Cineaști români la Festivalul Internațional de Film „Nowe Horyzonty” de la Wrocław, cu sprijinul ICR Varșovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineasti-romani-la-festivalul-international-de-film-nowe-horyzonty-de-la-wroclaw-cu-sprijinul-icr-varsovia/

În perioada 21-31 iulie se va desfăşura la Wrocław Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” (Noi Orizonturi), unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Polonia, iar participarea românească va fi una substanţială.

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2022

Institutul Cultural Român de la Varșovia continuă parteneriatul de tradiție cu festivalul polonez și, alături de prezentarea celor mai recente producții românești, va susține prezența cineaștilor și profesioniștilor din România la atelierele „Studio Nowe Horyzonty+”, respectiv „A Sunday in the Country”.
În competiția oficială a festivalului a fost selectată pelicula „Imaculat”, debutul în lungmetraj al regizorilor Monica Stan și George Chiper-Lillemark. În perioada 27-30 iulie, Monica Stan și producătorul Marcian Lazăr vor fi prezenți la Wrocław cu sprijinul ICR Varșovia. „Imaculat” a fost prezentat în premieră mondială în anul 2021 la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, unde a fost distins cu trei premii.

Ca și la edițiile precedente, reprezentanța de la Varșovia a ICR susține participarea cineaștilor români la atelierele „Studio Nowe Horyzonty+”, care se adresează perechilor regizor-producător care au în dezvoltare primul sau al doilea film de lungmetraj. Anul acesta, din România vor participa Cecilia Ștefănescu și Marius Bălănescu, regizoarea, respectiv producătorul lungmetrajului de debut „Marea aventură”, aflat în pregătire și produs de Libra Film. Cecilia Ştefănescu, scriitoare, regizoare și scenaristă, este realizatoarea a două scurtmetraje, „Ferdinand 13” (2015) și „Morski Briz” (2018), acesta din urmă prezentat în mai multe orașe din Polonia, inclusiv la Festivalul Internațional de Scurtmetraje ŻubrOFFka. Marius Bălănescu colaborează din 2008 la TIFF, iar de-a lungul anilor a făcut parte din echipa de producție Libra Film, filmul de debut al Ceciliei Ștefănescu fiind primul la care va fi producător asociat.

ICR Varșovia susține și participarea criticului de film Dora Leu la întâlnirile „A Sunday in the Country” (22-26 iulie), unde sunt selectați tineri critici de film din nouă țări europene. Sub îndrumarea experților și reprezentanților Academiei Europene de Film și ai Asociației Nowe Horyzonty, invitații iau parte la ateliere despre viitorul meseriei pe care o practică, despre planurile profesionale și specificul profesiei în diverse țări. Dora Leu este redactor coordonator al revistei FILM MENU și colaborează și cu alte publicații de film din România. Lucrează în prezent la un documentar despre activitatea unui radio românesc la sfârșitul anilor ’90.

Regizorul Radu Jude a fost invitat de organizatori să facă parte din juriul festivalului, ocazie cu care va fi omagiat cu o retrospectivă a filmelor sale de scurtmetraj: „Lampa cu căciulă”, „O umbră de nor”, „Trece și prin perete”, „Plastic semiotic”, „Amintiri de pe Frontul de Est” (co-regizat cu Adrian Cioflâncă). Cel mai recent lungmetraj al realizatorului român, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” va fi proiectat la Wrocław în prezența sa.

De asemenea, în cadrul festivalului va fi proiectat și „R.M.N.”, filmul realizat de Cristian Mungiu, care a avut premiera în competiția de la Cannes. Pelicula a fost achiziționată de Gutek Film, cel mai important distribuitor polonez, și va lansată în cinematografele din Polonia în toamna acestui an. De asemenea, la Wrocław va fi proiectată și pelicula „Crai Nou” a Alinei Grigore, câștigătoare a Marelui Premiu al Festivalului de Film de la San Sebastian 2021.

Îmbucurătoare este și programarea în cadrul festivalului polonez a două coproducții româno-poloneze: documentarul „Koniec świata w Dolinie Łez”/„Sfârșitul lumii în Valea Plângerii” (r. Jarosław Wszędybył), care aduce în prim plan o poveste emoționantă despre ultima colonie din Europa de bolnavi de lepră, de la Tichilești, și „Fools”, regizat de Tomasz Wasilewski, coproducție România-Polonia-Germania a cărei imagine este semnată de Oleg Mutu.

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.