Andrei Cohn, Porumboiu, Jude şi Muntean, în competiţie la Sarajevo
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-cohn-porumboiu-jude-si-muntean-in-competitie-la-sarajevo/

“Acasă la tata”, de Andrei Cohn, “Comoara”, de Corneliu Porumboiu, “Aferim!”, de Radu Jude”, şi “Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, au fost incluse în competiţia de lungmetraje din cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo, care are loc în perioada 14 – 22 august.

Un articol de Petre Ivan|22 iulie 2015

Programul competiţional al celei de 21-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo este împărţit în secţiuni precum premiere mondiale, premiere internaţionale, premiere regionale şi focus şi include producţii din România, Serbia, Ungaria, Austria, Grecia şi Turcia.

Programul acestei ediţii este dominat de debuturi în lungmetraj, printre care se numără şi “Acasă la tata”, de Andrei Cohn, cu Alexandru Papadopol în rol principal, inclus în secţiunea premiere internaţionale.

În ceea ce priveşte premierele regionale, între cele şapte titluri selectate se află “Comoara”, de Corneliu Porumboiu, şi “Son of Saul”, de László Nemes, cu actorul român Molnar Levente în distribuţie.

În secţiunea Focus, “Aferim!”, de Radu Jude, şi “Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, se numără printre cele şapte pelicule selecţionate.

În cadrul celei de-a 21-a ediţii a Festivalului de la Sarajevo, documentarele “Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, şi “Chuck Norris vs Comunism”, de Ilinca Călugăreanu, se numără printre cele 23 de producţii selectate în competiţia dedicată genului, iar proiectul cinematografic “The Professor”, de Radu Dragomir, s-a alăturat filmelor “A Coat of Gold”, de Cristina Groşan, şi “Soldiers”, de Ivana Mladenović în programul CineLink al evenimentului.

Andrei Cohn despre ” Acasa la tata”

Foto:  Acasă la tata, de Andrei Cohn – cinemagia

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.