Cinepolitica începe mâine! Filme tari şi masterclass-uri
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinepolitica-incepe-maine-filme-puternice-masterclass-uri-dezbateri/

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica începe marţi, 8 aprilie, ora 20.00, la Cinema Studio, cu premiera naţională a filmului Diplomatie/Diplomaţie, în regia lui Volker Schlöndorff.

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2014

Până pe 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu și Union vor rula peste 20 de filme puternice, pe teme politice actuale, unele propuse sau nominalizate la Oscar, în două secțiuni mari: Competiția și Panorama.

Invitații speciali Serge Avedikian, premiat cu Palme d’Or pentru Chienne d’histoire și protagonist în Paradjanov, și Cristian Tudor Popescu vor susține masterclass-uri pe tema politicului în cinema și a cenzurii.

Proiectat la Berlin 2014, în premieră mondială, Diplomație reia un moment de răscruce din istoria Parisului: la ordinele lui Hitler, generalul nazist Dietrich von Choltitz se pregătește să dinamiteze orașul, înainte de a-l părăsi.

Consulul suedez Raoul Nordling încearcă să-l convingă de absurditatea gestului. În rolurile principale, doi dintre marii actori europeni: Niels Arestrup și André Dussollier. Volker Schlöndorff este unul dintre cei mai apreciați regizori germani.

Cu adaptarea romanului lui Günter Grass, The Tin Drum/ Toba de tinichea (1979), a câștigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes și Oscarul pentru film străin.

Opt filme puternice vor concura pentru trofeul Cinepolitica 2014. Proiecțiile din Competiție încep miercuri, 9 aprilie, ora 18.00, la Cinema Studio, cu Ocupaţia, a 27-a imagine / Occupation, the 27th Picture, de Pavo Marinović, un documentar-portret despre un cineast din fosta Iugoslavie care, după căderea comunismului, devine, dintr-un răsfăţat al vechiului regim, un trădător constrâns să emigreze.

Gala de deschidere a Festivalului de film Cinepolitica va fi prezentată de realizatorul TV Cătălin Ștefănescu

Programul complet al proiecțiilor poate fi descărcat/ consultat aici:

Foto cu Cinepolitica şi Diplomatie – Cinepolitica

22
/05
/13

Numai un regizor ca Baz Luhrmann, versat în arta de a polei cu un strat subţire de spectaculos genuri cinematografice uzate, putea transforma un roman original prin scriitură şi atmosferă într-un film ce îşi pierde pe nesimţite respiraţia, sufocându-se sub o convenţională greutate melodramatică

17
/05
/13

Cristian Mungiu a declarat referitor la parodierea sa în emisiunea franceză „Les Guignols de l'Info“, că nu este cazul ca oamenii să considere că francezii detestă în general românii, ci că realizatorii TV s-au folosit de „stereotipuri ce nu pot fi anulate cu drepturi la replică“, scrie site-ul Digi 24, care citează Mediafax.