CinEd România 2018: Societatea Culturală NexT începe sesiunile de formare pentru profesori şi bibliotecari publici
https://www.ziarulmetropolis.ro/cined-romania-2018-societatea-culturala-next-incepe-sesiunile-de-formare-pentru-profesori-si-bibliotecari-publici/

CinEd, programul european de educaţie cinematografică pentru tineri, a ajuns la cel de-al treilea an de activitate şi va organiza în luna ianuarie o serie de formări destinate facilitatorilor educaţionali din ţară. Peste 3200 de elevi de gimnaziu şi liceu au beneficiat de programul educaţional în primii 2 ani de activitate

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2018

În primii 2 ani de activitate, peste 500 de profesori şi bibliotecari publici, din 12 oraşe, au participat la sesiunile de formări gratuite organizate de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial şi liceal).

Prima sesiune de formare din 2018 va avea loc în Bucureşti, sâmbătă 20 ianuarie, în intervalul 10:00 – 17.00, la Institutul Cervantes, Sala de proiecţie (Bd. Regina Elisabeta, nr.38). Sesiunea va fi coordonată de criticul de film Gabriela Filipi şi este dedicată profesorilor de gimnaziu care doresc să organizeze pentru elevi activităţi de educaţie cinematografică în cadrul programului CinEd. Participarea este gratuită.

Formarea din 20 ianuarie va cuprinde proiecţia integrală a unui film din catalogul CinEd, care va fi punctul de plecare pentru o serie de discuţii aplicate şi exerciţii practice, integrând materialele pedagogice puse la dispoziţie de platformă. Toţi cei prezenţi la formare vor primi o diplomă de participare. Facilitatorii educaţionali care se vor înscrie în program şi vor organiza 3 proiecţii pentru elevi în acest an şcolar vor primi o diplomă de participare la programul european. Profesorii se pot înscrie printr-un simplu e-mail la adresa [email protected] până pe 18 ianuarie 2018.

Filmul care va fi proiectat la sesiunea de formare din Bucureşti este Spiritul stupului / El espiritu de la colmena (1973, Spania) în regia lui Víctor Erice, unul dintre cei mai expresivi cineaşti spanioli, al cărui stil este comparat adesea cu cel al regizorilor Abbas Kiarostami, Hou Hsiao-hsien sau Terrence Malick. Acţiunea filmului are loc în Spania anului 1940, într-un sat din Castilia, unde proiecţia filmului Frankenstein devine un mare eveniment. Două surori – Ana (8 ani) şi Isabel (11 ani) – descoperă în urma acestei experienţe fascinante pragul dintre realitate şi ficţiune şi cum acesta poate fi interpretat diferit de fiecare din noi.

CinEd îşi propune ca un număr tot mai mare de copii şi tineri din Europa să aibă acces la filmele de artă din catalogul programului, prin proiecţii în săli de clasă şi de bibliotecă, dar şi în afara lor. Astfel aceştia vor deveni spectatori activi, cu viziuni critice şi un orizont cultural mai larg, nu doar cel propus de blockbuster-urile atât de la îndemână. În cei 2 ani de activitate în România Societatea Culturală Next a organizat în cadrul programului peste 70 de proiecţii în întreaga ţară, 3200 de elevi fiind beneficiarii direcţi ai acestora.

La platforma CinEd şi la resursele oferite de aceasta (filme, materiale pedagogice şi, din acest an, componenta de tutorat) au acces atât bibliotecarii publici, cât şi cadrele didactice, proiectul adresându-se tuturor celor care pot facilita educaţia audio-vizuală a elevilor.

Proiectul CinEd a fost lansat în 2015 în 7 ţări partenere – Franţa, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România – şi s-a extins anul trecut şi în Finlanda. Următoarele formări organizate de Societatea Culturală NexT pentru profesorii si bibliotecarii publici ce desfăşoară activităţi cu elevii de gimnaziu şi liceu vor avea loc la Braşov pe 27 ianuarie şi Alexandria pe 3 februarie.

***

CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial şi liceal) şi de Asociaţia Culturală Macondo (pentru nivelul primar).

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene.  Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România. Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes din Bucureşti, EduCaB

Foto: CinEd România – facebook

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.