Cinci cineaste selectate pentru participarea la Rezidența FemArt 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-cineaste-selectate-pentru-participarea-la-rezidenta-femart-2021/

Cinci cineaste aflate la început de carieră vor participa la Rezidenţa FemArt 2021 – o săptămână intensivă de training şi mentorat, organizată de către Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC) la Bucureşti, în perioada 3–8 octombrie.

Un articol de |19 august 2021

Proiectele filmelor de lung metraj ale cineastelor Carina-Gabriela Dașoveanu, Corina Andrian, Brijitta Kanyaro, Monica Elena Pascu și Anelise Salan au fost selectate în urma participării la Apelul – Concurs de proiecte, derulat în cadrul programului FemArt în perioada 30 mai – 15 iulie 2021.

„În selecția din acest an avem o regizoare masterandă la UNATC – Carina-Gabriela Dașoveanu, premiată recent la Festivalul internațional de film de la Cannes, la secțiunea Cinefondation, o artistă pluridisciplinară, absolventă cu „Distinction in MA Filmmaking Directing Fiction” la Goldsmiths University of London – Corina Andrian, o actriță absolventă a Film Academy Vienna, cu pregătire și în scenaristică – Brigitta Kanyaro, o editoare cu studii masterale – Monica Elena Pascu, care este și absolventă de arte vizuale, precum și o jurnalistă  – Anelise Sălan, absolventă de master în jurnalism, dar și a cursurilor de documentar de la Balkan Documentary Center, ZagrebDox și Aristotele Workshop. Fiecare dintre ele și-a încercat deja puterile într-un scurt metraj și mă bucur că putem să le oferim șansa să dezvolte și câte un proiect de lung metraj în contextul Rezidenței FemArt. Mulțumim încă o dată partenerilor care au făcut acest proiect posibil – AFCN, UCIN, Institutul Francez din București și Goethe-Institut. Prin Asociația Română a Femeilor în Cinema sperăm să aducem egalitatea de șanse artistelor ce provin din diferite domenii ale artelor și să favorizăm realizarea filmelor atipice, inovatoare”, a declarat Anca Damian, membru al comitetului de selecție și al board-ului ARFC.

Pe parcursul Rezidenței FemArt, tinerele vor beneficia de o săptămână interactivă de lucru cu specialiști în domeniu pentru dezvoltarea proiectelor propuse și, totodată, de o serie de evenimente conexe – proiecții de film, serii de traininguri personalizate și masterclass-uri – finalizată cu o sesiune de pitching. La finalul acestei perioade, vor fi acordate trei premii pentru cele cinci aflate în rezidență: o bursă în valoare de 1.750 de euro, o bursă de tip consultanță de scenariu și una de participare la o platformă internațională de coproducție.

Apelul – Concurs de proiecte Rezidența FemArt 2021 s-a adresat tuturor creatoarelor care au scris, realizat sau produs până în prezent cel puțin un film de scurtmetraj și se află în stadiul de dezvoltare cu primul sau al doilea film de lungmetraj. Comisia de selecție a proiectelor câștigătoare a fost formată din Anca Damian, Anamaria Antoci și Ana Drăghici.

Rezidența FemArt este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), realizat cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România și Aparte Film, în parteneriat cu Institutul Francez din România, Art No More – Premiile Sofia Nădejde, Goethe-Institut și Bucharest International Experimental Film Festival.

Parteneri media: AGERPRES, Bookhub, București FM, CAȚAVENCII, E-Zeppelin, Fashion Premium Magazine, IQAds, Modernism, MovieNews, Observator Cultural, Radio Romania Cultural, Revista Psychologies, Spot Media, Suplimentul de cultură, Ziarul Metropolis, Zile și Nopti

Mai multe informații despre program sunt disponibile pe:

– Pagina web a ARFC – https://arfc.ro/rezidenta-femart-2021/

– Pagina de Facebook ARFC- https://www.facebook.com/AsociatiaRomanaAFemeilorInCinema

Asociația Română a Femeilor în Cinema susține egalitatea de gen și șanse în industria cinematografică prin sprijinul acordat regizoarelor de film aflate la început de carieră, promovarea creațiilor acestora și facilitarea schimbului de experiență cu specialiști din industrie.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.