizoarelor de film aflate la început de carieră, promovarea creațiilor acestora și facilitarea schimbului de experiență cu specialiști din industrie.

02
/06
/22

Pe 8 și 9 iunie, bibliotecarii din județul Gorj vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Am deschis seria de cursuri în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe.

02
/06
/22

Lungmetrajele „Light Sleeper”, cu Willem Dafoe și Susan Sarandon în distribuție, și „Dom Hemingway”, cu Jude Law și Mădălina Ghenea, vor avea premiera la Warner TV în primul weekend din luna iunie. „Viața de noapte/ Light Sleeper”, scris și regizat de Paul Schrader, scenarist al unor filme ca „Taxi Driver” și „American Gigolo”, a avut premiera în competiția Berlinalei din 1992.

02
/06
/22

Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe a Muzeului de Artă Recentă din București (MARe). Delta Bucureștiului este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013). Povestea este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an.

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.