Cinema și teatru outdoor, yoga și trasee montane – începe Gărâna Jazz Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-si-teatru-outdoor-yoga-si-trasee-montane-incepe-garana-jazz-festival/

Joi, 6 iulie, începe ce de-a 21-a ediţia Gărâna Jazz Festival. Departe de agitaţia oraşului, la capătul unui drum cu privelişti memorabile, Gărâna păstrează neatinse răcoarea Munţilor Banatului şi nopţile cu jazz care urmează să se dezlănţuite în curând.

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2017

Pe lângă cele 18 trupe care vor urca pe scena de la Poiana Lupului si din Biserica Catolică Văliug, vizitatorii se vor putea bucura, pe parcursul festivalului, de trasee montane, cinema sub cerul liber, spectacole de teatru, clase de Yoga, târguri și multe alte activități incluse în program.

De joi până sâmbătă, după terminarea concertelor, Poiana Lupului devine cinema și gazda unui program special de scurtmetraje oferite de Institutul Francez. O serie de comedii, drame tragi-comice și animații scurte vor aduce la viață povești din prezent și personaje din cele mai diverse. Tot în zona de cinema, gărânezii vor viziona în premieră scurtmetrajul fotografului român Andrei Becheru, „Nature laughs as Time Slips”, inspirat de albumul cu același nume al muzicianului american Tor Lundval.

Trupa de teatru AUĂLEU, cunoscută pentru reprezentațiile ”mobile” din orașe, sate și chiar de peste ocean, va fi prezentă în fiecare seară la festival cu momente de spectacol aducătoare de inspirație, întrebări și răspunsuri. Scriitorii timișoreni Nicolae Strâmbeanu, Brândușa Armanca, Daniel Vighi și Viorel Marineasa îți vor lansa cele mai noi apariții editoriale în cadrul festivalului, iar spectatorii pasionați de jazz românesc pot participa la lansarea celor mai noi albume semnate de muzicienii Marius Preda și Mircea Tiberian.

De sâmbătă până duminică, Poiana Lupului de lângă Gărâna va găzdui a doua ediție a Târgului Național al Colecționarilor de Discuri, un eveniment menit să aducă la un loc pasionații de viniluri și muzică bună. Natura sălbatică din Semenic e spațiul perfect pentru meditație și relaxare, așa că diminețile de festival vor începe cu clase de Yoga ținute de ”Mișcarea de Piatră”, începând de la ora 09.00, în satul Văliug, stațiunea Crivaia, pe pontonul Hotelului Aquaris.

Pe lângă experiența muzicală care reunește artiști din cei mai prestigioși, sunete și instrumente din toate colțurile lumii, Gărâna Jazz Festival rămâne o experiență unică prin împrejurimile și patrimoniul natural al Munților Semenic. Satul Brebu Nou, Lacul 3 Ape, Cheile Carașului și Peștera Comarnic, Lacul Gozna din satul Văliug sau Platoul Semenic sunt câteva puncte turistice care n-ar trebuie ratate pe parcursul mini-vacanței din Gărâna. Cei pasionați de biking montan se pot bucura de cel puțin 10 trasee cu bicicleta pe lângă păduri, lacuri și priveliști spectaculoase, cu plecare din Brebu Nou sau Lacul Gozna, detaliate pe larg pe blogul festivalului.  Bunătățile culinare ale zonei includ păstrăvăria din Crivaia, vestitul gulaș al Hanului ”La Răscruce” ori ștrudelul cu vișine de la Pensiunea Gasthof Tirol, salatele cu bureți de fag și multe altele, care vor fi descoperite la fața locului.

Gărâna Jazz Festival are loc între 6 și 9 iulie în Munții Semenic, județul Caraș-Severin, cu un line-up ce cuprinde 18 trupe: Tonbruket (Suedia), David Torn – Sun of Goldfinger (USA), Wolfgang Muthspiel Quintet (Austria), Sebastian Spanache Trio (România), Raul Kusak (România), Melt Trio (Germania), Hà Nôi (Vietnam, Franța), Vasil Hadžimanov Band (Serbia), Thy Veils (România), Mircea Tiberian & Marta Hristea – Magellan (România), Bill Frisell Trio w/Tony Scherr & Kenny Wollesen (USA), Omar Sosa Quarteto Afrocubano, Håkon Kornstad Quartet (Norvegia), Marius Preda Quartet (România, Italy, Kingdom of the Netherlands, Arcuș Trio (România), Enrico Rava – Tomasz Stańko Quintet (Italia, Polania), John Scofield Überjam Band (USA) și Bobo Stenson Trio (Suedia).

Programul complet Gărâna Jazz Festival precum și informații despre transport, locație și cazare sunt disponibile pe www.garana-jazz.ro.

Biletele pot fi achiziționate online, în avans prin BiletMaster.ro, MyTicket și Bilete.ro, online sau din rețeaua magazinelor partenere, la prețul de 300 de lei în varianta de abonament pentru patru zile de concerte sau 85 de lei în varianta de bilet pentru o singură seară de festival.

Parteneri media: National Geographic România, Radio Guerrilla, Iqads, Life.ro, Times New Roman, Hot News, HauteCulture, Ziarul Metropolis, Evenimentul Zilei, Radio Romania Cultural, Scena9, Art7, TimesNewRoman, Metropotam, Transindex, Sunete, Zile și Nopți, Dilema Veche, Festivalier, DecatORevista, Observator Cultural.

Foto:

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

20
/10
/15

Jazz de calitate, curat, interpretat fără emfază sau artificii. Pe 10 și pe 11 octombrie, Avishai Cohen a susţinut la Sala Radio din Bucureşti două concerte de promovare a noului său album ’’From Darkness’’, o formulă de trio - contrabas, pian şi percuţie.

20
/10
/15

„Dorantes. Interacción” este titlul combinaţiei „incendiare” a două genuri muzicale: jazz şi flamenco, genuri ce atrag astăzi un public extrem de numeros. Iubitorii muzicii se pot bucura de aceasta sâmbătă, 24 octombrie (de la 19.00), în concertul susţinut de pianistul spaniol DORANTES, la Sala Radio.

16
/10
/15

Nu, nu am de gând să vorbesc despre mirese şi nunţi, ci despre două discuri în aparenţă antagonice tocmai prin faptul că vin din partea a doi muzicieni foarte diferiţi, cu o experienţă foarte diferită. Totuşi, un lucru le uneşte: calitatea intrinsecă a muzicii de pe aceste două discuri. Protagoniştii sunt violonistul Ithzak Perlman şi compozitorul Max Richter.

16
/10
/15

O scrisoare scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart unui prieten austriac, botanist de renume, a fost vândută în SUA pentru suma de 217.000 de dolari. În misiva de o pagină, scrisă în limba germană și nedatată, dar compusă probabil în iulie sau în august 1786, Mozart (1756-1791) îi cere prietenului său Nikolaus Joseph von Jacquin să îi restituie trei partituri prin curier.

15
/10
/15

Aţi ascultat vreodată un recital de orgă? Un asemenea eveniment muzical deosebit vă propune joi, 22 octombrie (19.00) muzicianul polonez BOGDAN NARLOCH, invitat la Sala Radio, care se bucură de privilegiul de a fi dotată cu cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (peste 7.600 de tuburi).

14
/10
/15

Pe 26 octombrie, de ziua ei, la Sala Palatului din Capitală, de la ora 20.00, Corina Chiriac va fi gazda spectacolului de muzică ușoară românească „80 la putere!”. Mihai Constantinescu, Adrian Daminescu, Cătălin Crișan, Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Anca Țurcașiu, Anastasia Lazariuc au răspuns invitației comunității “80 la putere!” de a o celebra pe una dintre solistele de mare succes ale muzicii ușoare românești, pe scena Sălii Palatului.

14
/10
/15

Cântăreaţa de origine marocană va concerta pe 15 octombrie la Sala Radio într-un concert ce se anunţă incendiar, biletele fiind aproape epuizate. Hindi Zahra a debutat ca muzician pe scenele din Paris, acolo unde locuieşte de la vârsta de 15 ani.

14
/10
/15

Ediția a zecea a Festivalului de Muzică Veche București va debuta la Sala Radio, în data de 20 octombrie, de la ora 19, cu „Inspired by Italy”, concert susținut de Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO), condusă de dirijorul Lars Ulrik Mortensen. În program vor fi prezentate lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi și Tomaso Albinoni.

14
/10
/15

O călătorie muzicală de la barocul lui VIVALDI - celebrul creator al suitei „Anotimpurile” - la clasicismul lui HAYDN şi al genialului MOZART, este ceea ce vă propune ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, în concertul prezentat miercuri, 21 octombrie (19.00), la Sala Radio.

13
/10
/15

Într-o zi de 13 octombrie (1921) se năştea, în Monsummano (Italia), Yvo Livi, cunoscut mai târziu ca Yves Montand, actorul şi cântăreţul adorat de francezi, considerat regele music hall-ului anilor '50.