„Cinemateca pentru toţi”, cu Cristian Tudor Popescu, la Cinemateca Eforie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemateca-pentru-toti-cu-cristian-tudor-popescu-la-cinemateca-eforie/

Sâmbătă, 10 octombrie, de la ora 11:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte prima prelegere din cadrul programului Cinemateca pentru toţi. Intrarea la Cinemateca pentru toţi este liberă, în limita locurilor disponibile.

Un articol de Petre Ivan|8 octombrie 2015

Cursul inaugural al programului, susţinut de cunoscutul critic de film, scriitor şi jurnalist Cristian Tudor Popescu, este intitulat Cinema şi propagandă în istoria filmului românesc (1912-1989) şi include zece prelegeri, găzduite de Cinemateca Eforie în fiecare dimineaţă de sâmbătă, până pe 12 decembrie a.c.

Programul Cinematecii pentru toţi pentru luna octombrie:

Prelegerea 1: Cinemateca Eforie, 10 octombrie, ora 11:00

Introducere. Propagandă şi manipulare: definiţii, origini, concepte, noţiuni înrudite, relaţii cu cinematograful. INDEPENDENŢA ROMÂNIEI (1912), primul film de propagandă de lungmetraj din lume. Analiză de secvenţe în contextul istoric al epocii. Motivele pentru care Carol I a fost practic coproducător al peliculei, împreună cu Leon Popescu. Metode de propagandă carlistă şi pro război utilizate în film. Situarea peliculei în peisajul politico-cinematografic mondial al epocii. Alte filme de propagandă ficţionale din perioada interbelică. MANASSE (1925) de Jean Mihail, cel mai important film românesc din perioada cinematografului mut.

Prelegerea 2: Cinemateca Eforie, 17 octombrie, ora 11:00

Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu

Începuturile cinematografiei româneşti sub regimul comunist: RĂSUNĂ VALEA (1950), VIAŢA ÎNVINGE (1951), ÎN SAT LA NOI (1951), MITREA COCOR (1952), DESFĂŞURAREA (1955), ALARMĂ ÎN MUNŢI (1955). Influenţa cinematografiei de propagandă sovietice. Deformarea modului de exprimare artistică sub presiunea comenzii politice. Schimbări de atitudine determinate de moartea lui Stalin: momentul DIRECTORUL NOSTRU (1955).

Prelegerea 3: Cinemateca Eforie, 24 octombrie, ora 11:00

Reîngheţul dogmatic în România după demascarea crimelor lui Stalin de către N.S. Hrusciov în 1956. PE RĂSPUNDEREA MEA (1956) batjocorește opțiunile individuale în raport cu hotărârea colectivului; VULTUR 101 (1957) lansează seria filmelor de spionaj românesc împotriva agenţilor străini, pentru a justifica acţiunile Securităţii ca poliţie politică împotriva cetăţenilor români. ERUPŢIA (1957) ecranizează credința mistică în Partid, comunismul ca religie; VIAŢA NU IARTĂ (1959) – pe cei care, din tată-n fiu, nu se orientează la timp spre socialism şi Uniunea Sovietică. Denigrarea armatei române.

Prelegerea 4: Cinemateca Eforie, 31 octombrie, ora 11:00

Distanţarea de URSS începe să se simtă în cinema: VALURILE DUNĂRII (1960) este primul film despre insurecţia armată din august 1944 în care armata sovietică nu joacă nici un rol. SETEA (1961) – propaganda comunistă este susţinută cu artă de scenariul construit cu mare talent al scriitorului Titus Popovici şi de regia lui Mircea Drăgan. O problemă etico-estetică.

Foto: Cinemateca pentru toţi – facebook.com/cinemateca.romana

11
/02
/15

Singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, are premiera mondială astăzi.Evenimentul este programat la ora 17.00, ora României, la Berlinale Palast, locația principală al celui mai important festival internațional de film al începutului de an.

10
/02
/15

CineȘoc este noul eveniment marca ARCUB, care va transforma lunar sala de spectacole din Batiște 14 într-o sală de proiecție cinematografică. Astfel, programul urmărește să devină o alternativă la filmul de mall și, în același timp, o completare a ofertei existente deja în sălile independente din Centrul Bucureștiului.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

08
/02
/15

O maşină Ferrari 250 SWB California, parte a colecţiei Baillon şi care i-a aparţinut pentru scurt timp actorului francez Alain Delon, a fost vândută pentru 14,2 milioane de euro, fiind vedeta unei licitaţii organizate de casa Artcurial în cadrul evenimentului Salon Rétromobile de la Paris.

08
/02
/15

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

07
/02
/15

Actriţa americană Natalie Portman, care locuieşte de curând la Paris, după căsătoria ei cu coregraful francez Benjamin Millepied, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Madame Figaro, că este pregătită să joace într-un film turnat în limba lui Molière

07
/02
/15

Lungmetrajul "Aferim", de Radu Jude, care va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Berlin, se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană IndieWire le recomandă la evenimentul cinematografic din capitala Germaniei.

07
/02
/15

CRONICĂ DE FILM „Whiplash”, scris și regizat de americanul Damien Chazelle, este un film încrâncenat care susține ideea de act artistic ca simplă mecanicitate, folosind ca pretext narativ o relație maladivă între un toboșar de jazz ambițios și un profesor despotic.

06
/02
/15

Channing Tatum şi Mila Kunis formează pentru prima dată un cuplu pe marile ecrane în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF de proporţii epice, realizată de Lana şi Andy Wachowski şi produsă de Warner Bros. Pictures. Filmul care are premiera în 3D şi IMAX 3D pe 6 februarie.

06
/02
/15

Capitala Germaniei a devenit centrul mondial al cinematografiei o dată cu Gala de Deschidere a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Evenimentul a avut loc aseară la Berlinale Palast în prezența a peste 1500 de invitați. Gazdele serii au fost Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, și Anke Engelke.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.