Clara Vodă, rol fermecător în filmul spaniol „Noaptea vine în India“
https://www.ziarulmetropolis.ro/clara-voda-rol-fermecator-in-filmul-spaniol-noaptea-vine-in-india/

Lungmetrajul „Noaptea vine în India/ Anochece en la India“, de Chema Rodríguez, o coproducţie Spania- România- Suedia, va intra în cinematografele din România pe 5 decembrie.

Un articol de Liliana Matei|28 noiembrie 2014

Filmul spune povestea lui Ricardo (Juan Diego) care, în tinereţe, ducea tineri hippie în India, cu duba. El şi-a petrecut, însă, ultimii zece ani de viaţă într-un scaun cu rotile din cauza unei boli incurabile. Pentru că ultima lui dorinţă este să moară pe malul fluviului Gange, va face o ultimă călătorie în India, alături de asistenta lui din România, Dana, interpretată de Clara Vodă.

Filmul a obținut două trofee importante la Festivalul de Film Spaniol de la Málaga, pentru cel mai bun actor (Juan Diego) și pentru cel mai bun montaj (José M. G. Moyano).

“Când mă întreabă cineva despre genul filmului ”Noaptea vine în India”, nu știu ce să răspund. Ar putea fi o aventură dramatică cu accente de comedie sau o comedie dramatică în contextul unei aventuri de inițiere”, a povestit Chema Rodríguez.

Aventura lui Ricardo și personajul din film sunt povești reale. Filmul este o ecranizare a cărții ”Noaptea vine în Kathmandu” publicată de regizor în 2003 și prezintă povestea lui Lorenzo del Amo.

Lorenzo a trăit în India în anii 70, țara unde a cunoscut-o pe Adinda, femeia care a inspirat caracterul ”fantomă” al Gadhali. Alături de ea a trăit cei mai fericiți ani din viața până când aceasta l-a părăsit pentru un nord-american cu o situație materială mai bună și un aspect mai puțin hippy decât al lui Lorenzo. Întors în Europa, Lorenzo a cumpărat o dubă și a început o afacere în turism, inițial destinațiile vizau țările din Estul continentului, mai târziu extinzându-se și în Africa. Acolo, în timp ce înota în râul Niger, a avut un accident și a devenit paraplegic. De atunci, el este într-un scaun cu rotile și visează să se întoarcă în India.

”Clara Vodă este o actriță superbă, un om incredibil de sensibil, iar din momentul în care am văzut-o în „Eu când vreau să fluier, fluier”, am știut că ea trebuie să fie Dana. La fel cum am vrut ca Juan Diego să fie Ricardo, de la bun început, Clara a fost prima și singura mea opțiune pentru Dana. Interpretarea și capacitatea ei de a transmite sentimente într-un mod natural, fără a vorbi, folosindu-și doar ochii și expresia ei… Am văzut și alte filme din filmografia ei și a fost o mare plăcere să lucrez cu ea. Interpretarea ei din „Noaptea vine în India”, unde are un rol principal, este genială. Filmul nu ar fi fost la fel fără ea”, a spus regizorul.

„Noaptea vine în India” este primul lungmetraj de ficţiune al lui Chema Rodriguez, după ce a realizat peste 50 de documentare de televiziune şi trei documentare pentru cinema.

Filmările s-au desfășurat în România (Strada Film), Turcia, Spania şi India.

„A fost palpitant să filmăm o parte din ”Noaptea vine în India” în București, astfel am avut ocazia să cunosc foarte multe persoane talentate. Îmi place foarte mult cinematografia română contemporană, admir generația tânără de cineaști români (Cătălin Mitulescu, Florin Șerban, Cristi Puiu, Cristian Mungiu etc)”, a declarat Chema.

Filmul va rula începând din 5 decembrie la Noul Cinematograf al Regizorului Român, fiind distribuit de Strada Film Internațional.

Mai multe informații despre activitatea regizorului pot fi găsite aici.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.