Cineliteratura în Grădina MNLR
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineliteratura-in-gradina-mnlr/

„Cineliteratura” – o punte între literatură şi film, proiect realizat în parteneriat de Muzeul Naţional al Literaturii Române, Institutul Cultural Român şi Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Dacin Sara, va fi lansat pe 25 august 2020.

Un articol de Liliana Matei|22 august 2020

Începând din 25 august, în fiecare marți și miercuri, de la ora 20.00, timp de zece săptămâni, în Grădina MNLR (din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8), vor avea loc proiecții de filme menite să readucă în atenţia publicului ecranizările unor texte de referinţă din literatura română, prezentate de importanți critici de specialitate.

Marți, 25 august 2020, ora 20.00, conf. univ. dr. Manuela Cernat prezintă  „Tănase Scatiu”, realizat în 1976 de regizorul Dan Pița, după romanul lui Duiliu Zamfirescu Viața la țară, despre boierimea și arendașii de moșii din a doua parte a secolului al XIX-lea. În rolurile principale: Eliza Petrăchescu, Victor Rebengiuc, Rodica Tapalagă și Vasile Nițulescu. „Regizorul Dan Piţa şi-a construit filmul pe principiul acumulărilor de sens, de ritm, de substanţă, dinspre o atmosferă blajină, aproape adormitoare de viaţă la conac cu domnişoare în rochii lungi şi umbreluţe de dantelă, înconjurate de domni distinşi şi bine crescuţi (…) şi probleme de moşie rezolvate cel mai adesea printr-o căsătorie mai mult sau puţin salvatoare. Cu foarte multă atenţie la dozajul nuanţelor, regizorul înmulțeşte suma conflictelor până când imaginea roză a domnişoarelor în crinoline se şterge şi sentimentul idilic sare în ţăndări. Dinamita care-l pulverizează poartă chipul lui Tănase Scatiu”, scria Eva Sîrbu, în revista Cinema nr. 10, octombrie 1976.

Tot criticul de film Manuela Cernat va prezenta miercuri, 26 august 2020, ora 20.00, „Ciuleandra” (1985), ecranizarea lui Sergiu Nicolaescu, după romanul omonim de Liviu Rebreanu. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Ștefan Iordache, Gheorghe Cozorici, Ion Rițiu și Anca Szönyi. Acest film a fost propunerea din 1986 a României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, dar nu a fost nominalizat în competiție. „Criticii i-au reproşat romanului Ciuleandra,  fie superficialitatea analizei psihologice, fie intriga senzaţională, fie artificiozitatea conflictului melodramatic. Autorul însuşi a mărturisit în jurnal uşurinţa cu care a scris micul roman într-o perioadă de tatonare şi mobilizare a eforturilor de construcţie pentru Răscoala. Transcrierea finală a romanului, în august 1927, a avut totuşi dificultăţile ei, din pricina îndoielilor autorului, suspiciunii că naraţiunea suferă de artificialitate”, scria Ion Simuț.

Proiecțiile se desfășoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Intrarea este liberă, participarea se face în baza unei rezervări la numărul 0748 057 192 sau pe e-mail la [email protected].

„Cineliteratura” este, de asemenea, și titlul unui proiect inițiat de Muzeul Național al Literaturii Române, prin directorul său, Ioan Cristescu, prin care sunt valorificate numeroase materiale video, importante pentru istoria literaturii române și pentru patrimoniul cultural: http://cineliteratura.ro/.

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.