Institutul Cultural Român invită publicul la AdMusicam Concert Series #3 Play
https://www.ziarulmetropolis.ro/institutul-cultural-roman-invita-publicul-la-admusicam-concert-series-3-play/

Proiectul AdMusicam Concert Series, o componentă a programului de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 şi 25 de ani, revine, după o perioadă de absenţă cauzată de restricţiile din timpul pandemiei, cu un nou concert, care va avea loc marţi, 25 aprilie 2023, ora 19.00, la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu.

Un articol de Petre Ivan|19 aprilie 2023

Concertul, susținut de muzicienii Daniela Tudor (vioară), Răzvan Păun (vioară), Theodor Andreescu (vioară), Marius Nițu (violă), Constantin Borodin (violoncel), Teodora Iliescu (flaut) și Ina Creciun (pian), este organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București – Palatul Suţu, iar intrarea este liberă.

Program AdMusicam Concert Series #3 Play:

• Wolfgang Amadeus Mozart – Cvartet cu flaut
• Gustav Mahler – Cvartet cu pian în la minor
• Ludwig van Beethoven – Cvartet de coarde
• Theodor Grigoriu – „Pe Argeș în susˮ – suită pentru cvartet de coarde – Joc din fluier

Daniela Tudor (#AdMusicam2017), absolventă UNMB, membră EUYO 2018. A obţinut numeroase premii şi diplome de excelenţă la concursuri naţionale şi internaţionale, în acelaşi timp dezvoltându-şi abilităţile şi cunoştinţele prin participarea la cursuri de măiestrie sub îndrumarea violoniştilor Remus Azoiţei, Liviu Prunaru, Liviu Câşleanu. Este membră a Orchestrei Române de Tineret şi a Orchestrei Fundației „Principesa Margareta a României”. În septembrie 2017, a avut ocazia de a fi membră a Wiener Jeunesse Orchester, participând la concertul susţinut de această orchestră la Wiener Musikverein.

Răzvan Păun (#AdMusicam2019) a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, printre care Premiul I – Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală. A concertat alături de orchestre naționale în cadrul unor turnee internaționale și a susținut mai multe concerte în calitate de solist și violonist alături de Orchestra Filarmonicii Brașov. Recent, a participat la Classix Festival și a cântat, alături de Andrei Irimia și Tibi Joubert Solorzano, în deschiderea oficială a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Violistul și violonistul Marius Nițu (#AdMusicam2017) s-a născut la București, a absolvit liceul de muzică „George Enescu” la clasa prof. Mihaela Mailat, urmând apoi studiile la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa prof. Gabriel Croitoru, apoi studiile de Masterat la specialitatea violă, la clasa prof. Marian Movileanu. A participat la masterclass-uri susținute de Gabriel Croitoru, Ioana Croitoru, Liviu Prunaru, Ida Haendel și Rony Rogoff. A colaborat cu personalitați precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Leo Hussain, Elisabeth Leonskaja, Mincho Minchev, Plamena Mangova. În prezent este violist în cadrul Orchestrei Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești.

Teodora Iliescu (#AdMusicam2019) și-a finalizat studiile universitare și de master la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa prof. Ion Bogdan Ștefănescu. În activitatea sa muzicală, a obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, a participat la cursuri de măiestrie precum Forum International pour flute et piano – Diekirch și Cursul de flaut – Bistrița. Începând cu anul 2017, Teodora Iliescu face parte din ansamblul Flaut Power şi este membră a Orchestrei Naționale de Tineret a României.

Ina Creciun (#AdMusicam2018) a absolvit în 2014 Centrul de Excelență în Educație Artistică Ștefan Neaga din Chișinău, iar în 2020, cursurile de licență și master în muzică de cameră în cadrul Universității Naționale de Muzică din București sub îndrumarea profesorilor Diana Moș, Delia Pavlovici, Oana Rădulescu-Velcovici, Viorela Ciucur. A fost membră al Corului Regal al României și al Corului Ascendis, unde a activat în calitate de corist și pianist acompaniator în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, în turneul Institutului Cultural Român la Beijing și Shanghai.

Theodor Andreescu (mentor și coordonator pregătire camerală și orchestrală la toate edițiile #AdMusicam), fost membru EUYO trei ani consecutivi, șef partidă violă, este în prezent dublu masterand – vioară și violă – al Universității Naționale de Muzică din București, membru al Orchestrei Naționale Radio și concertmaestru al Orchestrei Naționale Simfonice a României. A colaborat și cu Camerata Regală și Aalborg Symphoniorkest din Danemarca. A cântat cu Orchestra de Tineret a Moldovei, Orchestra Fundației „Principesa Margareta a României”, MOYSA-Megaro Youth Symphony Orchestra of Greece, alături de interpreți renumiți precum Angela Gheorghiu, Liviu Prunaru, Alexandru Tomescu, Andrei Ionita. Theodor a cântat sub bagheta unor renumiți dirijori români, precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea, și internaționali-Gianandrea Noseda, Vasily Petrenko, Leo Hussain, Bernard Haitink.

Constantin Borodin (invitat) – laureat al Concursului Internațional „George Enescu” (București, 2022) – și-a finalizat studiile universitare și de master la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa profesorului Marin Cazacu. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Gautier Capuçon, Valentin Răduțiu, Cătălin Ilea, Reinhard Latzko, Stefan Popov și Miklós Perényi. În octombrie 2019 a fost selectat ca participant al Academiei de Violoncel de la Rutesheim, unde i s-a oferit șansa să lucreze cu profesorul Sebastian Klinger. De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie de muzică de cameră în cadrul programelor SoNoRo, ISA Viena și ECMA.

#AdMusicam este o sesiune de instruire în management personal, prezentare, pregătirea audiţiilor şi masterclass-uri în domeniul orchestral. Programul de două săptămâni se adresează muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani. Proiectul a fost iniţiat în anul 2016 ca parte a „Towards 2020 Phase 2: Skilling Musicians & Engaging Audiences in Europe’s Orchestral Sectorˮ, ce și-a propus să revigoreze, prin cultură, muzică şi dezbateri, idealurile ce au dus la crearea Uniunii Europene. Acesta include şi încercarea de a vedea în ce mod dezvoltarea abilităţilor orchestrale ar putea ajuta la sustenabilitatea Europei într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi cum pot fi create noi locuri de muncă pentru tinerii muzicieni europeni. De asemenea, şi-a propus să construiască un nou model de calificare a tinerilor muzicieni talentați din toate statele membre UE, ajutându-i astfel să răspundă nevoilor în schimbare ale societăţii secolului XXI.

În prezent, participanții la edițiile anterioare #AdMusicam studiază la universități de profil din România, Germania, Austria, Marea Britanie, Suedia, au dezvoltat proiecte ce au primit finanțare de la AFCN, au câștigat concursuri și sunt membri în orchestre precum Orchestra Națională Radio, Filarmonica Brașov, Filarmonica Timișoara, Filarmonica Pitești sau dezvoltă proiecte educaționale de muzică de cameră și colaborează în proiecte orchestrale sau de muzică de cameră cu majoritatea filarmonicilor din țară și muzicieni renumiți precum Alexandru Tomescu, Cristian Măcelaru, Răzvan Popovici, Ioan Bogdan Ștefănescu, Adrian Buciu, Alexandru Matei.

În cadrul proiectului AdMusicam Concert Series, au avut loc, în perioada 2017-2019, următoarele concerte:

• AdMusicam Concert Series #1 Prelude, 25 noiembrie 2017, Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor şi colecţionar
• AdMusicam Concert Series #2 Fantaisie, 24 noiembrie 2018, Muzeul Național „George Enescu”
• AdMusicam& friends @ Noi dăm tonul – Stagiunea Universităţii Naţionale De Muzică București, 8 ianuarie 2019, sala George Enescu, UNMB.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.