„Cinemateca pentru toţi”, cu Cristian Tudor Popescu, la Cinemateca Eforie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemateca-pentru-toti-cu-cristian-tudor-popescu-la-cinemateca-eforie/

Sâmbătă, 10 octombrie, de la ora 11:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte prima prelegere din cadrul programului Cinemateca pentru toţi. Intrarea la Cinemateca pentru toţi este liberă, în limita locurilor disponibile.

Un articol de Petre Ivan|8 octombrie 2015

Cursul inaugural al programului, susţinut de cunoscutul critic de film, scriitor şi jurnalist Cristian Tudor Popescu, este intitulat Cinema şi propagandă în istoria filmului românesc (1912-1989) şi include zece prelegeri, găzduite de Cinemateca Eforie în fiecare dimineaţă de sâmbătă, până pe 12 decembrie a.c.

Programul Cinematecii pentru toţi pentru luna octombrie:

Prelegerea 1: Cinemateca Eforie, 10 octombrie, ora 11:00

Introducere. Propagandă şi manipulare: definiţii, origini, concepte, noţiuni înrudite, relaţii cu cinematograful. INDEPENDENŢA ROMÂNIEI (1912), primul film de propagandă de lungmetraj din lume. Analiză de secvenţe în contextul istoric al epocii. Motivele pentru care Carol I a fost practic coproducător al peliculei, împreună cu Leon Popescu. Metode de propagandă carlistă şi pro război utilizate în film. Situarea peliculei în peisajul politico-cinematografic mondial al epocii. Alte filme de propagandă ficţionale din perioada interbelică. MANASSE (1925) de Jean Mihail, cel mai important film românesc din perioada cinematografului mut.

Prelegerea 2: Cinemateca Eforie, 17 octombrie, ora 11:00

Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu

Începuturile cinematografiei româneşti sub regimul comunist: RĂSUNĂ VALEA (1950), VIAŢA ÎNVINGE (1951), ÎN SAT LA NOI (1951), MITREA COCOR (1952), DESFĂŞURAREA (1955), ALARMĂ ÎN MUNŢI (1955). Influenţa cinematografiei de propagandă sovietice. Deformarea modului de exprimare artistică sub presiunea comenzii politice. Schimbări de atitudine determinate de moartea lui Stalin: momentul DIRECTORUL NOSTRU (1955).

Prelegerea 3: Cinemateca Eforie, 24 octombrie, ora 11:00

Reîngheţul dogmatic în România după demascarea crimelor lui Stalin de către N.S. Hrusciov în 1956. PE RĂSPUNDEREA MEA (1956) batjocorește opțiunile individuale în raport cu hotărârea colectivului; VULTUR 101 (1957) lansează seria filmelor de spionaj românesc împotriva agenţilor străini, pentru a justifica acţiunile Securităţii ca poliţie politică împotriva cetăţenilor români. ERUPŢIA (1957) ecranizează credința mistică în Partid, comunismul ca religie; VIAŢA NU IARTĂ (1959) – pe cei care, din tată-n fiu, nu se orientează la timp spre socialism şi Uniunea Sovietică. Denigrarea armatei române.

Prelegerea 4: Cinemateca Eforie, 31 octombrie, ora 11:00

Distanţarea de URSS începe să se simtă în cinema: VALURILE DUNĂRII (1960) este primul film despre insurecţia armată din august 1944 în care armata sovietică nu joacă nici un rol. SETEA (1961) – propaganda comunistă este susţinută cu artă de scenariul construit cu mare talent al scriitorului Titus Popovici şi de regia lui Mircea Drăgan. O problemă etico-estetică.

Foto: Cinemateca pentru toţi – facebook.com/cinemateca.romana

28
/07
/15

Săptămâna trecută a debutat proiectul „Filme pentru Liceeni”. El vizează realizarea unui ghid educativ însoțit de evenimente de proiecții gratuite de filme de artă pentru liceele din 13 orașe din țară, precum București sau Toplița, Târgoviște și Corabia.

26
/07
/15

Filmele "Aferim!", de Radu Jude, "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, şi "Ramona", de Andrei Creţulescu, au fost selectate la cea de-a 64-a ediţie a Melbourne International Film Festival din Australia (30 iulie - 16 august).

24
/07
/15

Peter Sellers a fost unul dintre cei mai mari actori de comedie. Nominalizat la Cannes şi la Globurile de Aur, filmul lui Staphen Hopkins, “Eu, Peter Sellers”, cu Geoffrey Rush în rolul principal, constituie o biogafie tulburătoare şi fascinantă a celui care a rămas în memoria cinefililor prin interpretările sale de geniu.

23
/07
/15

Woody Harrelson, nominalizat de două ori la Oscar şi câştigător al unui premiu Emmy, împlineşte astăzi 54 de ani.

23
/07
/15

Weekendul acesta toate drumurile duc spre Grădina Botanică, cea mai accesibilă destinație urbană de vacanță. Marele Picnic ShortsUP prinde viață la a 2-a ediție cu două seri de film, muzică și relaxare pe insula de evadare preferată a cinefililor. Startul se dă la ora 18.00 iar filmele încep de la 21.30, respectiv 22.00 în seara de sâmbătă. 

22
/07
/15

Toamna acesta se lansează pe marile ecrane cel mai recent film al prolificului regizor chilian Patricio Guzmán. The Pearl Button, filmul premiat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu în 2015 prezintă o poveste despre relația milenară a omului cu apa și despre căile misterioase prin care apa ne pune în legătură cu universul.

21
/07
/15

Videoclipul noului single al trupei Voltaj, intitulat "Din toată inima", include imagini cu locuri spectaculoase din România şi secvenţe dintr-un documentar de promovare a ţării prin sporturi extreme şi acrobaţie, "Transylvania Dragon", realizat de regizorul Sabin Dorohoi.

21
/07
/15

Privim întotdeauna spre Vestul Europei pentru repere, inclusiv filmice. Însă vecinătatea pe nedrept ignorată poate oferi surprize plăcute. Aşa cum o face mica cinematografie maghiară a momentului, diversă tematic şi cu cineaşti îndrăzneţi stilistic, care nu sunt prizonieri ai realismului pur.

21
/07
/15

Robin Williams, unul dintre cei mai populari şi apreciaţi actori de comedie din ultimele decenii, ar fi împlinit, astăzi, 64 de ani. Chinuit de depresie, actorul s-a sinucis în august 2014 în locuinţa sa din Tibourn, în apropiere de San Francisco.