Cineastul Manoel de Oliveira isi sarbatoreste a 104-a aniversare prin munca
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineastul-manoel-de-oliveira-isi-sarbatoreste-a-104-a-aniversare-prin-munca/

Portughezul Manoel de Oliveira, decanul de vârstă al cineaştilor în activitate, împlineşte marţi vârsta de 104 ani şi îşi celebrează ziua de naştere continuând să lucreze, în ciuda unor probleme de sănătate recente şi a unor dificultăţi în a găsi finanţare pentru proiectele sale viitoare.   Potrivit AFP, cineastul portughez, a cărui naştere a fost […]

Un articol de Andrada Văsii|12 decembrie 2012

Portughezul Manoel de Oliveira, decanul de vârstă al cineaştilor în activitate, împlineşte marţi vârsta de 104 ani şi îşi celebrează ziua de naştere continuând să lucreze, în ciuda unor probleme de sănătate recente şi a unor dificultăţi în a găsi finanţare pentru proiectele sale viitoare.

 

Potrivit AFP, cineastul portughez, a cărui naştere a fost înregistrată la Oficiul Stării Civile pe 12 decembrie 1908, la Porto, în nordul Portugaliei, s-a născut în realitate pe 11 decembrie 1908, iar membrii familiei sale se vor reuni marţi pentru a-i sărbători ziua de naştere.

 Spitalizat timp de o săptămână în luna iulie, din cauza unor afecţiuni pulmonare, regizorul portughez „s-a făcut bine, dar medicul lui i-a spus să iasă cât mai puţin posibil din casă pe această vreme rece”, a declarat fiica sa, Adelaide Maria Trêpa.

„Continuă să lucreze la el acasă”, a adăugat ea, precizând că tatăl ei a terminat deja scenariul pentru următorul său film, „A Igreja do Diabo” („Biserica Diavolului”) , inspirat de cartea romancierului brazilian Machado de Assis, şi lucrează în prezent la scenariul unui nouscurtmetraj.

Nu a fost stabilit calendarul filmărilor pentru aceste două proiecte, a spus Adelaide Maria Trêpa.

Filmul „A Igreja do Diabo” se află „în faza de preproducţie, în aşteptarea finanţării”, a precizat producătorul Luis Urbano de la compania de producţie cinematografică O Som e a Furia.

„Institutul cinematografiei şi audiovizualului nu a organizat un concurs de finanţare în acest an, iar noi căutăm finanţare în altă parte, mai ales în Brazilia”, a declarat el, regretând „situaţia dramatică” prin care trece cinema-ul portughez, în timp ce Portugalia, aflată sub asistenţă financiară internaţională, a operat importante restricţii bugetare.

În ciuda acestor dificultăţi, Manoel de Oliveira „vrea foarte mult să filmeze şi să facă ceea ce a făcut toată viaţa”, a adăugat acelaşi producător de film.

Cel mai recent film regizat de Manoel de Oliveira, intitulat „Gebo et l’ombre” – o comedie cu accente dramatice, o adaptare a piesei de teatru omonime de portughezul Raul Brandao, avându-i în distribuţie pe Claudia Cardinale, Jeanne Moreau şi Michael Lonsdale -, a fost prezentat în 2011 la Festivalul de la Veneţia.

În primăvara acestui an, cineastul portughez a turnat un scurtmetraj la Guimaraes, un oraş din nordul Portugaliei, desemnat capitală culturală europeană în 2012.

De la primul său film, „Douro, Faina Fluvial”, regizat în 1931, Manoel de Oliveira a realizat aproape 50 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, o operă marcată de o perpetuă interogaţie despre sensul vieţii şi al morţii.

Din 1990, a realizat aproape în fiecare an câte un film. Printre actorii care au colaborat cu regizorul de-a lungul vremii se numără Leonor Silveira, Marcello şi Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, John Malkovich şi nepotul său, Ricardo Trepa.

Manoel de Oliveira a primit, în 1999, premiul special al juriului în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, pentru filmul „A Carta/ Scrisoarea”, iar cu doi ani înainte, „Viagem ao Princípio do Mundo” a câştigat premiul FIPRESCI, la acelaşi festival.

Regizorul portughez, care a primit Pame d’Or pentru întreaga carieră la festivalul de Film de la Cannes, în 2008, a suferit o operaţie pe cord, în urmă cu doi ani.

 

Sursa: Mediafax

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.