Cinema pentru liceeni – Cinema-Edu, ediţia a IV-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-pentru-liceeni-cinema-edu-editia-a-iv-a/

Filmele europene şi independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediţiei a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din Bucureşti şi din alte 10 localităţi din România.

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2014

Asociația Culturală Macondo, organizatoarea proiectului publică programul proiecțiilor de film din luna mai, la care liceenii din București au acces liber pe baza carnetului de elev. Vizionările au loc în centrele culturale de renume din capitală: Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”, Instituto Cervantes Bucarest, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Cinema Elvira Popescu – și sunt urmate de dezbateri cu specialiști din lumea filmului.

Criticii de film Florin Barbu, Ileana Bârsan, actrița Carmen Lopăzan, dar și invitați speciali precum Anca Ghinea, Creative Manager Intuitext sau Delia Lungu, psiholog SuntParinte.ro, îi așteaptă pe liceeni pentru a viziona filme care îi provoacă să vadă cinematografia în altă lumină.

“Io e te“, ultimul film în regia lui Bernardo Bertoluci, s-a bucurat de aprecierile elevilor alături de comedia canadiană Starbuck, care i-a făcut să aplaude la finalul evenimentelor.

Liceenii cinefili vor viziona în această lună și filme de debut precum “Fata pe care am cunoscut-o pe 14 iulie” și filme cu tematici sociale complexe precum “Incendii” și “El Bola”. Programul pregătit include și animații precum “Arrugas” și “Ziua ciorilor” pentru a oferi o paletă diversificată de genuri cinematografice de artă.

Puteți vedea mai multe dintre reacțiile acestora pe pagina de facebook pe care Cinema-Edu desfășoară concursul „Do you speak Cinema?”, unde fotografiile și textele elevilor oferă re-interpretări ale peliculelor vizionate în limbajul comun oferit de filmele inedite.

Concursul promite premii oferite de ECDL, Avon sau English Examining Centre, dar și bilete gratuite pe film. Mai multe despre concurs și regulament, aici, pe site-ul proiectului și aici, pe pagina de Facebook dedicată concursului.

Cinema – Edu / Program de proiecţii la Institutul Italian de Cultură Vito Grasso

5 mai- ora 10:00,filmul „Incendii”- Florin Barbu

12 mai – ora 14:00, filmul „Starbuck”

19 mai ora 10:00, filmul „Starbuck”

26 mai – ora 14:00, filmul „Io e te”

Program de proiecţii la Institutul Cervantes

Cinema6 mai – ora 10:00, filmul de animaţie „Arrugas”

13 mai – ora 14:00, filmul „Arrugas”

20 mai – ora 10:00, filmul „El Bola”

Noul Cinematograf al Regizorului Român

8 mai – ora 10:00, „Starbuck”

15 mai – ora 13:00, „Incendii”

22 mai – ora 10:00, „Les 400 Coups”

29 mai ora 14:00, „Les parapluies de Cherbourg”

Program de proiecţii la Biblioteca Națională

7 mai – ora 10:00, „Incendii”- Ileana Bîrsan

14 mai – ora 10:00, „El Bola” – Anca Ghinea Creative Manager Intuitext

21 mai – ora 10:00, „El Bola” – Delia Lungu, psiholog SuntParinte.ro

Program de proiecţii la Cinema Elvira Popescu

6 mai – de la ora 10:00 – „La Fille du 14 juillet” cu criticul de film Ileana Bîrsan

13 mai – de la ora 10 :00 – „Le jour des corneilles” cu criticul de film Florin Barbu

20 mai – de la ora 10 :00 – „Le jour des corneilles” cu Florin Barbu

Accesul la proiecțiile de film este gratuit în baza carnetului de elev!

Alte localităţi participante în proiect, pentru perioada februarie – iunie 2014: Topliţa, Corabia, Caracal, Moineşti, Moreni, Târgovişte, Slobozia, Giurgiu, Ardud, Slatina.

Foto cu Cinema pentru liceeni – Cinema – Edu

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.