Cinci zile de teatru & more, marca HEMA și Teatrul Apropo
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-zile-de-teatru-more-marca-hema-si-teatrul-apropo/

Până pe 15 noiembrie, HEMA (Hub Experimental Multimedia Apropo) şi Teatrul Apropo din Bucureşti, găzduiţi de Art Hub, organizează o serie de evenimente teatrale şi artistice: spectacole, workshopuri, proiecţii de filme, expoziţie de fotografie.

Un articol de Liliana Matei|12 noiembrie 2016

Iată un proiect care își propune să promoveze sfera independentă și să pună accent pe producții inedite, provocatoare și pe evenimente conexe destinate atât copiilor, cât și adulților!

Hubul Experimental Multimedia Apropo și Teatrul Apropo din București vin cu o ofertă artistică variată în perioada 11 – 15 noiembrie: trei spectacole de teatru independent, două proiecții de film, o expoziție foto a lui Vlad Catană, workshopuri de teatru pentru copii și un atelier de Viewpoints, susținut de Radu Popescu. Evenimentele se desfășoară la Art Hub, bulevardul Carol I, nr. 53.

„România 2050” (foto) în regia lui Radu Popescu, productie a Teatrului Apropo, este conceput în stilul teatrului itinerant, în care publicul este purtat de la o scena la alta in diverse spatii. Scenele, deși independente, împart o temă comună, aceea a unei Românii distopice a anului 2050, văzută prin ochii unor personaje episodice, uneori misterioase, alteori aflate la limită.

Crista Bilciu vine cu un one-woman show, „Pe jumătate cântec”, producție Teatrul de Foc, în interpretarea Andei Saltelechi. Spectacolul spune povestea Francescăi de la 5 până la 33 de ani, în nouă tablouri, fiecare surprinzând o vârstă, un univers, o întâmplare dintre cele care contează şi care pot modela sau frânge un destin. O poveste despre ratare, despre ce se întâmplă atunci când nu ai curajul să îţi urmezi visele şi te încurci în propria ta viaţă, ca într-o haină cu câteva numere prea mare. Despre cum ajunge viaţa netrăită să te roadă pe dinăuntru ca un cancer.

Teodor Ghiță propune și el un one-man show, „Demon Amour”, care reuneşte experienţele unui personaj misterios, D., la întâlnirea cu diferitele tipologii umane, scena devenind, firesc, terenul neutru în care se vor „intersecta” toate aceste întâlniri. Spectacolul, lipsit de convenţii, redă cu mult „tact comic” o sumedenie de locuri comune în societate: iubire, neputinţă, slăbiciuni, câştiguri, dezechilibre sau pasiuni. Vocea lui Teodor Ghiţă reface în faţa publicului diferite „puzzle-uri” sociale în care publicul va „descifra”, într-un tablou dinamic, personaje precum „cuceritorul”, „adolescentul”, „nebunul” sau „demoazela”.

Serile vor fi completate cu proiecții de film: „Salonul nr. 6” (1978), după Cehov, în regia lui Lucian Pintilie, un film-cult care denunță abuzurile sistemului comunist și, în același timp, oferă o recitire proaspătă a lui Cehov. „Așteptându-l pe Godot”, în regia lui Michael Lindsay Hogg (2001) este una dintre cele mai reușite adaptări după piesa lui Beckett, care reușește să păstreze atmosfera de scenă și actualitatea mesajului.

Alături de spectacole și proiecții de filme, programul mai cuprinde două ateliere de teatru pentru copii, ținute de actrița Ana Maria Carablais, un atelier de Viewpoints, susținut de regizorul Radu Popescu, și o expoziție de fotografie a lui Vlad Catană, care poate fi vizitată, în foaierul Art Hub, pe parcursul celor cinci zile.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul HEMA este liberă, iar accesul se face pe bază de rezervare la [email protected].

Proiectul este finanțat de către Ministerul Culturii în cadrul Programului Cult In.

Program:

12 noiembrie

– ora 12:30 – Atelier pentru copii – Ana Maria Carablais (durata 1h30min) (vârsta 6-9)

– ora 14:30 – Atelier pentru copii – Ana Maria Carablais (durata 1h30min) (vârsta 10-14)

– ora 19:00 – Spectacol de teatru – „Pe jumătate cântec”

– ora 21:00 – Proiecție de film – „Salonul nr. 6” – regia Lucian Pintilie

13 noiembrie

– ora 19:00 – Spectacol de teatru – „Pe jumătate cântec”

– ora 21:00 – Proiecție de film – „Așteptându-l pe Godot”, în regia lui Michael Lindsay Hogg

14 noiembrie

– 12:00-16:00 – Atelier Viewpoints  – Radu Popescu (destinat studenților și actorilor profesioniști)

– 19:00 – Spectacol de teatru „Demon Amour”

15 noiembrie

– 12:00-16:00 – Atelier Viewpoints  – Radu Popescu (destinat studenților și actorilor profesioniști)

– 19:00 – Spectacol de teatru „Demon Amour”

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

04
/12
/16

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol și Slovacia” - eveniment de amplă rezonanță culturală ce marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).

12
/11
/16

Muzeul Național de Artă al României ne invită, începând cu 16 noiembrie, la o expoziție-medalion, dedicată lui Ștefan Luchian (1868 - 1916), de la moartea căruia se împlinesc o sută de ani. „Punte între două lumi – Florile lui Luchian” deschide programul medalioanelor tematice care vor fi incluse periodic în expozițiile permanente ale MNAR.

03
/11
/16

În seara în care am văzut Dorian am vrut să-i cer iertare tehnologiei pentru dățile în care am hulit-o, din conservatorism, și pentru acelea în care am profitat de ea în scopuri pur egoiste. Am reevaluat tehnologia, fie și pentru o oră, cea în care dansul și teatrul s-au unit într-un altfel de spectacol, pe scena de la UNTEATRU.

19
/10
/16

Într-un context în care dansul contemporan are din ce în ce mai multă vizibilitate în peisajul artistic din România, Asociaţia Culturală Control N anunţă un nou spectacol: Dorian, creat de Oana Răsuceanu în jurul unui singur actor-dansator (George Albert Costea), prin îmbinarea dansului contemporan cu proiecţii multimedia. Dorian va fi itinerat în patru spaţii de joc, din patru oraşe diferite: Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Ploieşti.

10
/10
/16

Tabloul “Nickelodeon”, realizat de artistul român Adrian Ghenie, a fost vândut pentru suma de 9 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate săptămâna trecută la Londra, de casa de licitaţii Christie’s, fiind vorba de un record absolut pentru pictorul român. Tabloul ictat în 2008 a fost expus şi anul trecut la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

30
/09
/16

Mai multe evenimente dedicate artei contemporane vor fi organizate, în această noapte, cu ocazia celei de a zecea ediţii a Noapţii Albe a Galeriilor (NAG), în București și în alte nouă orașe din țară. Alături de București, la NAG#10 participă Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

27
/09
/16

Pe Facebook s-a organizat un protest în fața Ambasadei Rusiei față de decizia Rusiei de a dona 100 de euro pentru campania de achiziționare a „Cumințeniei Pământului”. Protestul va avea loc astăzi (marţi), între orele 17.00 și 17.30, la sediul Ambasadei Rusiei la București. Organizatorii protestului spun că se simt „jigniți” de „bacșișul” Rusiei.

23
/09
/16

Publicul bucureştean e invitat să descopere arta viitorului, între 28 septembrie şi 1 octombrie. Peste 60 de artişti din 8 ţări vor fi prezenți pe scenele de la Cinema Elvira Popescu, The Ark, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional George Enescu pentru 4 seri de spectacole inedite.