Cinci zile de teatru & more, marca HEMA și Teatrul Apropo
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-zile-de-teatru-more-marca-hema-si-teatrul-apropo/

Până pe 15 noiembrie, HEMA (Hub Experimental Multimedia Apropo) şi Teatrul Apropo din Bucureşti, găzduiţi de Art Hub, organizează o serie de evenimente teatrale şi artistice: spectacole, workshopuri, proiecţii de filme, expoziţie de fotografie.

Un articol de Liliana Matei|12 noiembrie 2016

Iată un proiect care își propune să promoveze sfera independentă și să pună accent pe producții inedite, provocatoare și pe evenimente conexe destinate atât copiilor, cât și adulților!

Hubul Experimental Multimedia Apropo și Teatrul Apropo din București vin cu o ofertă artistică variată în perioada 11 – 15 noiembrie: trei spectacole de teatru independent, două proiecții de film, o expoziție foto a lui Vlad Catană, workshopuri de teatru pentru copii și un atelier de Viewpoints, susținut de Radu Popescu. Evenimentele se desfășoară la Art Hub, bulevardul Carol I, nr. 53.

„România 2050” (foto) în regia lui Radu Popescu, productie a Teatrului Apropo, este conceput în stilul teatrului itinerant, în care publicul este purtat de la o scena la alta in diverse spatii. Scenele, deși independente, împart o temă comună, aceea a unei Românii distopice a anului 2050, văzută prin ochii unor personaje episodice, uneori misterioase, alteori aflate la limită.

Crista Bilciu vine cu un one-woman show, „Pe jumătate cântec”, producție Teatrul de Foc, în interpretarea Andei Saltelechi. Spectacolul spune povestea Francescăi de la 5 până la 33 de ani, în nouă tablouri, fiecare surprinzând o vârstă, un univers, o întâmplare dintre cele care contează şi care pot modela sau frânge un destin. O poveste despre ratare, despre ce se întâmplă atunci când nu ai curajul să îţi urmezi visele şi te încurci în propria ta viaţă, ca într-o haină cu câteva numere prea mare. Despre cum ajunge viaţa netrăită să te roadă pe dinăuntru ca un cancer.

Teodor Ghiță propune și el un one-man show, „Demon Amour”, care reuneşte experienţele unui personaj misterios, D., la întâlnirea cu diferitele tipologii umane, scena devenind, firesc, terenul neutru în care se vor „intersecta” toate aceste întâlniri. Spectacolul, lipsit de convenţii, redă cu mult „tact comic” o sumedenie de locuri comune în societate: iubire, neputinţă, slăbiciuni, câştiguri, dezechilibre sau pasiuni. Vocea lui Teodor Ghiţă reface în faţa publicului diferite „puzzle-uri” sociale în care publicul va „descifra”, într-un tablou dinamic, personaje precum „cuceritorul”, „adolescentul”, „nebunul” sau „demoazela”.

Serile vor fi completate cu proiecții de film: „Salonul nr. 6” (1978), după Cehov, în regia lui Lucian Pintilie, un film-cult care denunță abuzurile sistemului comunist și, în același timp, oferă o recitire proaspătă a lui Cehov. „Așteptându-l pe Godot”, în regia lui Michael Lindsay Hogg (2001) este una dintre cele mai reușite adaptări după piesa lui Beckett, care reușește să păstreze atmosfera de scenă și actualitatea mesajului.

Alături de spectacole și proiecții de filme, programul mai cuprinde două ateliere de teatru pentru copii, ținute de actrița Ana Maria Carablais, un atelier de Viewpoints, susținut de regizorul Radu Popescu, și o expoziție de fotografie a lui Vlad Catană, care poate fi vizitată, în foaierul Art Hub, pe parcursul celor cinci zile.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul HEMA este liberă, iar accesul se face pe bază de rezervare la [email protected].

Proiectul este finanțat de către Ministerul Culturii în cadrul Programului Cult In.

Program:

12 noiembrie

– ora 12:30 – Atelier pentru copii – Ana Maria Carablais (durata 1h30min) (vârsta 6-9)

– ora 14:30 – Atelier pentru copii – Ana Maria Carablais (durata 1h30min) (vârsta 10-14)

– ora 19:00 – Spectacol de teatru – „Pe jumătate cântec”

– ora 21:00 – Proiecție de film – „Salonul nr. 6” – regia Lucian Pintilie

13 noiembrie

– ora 19:00 – Spectacol de teatru – „Pe jumătate cântec”

– ora 21:00 – Proiecție de film – „Așteptându-l pe Godot”, în regia lui Michael Lindsay Hogg

14 noiembrie

– 12:00-16:00 – Atelier Viewpoints  – Radu Popescu (destinat studenților și actorilor profesioniști)

– 19:00 – Spectacol de teatru „Demon Amour”

15 noiembrie

– 12:00-16:00 – Atelier Viewpoints  – Radu Popescu (destinat studenților și actorilor profesioniști)

– 19:00 – Spectacol de teatru „Demon Amour”

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.