„Clasa noastră“, în zece replici
https://www.ziarulmetropolis.ro/clasa-noastra-in-zece-replici/

Spectacolul ,,Clasa noastră”, una dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, se joacă la Teatrul Foarte Mic pe 9 aprilie, de la ora 19:00.

Un articol de Elena Simion|7 aprilie 2014

Spectacolul a debutat în baraca din curtea UNATC, la sfârșitul anului 2012; au urmat multe reprezentații aplaudate îndelung, pe diferite scene.

Timp de două ore, veți urmări pe nerăsuflate, destinul a zece copii, de-a lungul a şaptezeci de ani de istorie. Este o piesă tulburătoare despre oameni, despre iubirea față de semeni și despre iubirea de sine, izvorâtă din dorința oarbă de trăi, dar și despre teamă şi despre puterea sentimentelor.

Cuvintele exprimă greu trăirile generate de lumea pe care o zugrăvesc tinerii actori. ,,Clasa noastră” înseamnă emoție la cote maxime, o lecție de viață și un avertisment de a învăța din greșelile trecutului nu foarte îndepărtat. Cel mai bine o pot defini, însă, chiar actorii:

Gabriela Sandu: „Clasa noastră” este spectacolul prin care ne-am format o intimă clasă a anului nostru. Este cadrul care mi-a permis să experimentez, să îmi explorez potențialul creator, să îmi accept greșelile și chiar să mă bucur de ele.

Mădălina Craiu: „Clasa noastră” a ajuns să fie ceva foarte personal pentru mine… un soi de școală. Încă învăț din fiecare spectacol.

Ioana Chițu: Lucrul în „Clasa noastră” este de fiecare dată revelator. Este fuziunea dintre raţiune şi afect, cunoaşterea sinelui şi apartenenţa la un grup de oameni deosebiţi.

Rareș Andrici: Prin „Clasa noastră” înțeleg, de fapt, cât de multă nevoie au oamenii unii de ceilalți.

Ilona Brezoianu: „Clasa noastră” pentru mine reprezintă ” spectacolul-mamă”, locul unde mă întorc tot timpul cu aceeași bucurie.

Alin Stan: „Clasa noastră” înseamnă pentru mine un examen al maturității și o purificare a sufletului

Dragoș Olaru: Există un singur cuvânt care rezumă în totalitate ceea ce înseamna „Clasa noastră” pentru mine: MULȚUMESC!

Costin Dogioiu: ,,Clasa noastra” este spectacolul în care care colegii-personaje și colegii-actori aleg să traiască împreună. Este un spectacol despre individualități care se luptă pentru acelasi scop – existența unică prin unitate

Alexandra Buză: ,,Clasa noastră” – Echipa. Lecții despre oameni. Maturizare. Pregătirea noastră pentru viață. Cu Dora , „colega mea de bancă din ultima zi de școală”, mă cert, mă bucur, plâng și învăț la fiecare întâlnire.

Ionuț Niculae: ,,Clasa noastră “ reprezintă pentru mine locul de joacă al unor oameni maturi, conștienți de faptul că datorită acestui spectacol vor rămâne mereu copii.

Citiți și: Clasa noastră – zece, Doamne, şi toţi zece!

„Clasa noastră“-  spectacol de licenţă al studenţilor anul III, Actorie, clasa prof. Adrian Titieni, UNATC -2013. Distribuție: Dora – Alexandra Buză / Gabriela Sandu, Zocha –  Ilona Brezoianu / Ioana Chiţu, Raselka – Mădălina Craiu, Jakub Katz – Ionuţ Niculae, Rysiek – Alin Stan, Menachem – Andrei Cătălin, Zygmunt – Costin Dogioiu, Heniek – Dragoş Olaru, Wladek – Rareș Andrici, Abram – Alecsandru Dunaev. Traducere şi adaptare – Simona Măicănescu, în colaborare cu Delia Herman şi Diana Herman. Scenografia – Ruxandra Manolovici. Muzică originală – Marius Sireteanu

Foto: Elena Simion

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.