Cinemascop ne aduce împreună în prima săptămână din august, la Eforie Sud
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemascop-ne-aduce-impreuna-in-prima-saptamana-din-august-la-eforie-sud/

Festivalul Cinemascop a ajuns la a patra ediţie! Grădina de vară din Eforie Sud aşteaptă din nou vizitatori între 1 şi 8 august, cu filme, ateliere creative pentru copii, expoziţii şi surprizele cu care v-a obişnuit deja.

Un articol de Liliana Matei|27 iulie 2021

Povestea festivalului Cinemascop a început în 2018. Centrul Ceh București a redeschis atunci grădina de vară din Eforie Sud, ce nu mai fusese activă din 2004. Clădirea ajunsese într-o stare de degradare semnificativă, însă sub tonele de moloz și vegetație se ascundea, de fapt, un cinematograf în aer liber perfect funcțional, care, cu îmbunătățirile aduse de-a lungul ultimilor 4 ani, a ajuns un simbol al voinței și nevoii de cultură în zonele în care aceasta nu este prezentă. An de an, turiștii și localnicii s-au bucurat din nou de câteva zile de august petrecute într-o grădină de vară, pe litoral.

Anul 2021 a adus o evoluție neașteptată a spațiului, odată cu proiectul Eforie Colorat, care constă într-un program ce se întinde pe 90 de zile, toată perioada estivală, în care grădina de vară este deschisă zilnic, cu filme, expoziții și alte elemente educative și culturale. Eforie Colorat a dat și mai multă culoare grădinii, la propriu, și a readus-o la scopul inițial, acela de a găzdui proiecții de film și nu numai.

Festivalul Cinemascop rămâne un highlight al verii în Eforie Sud, iar ediția de anul acesta revine cu un program pe cinste. Centrul Ceh București, organizatorul festivalului, alături de EUNIC România, Asociația Forumul Artelor Vizuale, RADEF RomâniaFilm și Primăria Orașului Eforie, vă invită între 1-8 august să descoperiți filme europene, expoziții, ateliere creative pentru copii, o bibliotecă pop-up, un colț de experiență VR și alte surprize.

Ca în anii precedenți, nu trebuie trecută cu vederea berea cehă Budweiser Budvar oferită cadou, dar nici bomboanele M&M’s, o bucurie pentru copii și adulți deopotrivă.

Grădina se deschide zilnic, la ora 18:00. Atunci încep și atelierele pentru cei mici, asigurate de Koh-i-Noor, ce durează până la ora 20:00. Proiecțiile de film încep la ora 21:00, însă înainte aveți ocazia de a vizita expoziția din white cube-ul amplasat în interiorul grădinii, E T A J on wheels, și pe cea care se va regăsi pe pereții interiori ai grădinii, oferită de festivalul internațional de film TIFF. În ziua de sâmbătă, 7 august, organizatorii au pregătit un concert de la ora 20:15, cu tematică cinematografică.

Participarea la festival este gratuită. Evenimentul se va desfășura în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Capacitatea maximă admisă este de 250 de persoane, iar distanța de 2m trebuie păstrată pe tot parcursul vizitei.

Mai multe detalii despre festivalul Cinemascop, aici.

Organizatori: Centrul Ceh București, EUNIC Romania

Co-organizatori: Asociația Forumul Artelor Vizuale, Primăria Orașului Eforie, RADEF RomaniaFilm, Eforie Colorat

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri și colaboratori: Škoda, Budweiser Budvar, M&M’s, Koh-I-Noor, Comisia Europeană în România, Istituto Italiano di Cultura Bucarest, Institutul Polonez, Institutul Francez, Ambasada Suediei în România, Institutul Cultural Roman, Ambasada Cehiei în România, Festivalul Pelicam, Pattern Media, Casa cu Smochin, E T A J on wheels, Edmond si Cosmos, Mirage MedSpa hotel, Hotel Anca, Hotel Mercur, Hotel MareMar, Complex Fortuna, Hotel Jiul, Hotel Atlantis, Hotel Splendid

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio Constanţa, Radio România Cultural, AGERPRES, Revista Zeppelin, Liternet, Filme-Carti, Movie News, Igloo, Cuget Liber, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Cinemagia, AaRC, Eforie Online

 

 

 

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.