Cineliteratura în Grădina MNLR
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineliteratura-in-gradina-mnlr/

„Cineliteratura” – o punte între literatură şi film, proiect realizat în parteneriat de Muzeul Naţional al Literaturii Române, Institutul Cultural Român şi Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Dacin Sara, va fi lansat pe 25 august 2020.

Un articol de Liliana Matei|22 august 2020

Începând din 25 august, în fiecare marți și miercuri, de la ora 20.00, timp de zece săptămâni, în Grădina MNLR (din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8), vor avea loc proiecții de filme menite să readucă în atenţia publicului ecranizările unor texte de referinţă din literatura română, prezentate de importanți critici de specialitate.

Marți, 25 august 2020, ora 20.00, conf. univ. dr. Manuela Cernat prezintă  „Tănase Scatiu”, realizat în 1976 de regizorul Dan Pița, după romanul lui Duiliu Zamfirescu Viața la țară, despre boierimea și arendașii de moșii din a doua parte a secolului al XIX-lea. În rolurile principale: Eliza Petrăchescu, Victor Rebengiuc, Rodica Tapalagă și Vasile Nițulescu. „Regizorul Dan Piţa şi-a construit filmul pe principiul acumulărilor de sens, de ritm, de substanţă, dinspre o atmosferă blajină, aproape adormitoare de viaţă la conac cu domnişoare în rochii lungi şi umbreluţe de dantelă, înconjurate de domni distinşi şi bine crescuţi (…) şi probleme de moşie rezolvate cel mai adesea printr-o căsătorie mai mult sau puţin salvatoare. Cu foarte multă atenţie la dozajul nuanţelor, regizorul înmulțeşte suma conflictelor până când imaginea roză a domnişoarelor în crinoline se şterge şi sentimentul idilic sare în ţăndări. Dinamita care-l pulverizează poartă chipul lui Tănase Scatiu”, scria Eva Sîrbu, în revista Cinema nr. 10, octombrie 1976.

Tot criticul de film Manuela Cernat va prezenta miercuri, 26 august 2020, ora 20.00, „Ciuleandra” (1985), ecranizarea lui Sergiu Nicolaescu, după romanul omonim de Liviu Rebreanu. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Ștefan Iordache, Gheorghe Cozorici, Ion Rițiu și Anca Szönyi. Acest film a fost propunerea din 1986 a României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, dar nu a fost nominalizat în competiție. „Criticii i-au reproşat romanului Ciuleandra,  fie superficialitatea analizei psihologice, fie intriga senzaţională, fie artificiozitatea conflictului melodramatic. Autorul însuşi a mărturisit în jurnal uşurinţa cu care a scris micul roman într-o perioadă de tatonare şi mobilizare a eforturilor de construcţie pentru Răscoala. Transcrierea finală a romanului, în august 1927, a avut totuşi dificultăţile ei, din pricina îndoielilor autorului, suspiciunii că naraţiunea suferă de artificialitate”, scria Ion Simuț.

Proiecțiile se desfășoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Intrarea este liberă, participarea se face în baza unei rezervări la numărul 0748 057 192 sau pe e-mail la programe@mnlr.ro.

„Cineliteratura” este, de asemenea, și titlul unui proiect inițiat de Muzeul Național al Literaturii Române, prin directorul său, Ioan Cristescu, prin care sunt valorificate numeroase materiale video, importante pentru istoria literaturii române și pentru patrimoniul cultural: http://cineliteratura.ro/.

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.