Cinci motive de a merge la Promenada Operei
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-motive-de-a-merge-la-promenada-operei/

„Promenada Operei”, cel mai mare concert în aer liber din Bucureşti, dedicat muzicii clasice, are loc sâmbătă, 30 august, de la ora 20.30, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti.

Un articol de Adina Scorţescu|19 august 2014

De ce ar trebui să mergeţi la concert?

1. E în aer liber și are atmosferă de festival.

Lipsesc tarabele cu mâncare și frigiderele cu bere rece (totuși, nu e Summer Well!), dar lumea stă relaxată, pe scaune sau direct pe iarbă; vezi și copii desculți, și tineri hippie, și doamne cu pălării și date cu Chanel. Anul trecut, la ediția a VII-a, au fost aproape 10.000 de spectatori.

În plus, să asculți „Vissi d’arte” din Tosca, live – la lumina lunii, cu clădirea Operei în față, drapată în alb (da, până și clădirea vine îmbrăcată frumos la eveniment) și Dâmbovița, întunecată și tăcută, în spate – e ca și cum ai prinde fericirea de picior pentru câteva minute.

Dacă nu-ți place „Tosca“, nu-i nimic, ai de unde alege. În program sunt și arii din „Rigoletto“, „Traviata“, „Manon Lescaut“, „Falstaff“, „Carmen“.

2. Faci o baie de artiști.

Pe scena din fața Operei se vor perinda cam 200 de artiști, dintre care unii sunt invitați speciali din străinătate precum tenorul Ştefan Pop şi baritonul Şerban Vasile.

3. Împuști doi iepuri dintr-o dată.

Spre deosebire de anul trecut, anul acesta vom asista și la momente de balet: „La fille mal gardée“, Manon, Giselle, Les Lutins, Rhapsody. Îi vei vedea dansând pe prim-balerinii Operei Naționale București, printre care Bianca Fota, Ovidiu Matei Iancu, Dawid Trzensimiech.

4. Ai parte de un preview al viitoarei stagiuni.

Vrei să cumperi la toamnă bilete la Operă, dar ți-e greu să te hotărăști? Cauți o montare mai puțin prăfuită, dar parcă nu-ți dorești nici o viziune foarte modernă, în care care Violetta din Traviata să vină îmbrăcată în fustă de piele? La Promenadă ai ocazia să vezi fragmente din premierele următoarei stagiuni: „Falstaff” în regia celebrului Graham Vick, „La traviata” în regia lui Paul Curran, “Manon Lescaut” în regia lui Jonathan Kent, „La fille mal gardée” („Fata prost păzită”) în coregrafia lui Sir Frederick Ashton şi „Giselle” în coregrafia lui Ethan Stiefel şi Johan Kobborg.

5. Intrarea e liberă.

Și, în plus, nu e la oră fixă. Poți să vii la jumătatea concertului (și o să te mulțumești cu ascultatul, căci între tine și scenă va fi o mare de oameni) sau poți să pleci mai devreme, ca să nu pierzi ultimul metrou.

Foto cu Promenada Operei – Oana Radu Turcu

06
/12
/22

Filarmonica "George Enescu" invită publicul la concertele din datele de joi, 8 decembrie şi vineri, 9 decembrie 2022, ora 19, desfăşurate în somptuoasa Sală mare a Ateneului Român, cu un program integral Johannes Brahms. Orchestra simfonică a Filarmonicii îl va avea la pupitrul dirijoral pe tânărul James Feddeck, cu o carieră impresionantă în ascensiune, iar ca solist pe renumitul pianist Andreas Haefliger, cunoscut pentru sensibilitatea, spiritul pătrunzător şi transcendenţa cu care îşi impregnează programele sale novatoare.

06
/12
/22

Filmul documentar „Phoenix. Har/Jar”, realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR şi regizat de Cornel Mihalache, va avea premiera pe TVR 1 joi, 8 decembrie, la ora 21.00. Televiziunea Română marchează astfel împlinirea a 60 de ani de când s-au pus bazele trupei ce avea să se numească Phoenix și să scrie istorie în muzica românească, devenind un reper cultural important pentru generații întregi.

29
/11
/22

O suită de evenimente speciale dedicate sărbătorilor de iarnă, prezentate de Orchestrele și Corurile Radio România și create în jurul colindelor și cântecelor de Crăciun, vor avea loc pe scena Sălii Radio în luna cadourilor.

25
/11
/22

Orchestra Naţională Simfonică a României dirijată de Cristian Mandeal va susţine miercuri, 6 decembrie 2022, ora 19, la Ateneul Român, un concert in memoriam Radu Lupu, solist Nelson Gorner. În program Franz Schubert - Uvertură în stil italian, D591, Frédéric Chopin - Concertul nr. 2, în fa minor, pentru pian şi orchestră, op. 21, Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 3, în mi bemol major, op. 55, Eroica.

25
/11
/22

Asociația Industrii Creative, inițiator al Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal al ediției 2022, Kaufland România, a organizat vineri, 18 noiembrie 2022, la Palatul Braunstein din Iași, un eveniment în care s-a anunțat atât direcția artistică a ediției din 2023 a festivalului, Metamorfoza, dar și prezentarea proiectelor câștigătoare ale burselor de creație artistică Classix In Art.

24
/11
/22

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, a prezentat pe 23 noiembrie 2022, la Sala Mare a UNESCO  din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original ce a fost dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României, un succes extraordinar pentru compania de balet și orchestra ONB.

24
/11
/22

Dacă vreți să aniversați Ziua Națională a României într-un cadru select, atunci un frumos concert la Sala Radio este o alegere inspirată. Joi, 1 decembrie (de la 19.00), apreciatul dirijor CRISTIAN MANDEAL se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, într-un eveniment care va cuprinde partituri semnate de Ion Dumitrescu, Edward Elgar și Camille Saint-Saëns.

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.